Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Kampány az újrapapírért, jaj a szemétpostának

A papír-újrapapírral és a „szemétpostával" kapcsolatos környezeti problémákkal foglalkozik a Reflex új projektje. Az uniós pályázaton nyertes program elsődleges célja az iskolai ismeretterjesztés és a lakossági tanácsadó szolgáltatások fejlesztése.

A háztartásokban, illetve az iskolákban keletkező papírhulladék csökkentésével, az újrapapír termékek népszerűsítésével, a kéretlen reklámlevelek, a „szemétposta" visszaszorításával kapcsolatos széles körű ismeretterjesztés áll a győri Reflex Környezetvédő Egyesület most kezdődő, szeptemberig tartó – a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) által támogatott – projektjének középpontjában.

Kalas György szakmai vezető elmondta: kiemelt célcsoportjuk a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből bevont tizenöt általános iskola, illetve az érintett régió lakossága.

– Megyénkből a gönyűi, a gyömörei, a győri Móricz- és gyakorló, a kisbajcsi és a tényői általános iskola a partnerünk. A program indításaként a térség iskoláinak „Így gyűjtünk mi" címmel nyílt rajzpályázatot hirdetünk, majd játékos foglalkozásokat tartunk, a pedagógusoknak pedig oktatási segédanyagot állítunk össze a papír és a környezetbarát iskolaszerek témájában – említette a zöldszakember. – Ezenkívül a mostanában ismét népszerű iskolai papírgyűjtési akciókat szakmailag úgy szeretnénk teljessé tenni, hogy közvetlenül jutalmazzuk az abban részt vevő gyerekeket. A bevétel az iskoláé marad, a diákok viszont segítségünkkel újrapapír füzetekre „válthatnák át" a behozott papírhulladékaikat. Ehhez mintegy hatvanezer füzetet nyomatunk, borítóján a nyertes gyermekrajzokkal. A szakmai rész hatékonyságát internetes ökokalkulátorral, kisfilmekkel, brosúrákkal, újabb „Reklámstop" matricákkal növeljük.

A reflexes szakemberek kísérletet tesznek a témával kapcsolatos jogi szabályozási háttér megváltoztatására – a közbeszerzési, illetve a fogyasztóvédelmi törvény módosítására – is.

Kalas György beszámolt arról is, hogy nyáron megyénként öt helyszínre települnek ki látványos ismeretterjesztő anyagaikkal, illetve az egyik közvélemény-kutató cég segítségével a térségben felmérik – többek között – a lakosság környezeti érzékenységét, az újrapapírhoz, illetve a reklámszeméthez való viszonyulását. A reflexes szakemberek kísérletet tesznek a témával kapcsolatos jogi szabályozási háttér megváltoztatására – a közbeszerzési, illetve a fogyasztóvédelmi törvény módosítására – is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivárgó gáz robbant fel Győrben - egy sérült

Könnyebben megsérült egy 90 éves asszony, amikor Győrben az Ipar út 83 számú ház hátsó épületében… Tovább olvasom