Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kampánystart repülőrajttal

Két szakértőt kérdeztünk arról, a pártok miként vágnak neki az utolsó 50 napnak.
Mintha a 100 méteres síkfutásban féltávnál dördülne el a startpisztoly – ilyen érzésünk lehet az április 6-i országgyűlési választás hivatalosan szombaton kezdődő, valójában régóta tartó kampányával

Kis túlzással újra kell tanulni a parlamenti választást, annyi változás lesz az eddigiekhez képest, hogy csak egy fordulóra kerül sor és 386 helyett mindössze 199 képviselő kerül be a T. Házba. Új az is, hogy a kampány hivatalosan a voksolás előtti 50. napon – azaz szombaton – rajtol, míg a korábbi ciklusokban akkor kezdődött, amikor a köztársasági elnök kitűzte az időpontot. László Róbert, a Political Capital Institute választási szakértője szerint nem véletlen, hogy a közterületeken már eddig is sok volt a pártplakát, s az induló szervezetek egyéni jelöltjeik bemutatását is megkezdték.

"Sokakban felmerülhet, a pártok miért nem bírták ki ezt a néhány napot. A válasz egyszerű. A korábbi választások előtt is többet költöttek a megengedettnél, s ez most sem fog változni. Márpedig ha több pénzt akarnak fordítani a választók meggyőzésére a jelöltenkénti maximum ötmillió forintnál, akkor a legegyszerűbb, ha korábban kezdik a kampányt, a február 15-ét megelőző korteskedésükkel ugyanis nem kell elszámolniuk az Állami Számvevőszék előtt" – magyarázta László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Szerinte az egész jogszabályi környezet olyan, hogy törvénysértés nélkül is vagyonokat lehet kampányra költeni, ellenőrizhetetlenül. „Mivel a kampány kiszervezhető a »civil« szervezeteknek, az utolsó ötven nap tényleges költései is rejtve maradnak. Ez minden bizonnyal nem hibája a törvénynek, hanem éppen hogy megegyezik a törvényalkotó szándékával" – fejtette ki.

Az eddigi nem hivatalos kampány miatt látható, az indulók milyen taktikával igyekeznek minél több voksot szerezni. László Róbert úgy látja, hogy a közvélemény-kutatásokban magabiztosan vezető Fidesz a minél alacsonyabb részvételben érdekelt, így főként saját táborát igyekszik mozgósítani, miközben a kampányt adminisztratív eszközökkel korlátozta, az ellenzéket pedig kiszervezett – azaz más szervezetek által folytatott – negatív kampánnyal támadja.

"A Fidesz hivatalos kampányában mindent a rezsicsökkentés üzenetére fűz fel. A baloldali Összefogás ezzel szemben – mivel a biztos szavazó pártválasztók körében jóval gyengébben áll – a minél nagyobb részvételben érdekelt, lehetőségei azonban a kormány által uralt médiában korlátozottak. Így a választók személyes elérésére törekednek, stratégiai céljuk, hogy a választás Orbán Viktor elleni népszavazás legyen. A Jobbik és az LMP pozíciója hasonló abban, hogy mindkét párt a két nagy tömbbel szemben politizál, főként korrupció- és elitellenes üzenetekkel" – hangsúlyozta László Róbert.

Lánczi Tamás, a Századvég politológusa azt emelte ki: a Fidesz azokra az üzenetekre összpontosít, amelyekben eredményt ért el és amelyek jó kontrasztot jelentenek a szocialista kormányzás időszakával. Ezek közé a rezsicsökkentés, a családok támogatása, a munkahelyteremtés és a nyugdíjak reálértékének megőrzése tartozik. A kormánypárt emellett azzal szembesíti a választókat, hogy a baloldalon ugyanazok akarnak hatalomra jutni, akik korábban már vezették az országot.

"Az Összefogás támogatottsága nem nőtt az elmúlt hetekben, aminek két oka van. Egyrészt a baloldalon nem történt megújulás 2010-hez képest, másrészt nem tudtak jövőképet felmutatni, s csak a kormányzattal szembeni gyűlöletre építenek. A Jobbik kevésbé alapoz az etnikai feszültségre, mint négy éve, s megpróbál középről is szavazókat szerezni. Gyanítható, hogy a párt az utóbbi időszakban azért erősödött, mert a baloldalból kiábrándult szavazók álltak melléjük. Az LMP számára kinyílt a lehetőség az Összefogás létrejöttével, mert ők jelenthetik az alternatívát azoknak, akik a kormány ellen akarnak voksolni, de most csalódtak a baloldalban, s nem akarnak a radikális Jobbikra sem szavazni" – fejtette ki a politológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 85-ösön, véget ért az útzár Ikrénynél

A 85-ös főúton a 3-as km-nél a baleset miatti korlátozást feloldották. Tovább olvasom