Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kánikulában a volán mögött

Életmentő lehet, ha kánikulában kipihenten, főként alkohol hatásától mentesen indulnak útnak a gépkocsivezetők. A hideg- és melegfront is okozhat bágyadtságot.

Az autó tapadását befolyásolja a felforrósodott aszfalton a szokásostól eltérően viselkedő gumiabroncs.

A Kisalföld szakértője arra figyelmeztetett: biztosabban elérhető az úti cél, ha pihenten vezetünk.

– Amíg józan, kipihent és egészséges a vezető, ura a járműnek. Az elalvás bekövetkezhet pihenő nélküli, több száz kilométeres haladás során, legtöbbször éjszaka, külföldiek esetében rendszerint az autópályán. Amikor kánikulában, egész napos strandolás után szinte egyszerre indulnak haza a családok, a vezetők bágyadtak, a konvojban haladás miatt sokan türelmetlenek, több a baleset – mondta bevezetőül Kulcsár Béla igazságügyi közlekedési és gépjármű műszaki szakértő.

Útnak indulás előtt pihenje ki magát a vezető, s ittasan ne vezessen senki. A strandon délelőtt, délben elfogyasztott hideg sör vagy hamvas fröccs még este is kihathat a vezetésre. Az alkohol agresszivitást válthat ki a vezetőből. – Ha a vezető ittas, reakcióideje akár több másodperccel meghosszabbodhat. Főként egy ˝részeg éjszaka˝ utáni hajnali hazatérés során gyakori az elalvás. Ekkor a jármű irányítatlanul, rendszerint nagy sebességgel az elalvás előtti haladási irányt követi. Ha ekkor kifogy alóla az út, szerencsés, ha csak egy mezőn borul fel. Amennyiben az utasok be vannak kötve, kisebb sérülésekkel megúszhatják a balesetet, ha nincsenek bekötve, gyakran kiesnek a kocsiból – figyelmeztetett Kulcsár Béla.

Kánikulában ajánlott nagyon sok folyadékot inni, mert a verejtékezéses folyadékvesztés is álmosít. Fotóillusztráció: K. Cs.
Kánikulában ajánlott nagyon sok folyadékot inni, mert a verejtékezéses folyadékvesztés is álmosít. Fotóillusztráció: K. Cs.

Sokféle altató, nyugtató, köhögéscsillapító van, ami elalvást okozhat. A meteorológiai tényezők – a hideg- és melegfront – szintén okozhatnak bágyadtságot. Vezetés előtt nem tanácsos sokat enni, mert a gyomorteltség viszonylagos agyi vérhiányt okoz. Kánikulában ez különösen álmosít.

– A viszonylagos oxigénhiány is okozhat elalvást, s bizony az autó fülkéje kicsi, hamar elhasználódik a levegő. Kánikulában ajánlott nagyon sok folyadékot inni, mert a verejtékezéses folyadékvesztés is álmosíthat. S aki érzi, hogy fáradt, álljon meg, tornázzon, esetleg aludjon fél vagy egy órát – hangsúlyozta Kulcsár Béla.

Szakértőnk szerint a kánikulában felforrósodott aszfalthoz másként tapadnak a kerekek, erre is oda kell figyelni. Veszélyes lehet a túl keményre fújt gumiabroncs, különösen, ha valaki takarékosságból fent hagyta a téli gumit.

– Ügyelni kell arra, hogy a motorolaj- és a hűtőfolyadékszint megfelelő legyen, hogy a nagy hőségben terhelt motor ne ˝főjön meg˝, ne forrjon fel a hűtővíz. Ez is balesetveszélyt idézhet elő. A klímás autóknál célszerű ellenőriztetni a berendezést, mivel egy jól működő klíma frissen tartja a vezetőt, nem bágyad el a hosszú út alatt – közölte szakértőnk.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2010. július 23. 17:03
    „"Kánikulában ajánlott nagyon sok folyadékot inni, mert a verejtékezéses folyadékvesztés is álmosít."
    Hát még ha az övet is bekötné a képen lévő figura.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi tér: 80 százalék elégedett

Lakossági fórumokat tartottak nemrégiben a győri Széchenyi tér felújításával kapcsolatban. Tovább olvasom