Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kampányfinis

Győr - Az MSZP és a Fidesz vezető politikusait – Lendvai Ildikót, illetve Tarlós Istvánt – küldte lakossági fórumra, az SZDSZ sajtótájékoztatóval, az MDF közleménnyel finiselt a népszavazási kampányban. Tarlós István Mosonmagyaróvár után érkezett Győrbe, ahol este mintegy háromszázan hallgatták.

„Az ember meccs előtt nem azt latolgatja, hogy vereség esetén mit kell tennie. Számolunk természetesen azzal is, hogy számunkra kedvezőtlen eredmény születik, akkor eldöntjük, milyen határidővel és milyen módon tudunk eleget tenni a népakaratnak" – mondta a Kisalföldnek adott interjújában az MSZP parlamenti frakciójának vezetője, Lendvai Ildikó. Ezzel együtt azt hangsúlyozta, nem lesz „különleges állapot" március 9-e után.

Tarlós István Mosonmagyaróvár után érkezett Győrbe, ahol este mintegy háromszázan hallgatták. Tarlós István, Mikola István és más közéleti szereplők a vasárnapi szavazás szimbolikus jelentőségét hangsúlyozták, amely szerintük túlmutat a három kérdésen. Tarlós úgy fogalmazott: sikeres népszavazás esetén a Gyurcsány-kormánynak le kell vonnia a konzekvenciát, s akkor „legkésőbb 2010-ben meg fog látszani, van a kormányban valódi baloldali vonulat is, amely most még nem érvényesülhet".

Pezsgőspohár vagy toll?


„Ha a népszavazás eredményes lesz, akkor sem azért töröljük el a vizitdíjat vagy a tandíjat, mert úgy gondoljuk, hogy ezek rossz intézkedések voltak, hanem mert demokratikus országban tudomásul kell venni a népakaratot. De az ember meccs előtt nem azt latolgatja, hogy vereség esetén mit kell tennie" – nyilatkozta a Kisalföld sajtószékházában Lendvai Ildikó szocialista politikus.  

Ön is csak a kampány legvégén dobta be magát a mély vízbe. Szándékosan tartotta magát távol az MSZP vezérkarának nagy része a népszavazási kampánytól?

– Aktivizáltuk mi magunkat, de nem törekedtünk indulatokat hergelő, látványos kampányra.

– Miért, ez személyfüggő kérdés? Nem mindegy, hogy melyik szocialista politikus adja ehhez az arcát?

– Egyszerűen nem törekedtünk óriási nyilvánosságra, senkit sem legyőzni, hanem meggyőzni akartunk. Ennek az országnak most legkevésbé a kampány keltette indulatokra van szüksége, ezért is neveztük hűtőkampánynak a meggyőző munkánkat. Ebben pedig – bármi is lesz a népszavazás eredménye – azért voltak sikereink: az emberek jelenleg kisebbnek látják a tétet, mint a kampány elején.

– Azt már tudjuk, hogy március 9. után 10-e jön, de mi lesz 9-én? Milyen eredménynél bontana pezsgőt?

– Pezsgőt semmiképpen sem bontok, mert rossz dolog, hogy ezzel kellett foglalkozni. A kérdés nem a pezsgőspohár fogása, hanem az, hogy kell-e tollat ragadni egy olyan törvényjavaslat elkészítésére, ami visszavonja a vizit- és napidíjat, illetve a tandíjat.

– A közvélemény-kutatások azt mondják, érvényes és eredményes lehet a népszavazás – tehát  tollat kell majd fogni – még úgy is, hogy az elmúlt hetekben megduplázódott a nemek várható aránya. Ha így lesz, megköszönik a „kozmetikázást" az SZDSZ-nek?

– Ha többen mondják azt, hogy nemet ikszelnek vagy nem mennek el szavazni, akkor azt nem az SZDSZ vagy az MSZP, hanem a józan ész sikerének tartom.

–  Mer tippelni a végeredményre?

– Nem. S ha egyszer azt látja, hogy mégis ezt akarom, azonnal szóljon, hogy keressek pszichiátert. Egyszer volt csak, hogy megtettem...

– És bejött?

– Nem, akkor sem...

Lendvai Ildikó: Nem lesz `különleges állapot` március 9-e után. Fotó: Krizsán Csaba

– Néhány napja mindenesetre felröppent az a hír, hogy eredményes népszavazás esetén akár már idén tavasszal – s nem jövő január 1-jétől – eltörlik a vizit- és kórházi díjat, illetve a tandíjat. Ebből mi igaz?

– Nem döntöttük el. Az ember meccs előtt nem azt latolgatja, hogy vereség esetén mit kell tennie. Számolunk természetesen azzal is, hogy számunkra kedvezőtlen eredmény születik, akkor eldöntjük, milyen határidővel és milyen módon tudunk eleget tenni a népakaratnak. 

– Őszintén: van olyan a három kérdés között, amelynél most, hogy a kampány véget ér, s hallotta elég ember véleményét, azt merné mondani a miniszterelnöknek, hogy „Feri, felejtsük el az eredményt, de ez tényleg nem jó az embereknek, töröljük el mi magunk..."?

– Ez a kérdés korábban, a frakción belül már felvetődött, de sem akkor, sem most nem látok erre okot. Ha a népszavazás eredményes lesz, akkor sem azért töröljük el a vizitdíjat vagy a tandíjat, mert úgy gondoljuk, hogy ezek rossz intézkedések voltak, hanem mert demokratikus országban tudomásul kell venni a népakaratot.

– Miközben a pártok a kampányukkal és a 300 forintokkal vannak elfoglalva, a megye egyik kórházában meghal egy 13 éves fiú, esetében pedig arról nyomoznak, hogy történt-e mulasztás. Az egészségügy valós problémáival, azzal, hogy a kórházi dolgozók túlhajszoltak, az intézmények között pedig – bár erről nem illik beszélni – óriási a különbség, mikor fognak érdemben beszélni?

– Igen, ezekről kellene beszélni. Az említett problémára az egyik, de nyilvánvalóan nem tökéletes válaszunk a több pénztáras rendszer volt, amely mérni tudja az egészségügyi intézmények teljesítését. Az is igaz, hogy a vizitdíj ezen nem ront, de nem is javít. Jó lett volna ezekről beszélni, ez igaz.

– Önökön is múlt volna.

– Igaz, de ha egy népszavazási kampányt kényszerítenek az országra, akkor nincs az a párt, amelyiknek ne kellene ezzel a kérdéssel foglalkozni. Március 10-ét azért is várom, mert ezekkel a problémákkal többet és érdemben lehet foglalkozni.

– Van forgatókönyvük március 10-től 15-ig?

– Az a forgatókönyvünk, hogy nem csinálunk olyan forgatókönyvet, mintha rendkívüli állapot lenne. Mert nincs az. Tény, 2006 őszén valódi kérdés volt, hogy az ország úrrá tud-e lenni a Magyarországon szokatlan politikai jelenségen, a radikalizálódáson, de most nem. Lehet, hogy március 15-én „érdekes" jeleneteknek leszek szemtanúja az erkélyablakból, de ezek az ország állapotát jelentősen nem befolyásolhatják.


„Leszakadhat a középosztály"


Mikola Istvánnal, Klinghammer Istvánnal együtt kampányolt csütörtökön Győrött a népszavazás jobboldali vezérszónoka, Tarlós István. A megyeháza előtt háromszáz fős tömeg hallgatta a politikusokat.

„Ha sok győri elmegy és igennel szavaz, az csak az első »tasli« lesz Gyurcsány Ferencnek, a másikat a fal, vagyis az MSZP adja" – nyitotta meg az országos kampánykörút győri rendezvényét Szakács Imre, a megyei közgyűlés fideszes elnöke. A helyi politikusok közül Borkai Zsolt győri polgármester nyilatkozatát is bejátszották felvételről, s ebben így fogalmazott: „Március 9-én nem csak a három kérdésről szavaznak, e kérdésekre adott válaszok szimbolikus döntéssé állnak össze."

Klinghammer István, az ELTE volt rektora szerint a tandíj miatt már nemcsak a szegények maradnak le a versenyben, de „a középosztály, az orvosok, a tanítók gyermekei is leszakadhatnak".

Mikola István volt egészségügyi miniszter úgy vélte: nemcsak a 300 forintról van szó, hanem „másfél évi rombolásról, aminek már emberéletek estek áldozatul". Mint fogalmazott, a kormány azért ragaszkodik úgy a díjakhoz, mert a több-biztosítós rendszer miatt többletpénzekre van szükség.

Tarlós István: Legkésőbb 2010-ben érvényesül a baloldali vonulat. Fotó: Krizsán Csaba

Tarlós István utolsóként mondta el beszédét, szavai szerint „a neoliberális, embertelen ideológia a baloldaliságtól legalább olyan távol áll, mint a konzervatív értékrend". Tarlós szerint a 380 háziorvosnak – aki aláírásgyűjtést rendezett a vizitdíj érdekében – példát kellene venni a többi 6800-ról. Hozzátette azt is: a díjakból származó 15–16 milliárd forintos nettó bevétel benne volt a rendszerben, s azt éppen a Gyurcsány-kormány vette ki. Közölte azt is: akik vasárnap nem szavaznak igennel, „azok elveszítik a panaszkodáshoz való jogot és magukra vonják utódaik megvetését".

A rendezvényt csaknem egytucatnyi rendőr biztosította, az egyórás rendezvény zavartalan volt. Egy árus jelvényt és „gyurcsányos" vécépapírt árult.


Döntés 70 milliárdról

Sikeresnek nevezte Szentkuti Károly, az SZDSZ megyei szervezetének elnöke a párt népszavazási kampányát, arra a friss Medián-felmérésre hivatkozva, amely szerint a biztos szavazók között a korábbi kétszeresről másfélszeresére csökkent az igennel szavazók aránya.

A politikus szerint sokan még mindig nem tudják, hogy a népszavazás mikor lesz eredményes: ha az egynemű szavazatok aránya eléri a 25 százalék plusz egy főt.

– A vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal és a tandíjjal együtt 70 milliárd forintos „csomagról" döntünk, ekkora összeg  visszapótlása a költségvetésből nem lehetséges. Ha a népszavazás mégis kikényszeríti, akkor az mindenkire kihat, nemcsak a szolgáltatásokat igénybe vevőkre – mondta Szentkuti Károly.

A párt megyei szervezetének kampányzáró sajtótájékoztatóján szó volt a népszavazás eredményének hosszú távú hatásairól is.

– Egy esetleges Fidesz-kudarc olyan változásokat indíthat el a párton belül, amelyek egy kompromisszumkészebb, a megegyezésre jobban hajló politizálás felé vezethetik a Fideszt. Ez azért fontos, mert a jelenlegi, a jobboldal által kiprovokált „háborús helyzet", az állandó konfrontáció gátolja, hogy csatlakozzunk a fejlett Európához – mondta az elnök. 


Felnőtt politikát, felnőtt embereknek!

Az MDF elnöksége a következő állásfoglalást tette közzé a vasárnapi népszavazás kapcsán:

A Magyar Demokrata Fórum a képviseleti demokrácia elkötelezettje. Az államhatalom letéteményesének, a hatalom legfőbb szervének a nép által választott Országgyűlést tekinti. E feladat betöltése érdekében az Országgyűlést kizárólagos jogok illetik meg, és kötelezettségek terhelik.
A népszavazást – alkotmányos korlátok között – a nemzet sorsát, az állam szuverenitását érintő kiemelkedő jelentőségű ügyben tartja indokoltnak. A vizitdíj, az ápolási díj és a tandíj azonban nem ilyen. Aggodalomra ad okot a népszavazási kezdeményezések burjánzása, ami az intézmény lejáratását jelzi.

Ugyanakkor tudomásul vesszük a népszavazás kiírásának tényét. Az MDF felnőttnek tekinti a választókat, felnőtt politikát kínál nekik. Magunk részéről ezért a kampány során nem kívánjuk a választók döntését befolyásolni. Az MDF tagjai és szimpatizánsai belátására bízza, hogy elmennek-e szavazni, valamint azt, hogy igennel vagy nemmel szavaznak-e.


Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. joco1 2008. március 09. 14:13
  „pan.cser: Maga a válasz is pancser, nincs érv , csak jelzök tömege. Éljenek a verbális TOJÁSDOBÁLÓK”
 • 25. pan.cser 2008. március 07. 22:59
  „Kedves joco 1! Kell a tandíj, Neked nagyon kell, hiszen kivirágzott az orrodon a szadeszes öntudat a kocsmatanszéken! Ha az ember nem ihat ingyen ne is tanulhasson ingyen. A hegesztő gyereke legyen csak hegesztő, a suszter maradjon a kaptafánál, az elit a pumák a röfik, félnótások társasága már kész.”
 • 24. load 2008. március 07. 21:42
  „pan,cser!
  Gyurcsány nem a szívem csücske, nem személyekben, vezérekben gondolkodom, hanem elvekben.
  Ezért az egész a Gyurcsányra vonatkozó diagnózist nyugodtan megspórolhattad volna, mert nem érdekel.
  Meg sebőkre is sz.rok.
  A paródiájával együtt.
  A bohócok, csak addig érdekeltek, ameddig az öregapám nevetett rajtuk.
  Már meghalt, ezért semennyire sem érdekelnek.”
 • 23. joco1 2008. március 07. 21:26
  „pan,cser:édesanyám meghalt.Én csak a korábbi fidesznek "programját" fogadtam el: KELL ÉS SZÜKSÉGES A TANDIJ.A többi pedig a Te orvosi korlapodra utal.”
 • 22. pan,cser 2008. március 07. 21:16
  „Loadnak! A Lipótmezőt tényleg kár volt bezárni, ahogy elnéztem ma Gyurcsányt, nem kell elmeorvosnak lenni a diagnózishoz. Zárt intézetben végzi, ebben nincsenek kétségeim, a családjában van elmebajos, tehát örökletesen ő is terhelt, csak az elhatalmasodás ideje kérdéses. Egyébként mindenkinek ajánlom sebeok.hu honlapot, remekül parodizálja Fletót a sárga házzal kapcsolatban.”
 • 21. pan.cser 2008. március 07. 21:08
  „Kedves joco 1! otthon mit mondasz anyukádnak? Mama gondoskodjon már magáról, mert ez a pártom véleménye? Esetleg azt, ha azt akarja hogy a fia ne trógeroljon egész életében, akkor nyúljon már bele a bukszájába, mert az nem igazság, hogy a fia közpénzből akar a sötétségből kiemelkedni, hogy esetleg mások nevelője, gyógyítója legyen!”
 • 20. jagusz01 2008. március 07. 20:05
  „Képzeljétek Kapuváriak, tőbb kistelepülésen például aktivistákkal Ivanincs Képviselő is kampányolt házakat jártak.
  Úgy látom semmit sem akar a véletlenre bizni, és gondolom jó pár nyugdijat meg is győztek.

  Szerintem ez is jó taktika, kár, hogy ennyi naiv ember van még ebbe az országba, aki hisz abban, hogy minden ingyen van amit az állam ad.”
 • 19. cg 2008. március 07. 19:47
  „Azt látom, kedves Kapuvári, hogy az "igen" szavazók közt is van egy idióta. További fideszes elvakulást kívánok...”
 • 18. Ügyfél 2008. március 07. 19:33
  „Én ismét az ugyfél vagyok,te pedig idióta vagy,ez pedig igaz.
  Hogy mennyit fizettem be a kásszába ? Számold ki,ha már rok-
  kantságom elött már majdnem 2évet betegszabaságon voltam,
  már 15 éve rokkant vagyok ez már 17-év.Mivel nem voltam soha
  komminista,utáltam az"elvtársakat" nem volt összköttésem.hát
  ezért olyan alacsony a nyugdíjam.Te buta idióta,arra nem gondoltál,hogy az Intrnet bejelentés havi díja nem az enyém,
  azt más fizeti! Az enyém csak az E-Mail cím.Sajnálod egy 60-éves
  rokkant beteg embernek egyetlen szórakozását ?”
 • 17. load 2008. március 07. 19:19
  „A hited lehet, hogy kevés lesz.
  A nép sajnos csak kevéssé látja be szavazatának várható következményeit, nem beszélve a lehetséges alternativákról.
  Amikor a kapmány szlógen úgy szól, hogy szavazz a vizitdíj eltörlésére , mert attól egészséges leszel, az ember arra gondol, hogy kár volt bezárni a lipót-ot.
  Pedig ez is a reform koncepció része volt.”
 • 16. joco1 2008. március 07. 18:42
  „NEM, NEM ,NEM SOHA! Én hisszek egy szebb és boldogabb, de Orbán mentes Magyarországba”
 • 15. Tűzmadár 2008. március 07. 18:19
  „Most hívott a Zsóti!
  Ugy vágtam le a kagylót ahogy illik.
  Mi a francokat hívogat? Vagy megyek vagy nem.
  Elhitte annak a szőlészbányászfelcsútinak, hogy neki itt van jövője?”
 • 14. magyaro 2008. március 07. 17:16
  „idiota nagyon találó a neved. Szerintem a te elvtársaid voltak akik úgy agyonfizették!!! Mindenki nem lehetett, jól kereső párttitkár!”
 • 13. idiota 2008. március 07. 17:11
  „ügyfél!

  Ha 29.380 ft a rokkantnyugdíjad, akkor nem sokat fizethettél be a kasszába. Ne sirdogáljál, ha ebböl a pénzböl internetre futja.
  Tudod, a 300 ft nem nagy pénz, de ha már a toloszékedet is az államtol várod ingyen és bérmentve, akkor nagyonn sajnállak.”
 • 12. magyaro 2008. március 07. 16:39
  „Mindenki úgy szavazzon, ahogy a lelkiismerete diktál, de utána ne reklamáljon, ha úgy lesz ahogy szavazott!! Aki meg nem szavaz, az elégedjen meg azzal, ami van, és ami lesz!!!!”
 • 11. Kapuvári 2008. március 07. 16:32
  „csak az idióták szavaznak nemmel!”
 • 10. ügyfél 2008. március 07. 15:24
  „Élnézést kell,hogy kérjek,rosszul fejeztem ki magamat.
  Valasztás,helyett népszavazást kellet volna írnom.”
 • 9. V.K. 2008. március 07. 13:44
  „Most nem választunk, hanem népszavazunk. Választás csak a kormány mandátumának lejárta után lesz.
  Nyugodtan lehet szavazni:
  A szavazatszámláló bizottság megállapítja a szavazni kívánó személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben (az értesítő bemutatása nem szükséges). A személyazonosság és a lakcím igazolására a következő, magyar hatóság által kiállított, érvényes igazolványok alkalmasak:

  ? lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány ("régi", könyvecske formátumú) vagy

  ? személyazonosító igazolvány (kártya formátumú) vagy útlevél vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú) és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya).”
 • 8. Ügyfél. 2008. március 07. 13:18
  „Én egy hatvanéves rokkant nyigdíjas vagyok Mosonmagyaróvárról.
  A rokkant nyugdíjam a mai napon is 29380.-Ft.Vajon mit választa-
  nék ? Igen-igen igen !!! De sajnos nem választhatok,mert a mai
  napig sem kaptam választási értesítést.Tudomásom szerint a jegy-
  zönek a feladata,hogy kapjak a választásról értesítést ! Aztán még
  azt szeretném közölni,hogy nem vagyok buta,és ismerem a helyes-
  írási követeményeket,de az én tasztatúromon,sajnos nincs hossú
  ö-és ü betük.”
 • 7. kendermagos 2008. március 07. 12:03
  „nem lesz vizitdíjemellés nem lesz tandíjemelés”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárenyhítés: a 28-ból nyolcmillió

Nagyszentjános - A hétvégi vihar közel kétszáz házat rongált meg Nagyszentjánoson, ahol sokan… Tovább olvasom