Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kandallóval, kályhával ezreket spórolhatunk

Győr - Szántó László öt éve figyelte a gázár alakulását, s persze, gondosan számolt is, eszerint pedig két éve a vízköpenyes megoldást választotta, azaz fatüzeléses kandallója működteti a rendszert. A cserépkályhás mestereknek a napokban a korábbinál is több munkájuk akad: mindenki a takarékosság jegyében vált fűtési módot, rakat cserépkályhát, kandallót.
A győrszentiváni Szántó László jól kalkulált: a víztartályos, kétkimenős rendszer 300 ezer forintos átalakítási díja már az első fűtési szezont követően megtérült. A lakást a kandalló a rákötött rendszerrel fűti fel: a nappalit melegebbre, a fenti szinten pedig megelégszenek a családtagok az alacsonyabb hőfokkal.

– Azóta többen is követték a példát, hiszen nem mindegy, havonta mennyit fizetünk ki a fűtésre – sorolta Szántó László, aki cseppet sem bánja, hogy annak idején rászánta magát az átalakításra. – Van egy kis fánk, a család és a szomszédok is segítenek az összeaprításában, a tüzelő behordásában, mert gyermekkorom óta sérültséggel élek. A kandalló kezelése pedig nekem is pofonegyszerű.

A kandalló mellett sokan a cserépkályhára esküsznek. Előnye, hogy tartja a meleget, így a hatékonysága is nagyobb. Kiss Géza volt rádiós kollégánk három éve cserépkályha és kandalló építő szakmunkássá avanzsált, Tapolca mellett egy mestertől tanulta a szakmát.

Nem csak nosztalgia, takarékosság: A fűtési rendszer átalakítása közel egy év alatt megtérülhet.
Nem csak nosztalgia, takarékosság: A fűtési rendszer átalakítása közel egy év alatt megtérülhet.

– Kezdő vállalkozásnak számít az enyém, de nyáron már annyi munkám volt, hogy egymást érték a megbízások – mondta el Kiss Géza. – Már csak az árviszonyok miatt még azok is a hagyományos fűtés mellett teszik le a voksukat, akik korábban a kis kályhát, netán a kandallót kidobatták a lakásból. Nemrég egy olyan cserépkályhát raktunk újra össze, amelynek darabjai egy melléképületben pihentek, most a tulaj újra csak a cserépkályha mellett voksolt.

Megtudtuk, az igények a kályhák esetében is vastagon árat szabnak, az új cserepek nem olcsóak, az anyagár alapján könnyen összejöhet akár 200 ezer forintos költség is. Bontott kályha esetén töredék árral számolhatunk, s a cserépkályhás szerint ma már a többség többre értékeli a praktikusság mellett az olcsó árat, mint a puccot...A kályhások többsége ilyenkor is dolgozik (jobbára karbantartási-javítási munkákat végeznek), a kályhásmunka dandárját tavasztól-őszig lezavarják.

Szakács György mestert is munka közben értük utol, – ő éppen Nagymegyerről tartott hazafelé. Tőle tudjuk, hogy a betétes kandallóktól kezdve az öntött kályhán keresztül a sütőkemencéig széles a kínálat és igény szerint igyekeznek teljesíteni a megrendelést. A mester szerint a gázáremelés megtette a hatását, az emberek pedig spórolni szeretnének.
Előbb ellenőrizzük a kéményt!

Általános probléma, hogy a kéményt nem ellenőrzik a lakók, mielőtt rákötnek például egy utóbb vásárolt kandallót. Fordítva működik a dolog, mint kellene: előbb vesszük meg mondjuk valamelyik nagyáruházban a készüléket és utóbb vizsgáltatjuk be a régen nem használt kéményt. Fontos tudni azt is, hogy egy légtelen lakásban a szagelszívó még külön veszélyforrást jelent, ezért éppen most készül egy kormányrendelet, amely megtiltaná a nyitott tűzterű készülékek és a páraelszívók együttes használatát. A tervek szerint ez a jogszabály 2010-től lépne életbe.


Olvasóink írták

 • 12. vanessa 2009. október 09. 06:29
  „Pancser,hány fok meleg kell önnek a lakásban?mert én a 18 fokos lakásban jobban érzem magam mint a 30 fokosban,aludni is jobban lehet,el lehet hinni amit a judytka mond mert igy igaz,csak nagyon elkényelmesedtek sokan,egy kis mozgás nem ártana néhány embernek ,pl favágás”
 • 11. vanessa 2009. október 09. 06:24
  „jó reggelt kivánok!nálunk is volt cserépkályha anno,de ha el van zárva este másnap délután is meleg volt,tévedés hogy annyi fát kell eltüzelni benne,Nálunk soha nem volt ennyi szén és fa eltüzelve egy télen,pedig akkor nem ilyen telek voltak.hanem hidegek,mégsem fagytunk meg”
 • 10. Judytka 2009. január 11. 18:07
  „Nyugodtan lehet kételkedni kedves Pancser,de nálunk ez évek óta jól működik..mért mondanék mást,magamat csapnám be.Azt meg tudom,hogy mennyi fát szoktunk venni.Konkrétan,többet el sem nagyon tudnánk raktározni..Egyébként meg mindenki úgy fűt,ahogy akar(ahogy tud)ez természetesen nem vita tárgya :))”
 • 9. pancser 2009. január 10. 20:10
  „Erősen kételkedem, kedves Judytka, mert tanultam fizikát, ki tudom számítani egy átlagos hőszigetelésű ház várható hőszükségletét. Mindenki maga tudja, hagyjuk meg egymást a (tév)hitében. Fűtöttem már olajjal gázzal, kályhával, cserépkályhával, mindennel. A tapasztalat az, hogy a központi fűtés 21-22 fokos állandó melege a legkellemesebb. Igen, jól méretezett fűtőtestek esetében egyáltalában nem lehet érezni a sugárzó hőt. A cserépkályha esetében, minél közelebb vagyunk hozzá annál melegebbnek érezzük a hősugárzás miatt, viszont a testünk ellenkező részén meg egész más hőmérséklet van. Van akinek hiányzik az arcára sugárzó meleg, én meg elszoktam ettől. Rövidújjú pólóban a lakás bármely részén, éjjel nappal egyforma a hőmérsékleten élünk. Amikor fával, szénnel fűtöttünk ugyanannyi pénz elment mint gázra, a hőmérséklet meg föl-le ingadozott. Ez a cserépkályhánál is megvan, legalább 3-4 fok a különbség, attól függően mikor raktak rá utóljára. 30-35 mázsa fát egy hónap alatt simán eltüzelnék a nappalinkban a mostani hidegben cserépkályhában és hol van még a többi lakrész!”
 • 8. Judytka 2009. január 10. 17:44
  „Évek óta cserépkályhával fűtünk,és igencsak bevált,jó módszer.(természetesen a gáz mellett,de így alig kapcsol be a termosztát...)Mindenki dolgozik,iskolába jár nálunk is..mégis meg tudjuk oldani.Nem fogy el 140 mázsa....ez enyhe túlzás,mert kb 30-35!Ennek a fajta fűtésnek éppen az a lényege,hogy naponta egyszer kell befűteni,(ez kb 10 perc!!) kb 3,max 4 óra alatt leég,és a kályha le van zárva.(munka után általában itthon tartózkodunk,egyébként már a gyerekek is jól tudják kezelni.)Innentől számítva 12 órán át tuti adja le a hőt.A másnapi befűtésig MELEG a kályha,(melegre kelünk reggel!)és ha időben sikerült előző nap lezárni(mondjuk nem felejtem el...)akkor izzó parázs van benne,sok esetben nem is befűtünk,csak újra tele pakoljuk fával.Komfort érzetet ad,egész más meleget érez mellette az ember,mint a radiátor mellett.A termosztátot pedig másik helységben is el lehet helyezni,nem feltétlenül a kályha mellett.Nálunk pl a nappali-étkező-konyha részen el is vannak zárva a radiátorok,mert semmi szükség rá,hogy még a kályhára ráfűtsünk.Estefelé(és reggel ébredés előtt fél órával) pedig csakis azért megy a fűtés kb fél órát,hogy a fürdőben,és a gyerekeknél is meleg legyen.
  Ha most kezdenénk az építkezést,ma sem csinálnánk másként.”
 • 7. zotya975 2009. január 10. 15:27
  „Annak jó a cserépkályha, akinek már eleve "köré" épült a ház, van max. két szoba, meg egy konyha,azt befűti a fördőszobába is bemegy napközben a meleg, van erdő ahonnan olcsón tudja " szerezni" a fát, és persze nyugdíjas, vagy otthon dolgozik, ráér vigyázni a tűzre. Ha én rakatnák a két szintes házba, rásegíteni, ahogy sokan mondják, lent biztos jó meleg lenne, fent meg meg lehetne fagyni, a termosztát be se kapcsolná a gázt, mert a lenti meleget érezné. Reggel 3-kor begyujtanák, aztán a gyerekek a hideg lakásra mennének haza. Meg megnézném ha a tüzépen venném a fát mennyire lenne olcsóbb mint a gázfűtés.”
 • 6. pancser 2009. január 09. 21:39
  „Amit itt állítanak az nem igaz! Minden helyiségbe kell cserépkályha, a nappaliba, hálóba, fürdőbe mindenképpen. De a WC-ben sem jó hidegben. Minden kályhát folyamatosan gondozni kell, begyújtástól a hamuzásig. Egy mázsa hasogatott tűzifa legalább 3000 ezer FT, házhoz szállítva. Lehet olcsóbban is, de akkor fűrészeltetni, és otthon hasogatni kell, de így sem ússza meg kevesebbért. Aki reggel elmegy és este jön haza, hideg lakásban ébred, hideg lakásra megy haza. Nem hiszem, hogy ez megérné azt a megtakarított pár FT-ot, ha egyáltalán van megtakarítás. A cserépkályhákban egy családi házban simán el lehet tüzelni 150 mázsa fát ami ugye legalább 400 ezer FT, éppen annyi mint a gáz. Én azt ajánlom, aki ilyesmire adja a fejét, inkább szigeteltesse a házát lakását jobban jár vele!”
 • 5. Judytka 2009. január 09. 20:54
  „Tízezreket lehet vele spórolni..én nem adnám semmiért.(meghozza az árát)Szakszerű használat mellett nincs tőle kosz,és tévedés,hogy egész nap őrizgetni kell a tüzet...Viszont nagyon sokáig adja a hőt,tartja a meleget...”
 • 4. petry 2009. január 09. 15:04
  „Szerintem Sopronban is jó cserépkályhások dolgoznak. Van olyan család, aki már több, mint 100 éve ezzel foglalkozik.”
 • 3. zotya975 2009. január 09. 11:26
  „Meg ugyebár ha mindenki fával kezd züzelni, akkor az lesz drága, amíg tart az erdő. Meg ahol mindkét szülő dolgozik ott ugye majd a gyerek rak a tűzre. Ne kezdjétek, hogy régen is úgy volt, az az idő már elmult.”
 • 2. jockey 2009. január 08. 21:57
  „Persze, persze, sokat lehet spórolni, az biztos. De mondjuk a panelba elég bonyolult cserépkályhát üzemeltetni, vagy nem? Ilyen erővel azzal is sokat lehet spórolni - mármint a gázszámlán - ha az ember megtanul repülni és a költöző madarakkal együtt Afrikába repül.”
 • 1. fmoni20 2009. január 08. 18:13
  „Igen, ha van mit a cserépkályhára (vagy kandallóra) kötni, akkor tényleg spórolhatnak vele. De ha úgy kéne fűteniük a cserépkályhával, mint nekünk, akkor biztosan nem választanák a cserépkályhát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesznek hetekig sötétek az utcák

Győr - A közvilágítás hibáinak korábbinál gyorsabb megszüntetését és költségei csökkenését várja a… Tovább olvasom