Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kampány a megelőzésért: Évente 1100 új méhnyakrákos beteg

Győr - Nagyszüleitől születés- és névnapjára is a méhnyakrák elleni védőoltás árát kapta az a kamasz lány, akinek egészségéért szerettei megkülönböztetetten aggódnak.
Bende Ildikó színművésznő, Zsuzska nagymamája elmondta, a legtöbbet szeretnék adni 15 éves unokájuknak azzal, hogy megvásárolják a ma még sok esetben halálos kór, a méhnyakrák elleni védőoltást.

Ebben a betegségben hazánkban 500-600 nő hal meg évente. A Győri Nemzeti Színház örökös tagja lapunknak elárulta, családi kupaktanács előzte meg döntésüket, amelynek fókuszában az óvó szeretet áll.

A "tanácskozáson" a nagyszülők a szülőkkel megbeszélték, hogy a soron
következő unokás név- és születésnapokra a méhnyakrák elleni védőoltást adják ajándékul.

Évente mintegy 1100 új méhnyakrákos megbetegedést regisztrálnak, és ami igazán tragikus, ebből 550-600 nő hal meg ebben a megbetegedésben. A szám a szakemberek szerint jelentősen csökkenhet a méhnyakrák elleni védőoltás beadásával.

- Az első oltások óta mindössze 5-6 év telt el - magyarázta prof. dr. Gardó Sándor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának főorvosa. - Hat év távlatából százszázalékos a védettség, de hosszú távra kevés még az információnk. Amit bizonyosan tudunk:

kilenc-tíz éves korban célszerű beadatni az első oltást, s a lényeg, hogy a
harmadikat még a nemi élet megkezdése előtt kapja meg az érintett.

- Érthető, hogy a családok többsége nem tudja vállalni a védőoltás közel 100 ezer forintos költségét, ezért mindenféle támogatás, kampány csak üdvözítő lehet. Fontos, hogy ez nem váltja ki a későbbiekben a rákszűrést, tehát ugyanúgy járni kell szűrésre, ám a megelőzés két-, illetve négy törzs ellen is védettséget jelent.

Százhalombattán tavaly tavasszal döntött a képviselő-testület arról, hogy
minden fiatal lány, összesen 674-en ingyen juthatnak védőoltáshoz. A
figyelemre méltó hír kapcsán lapunk utánajárt: lehetséges lenne-e hasonló akció Győrött?

- Minden, az itt élők egészségügyi és szociális körülményeit jobbító
törekvésben partner az önkormányzat - szögezte le Bakács László, a győri polgármesteri hivatal szóvivője. - Amikor már nem jár a tüdőszűrő busz vidékre és több orvosi ellátásért is fizetni kell, felértékelődnek ezek a kezdeményezések. Ha tudjuk, pontosan hány fiatal lány lehet ebben érintett, szívesen egyeztetünk a továbbiakról.

(Megkérdeztük a népességnyilvántartót, eszerint pedig az 1989. január 1-je és az 1994. december 31-e között született lányok száma Győrben: 4822 - a szerz.)

- Túl vagyunk a második oltáson, s engem igazán az lepett meg, hogy mi
voltunk az elsők a háziorvosi rendelőben - hallottuk egy másik anyukától. - A harmadik, egyébként karba adott oltást fél év múlva kapja meg a lányom, s nagy könnyebbség, hogy egyszerre nem 90 ezret, hanem a három alkalmat részletenként kell kifizetni. Végiggondoltam, egy csomó mindentől úgysem tudom megvédeni a lányomat, de ha ettől igen, inkább megspórolom valahogy ezt a pénzt.

Olvasóink írták

 • 14. pancser 2008. február 11. 19:17
  „Kedves HáTé! A cikk írójánál reklamálj ő beszél rák elleni védőoltásról. A méhnyakrák 40 éven felüli nőket veszélyezteti leginkább. 70 %-ban szerepe van a kialakulásában a HPV vírus két törzsének, de ez korántsem bizonyított csak feltételezett. Majd ha meghal a most oltottak jó része akkor lehet a hatékonyságot értékelni 50, 60, 70 év múlva! A HPV vírus ellen legjobb védekezés, ha nem váltogatjuk a parnreinket. Izraelben a körülmetélt férfiaknak tulajdonítják a méhnyakrák alacsony voltát. Az apácák körében is nagyon ritka a betegség. Nagyon sajnálom a hugodat, hogy nem vigyáztatok rá eléggé. Minden oltásnak lehetnek komoly szövődményei, ez is benne van a pakliban ez is komoly ellenérv. 5 millió hölgyre számítva az 1100 megbetegedés 30%- nem a HPV megbetegedés miatt van, marad tehát 770 megbetegedés ez a női népesség 0,0154 %-a. Ennyire az oltás is veszélyes! ITT MEGINT A PROFIT BESZÉL!”
 • 13. HáTé 2008. február 11. 11:32
  „Istenem, pancser, mennyire találó a neved. A védőoltás nem a rák ellen van. Hanem a HPV-vírus két olyan törzse (16-os és 18-as) ellen, melyek a szervezetbe jutva a nők 14%-nál felelősek a méhnyakrák kialakulásáért. Azt javaslom, kicsit áss mélyebre a témában, mielőtt hozzászólsz. "Tizenéves lányok nem szokták megkapni ezt a betegséget..." hát ez meg micsoda beszéd? Neked van gyereked? Húgod, nővéred, édesanyád, akit féltesz? Mint korábbi hozzászólásomban említettem, nekem egy 24 éves és egy 12 éves húgom van. Előbbinél HPV-fertőzöttséget állapítottak meg, P3-as, erősen előrehaladott státuszban van, műtétre vár. De igazad van. Tényleg nem tizenéves. Huszon. Nincs gyermeke. Nagy valószínűséggel nem is lesz. És remélem, hogy a 24. életéve nem az "élete második felére" esik. Ez a valóság, nem amiről hadoválsz.”
 • 12. evelinevelin65 2008. február 10. 20:49
  „A győri városvezetés "másra gyüjt"a saját meggazdagodásukra majd ha már leköszönnek legyen mit a tejbe apritani...Az összes politikus ezt csinálja a mi bőrünkre. Aztán meg mi alapján választanák ki azt a pár embert aki megkaphatja az oltást? Ki a szimpatikusabb??? Ki és mi jogon dönti ezt el nem is értem...........”
 • 11. pancser 2008. február 10. 20:15
  „A nők az életük második felében esélyesek a méhnyakrákra, 5-6 év tapasztalat van az oltásra, de tizenéves lányok nem szokták ezt a betegséget megkapni oltás nélkül sem. A tudományos megalapozottsága az oltás hatékonyságának egyenlő a nullával! A profitérdek működik. Tessék elképzelni ha Magyarországon magánbiztosítók lesznek(akkor is ha elkeresztelték őket pénztáraknak) akkor mennyi visszás dolog lesz, fejik majd az államot meg az embereket, félrevezetéssel, korrupcióval, miegymással!”
 • 10. pancser 2008. február 10. 16:49
  „Ki fog ebből meggazdagodni? Egy biztos, vakítás a védőoltás, a rák ellen nincs és nem is volt védőoltás. Sajnos. De visszaélni az emberek hiszékenységével és reklámot csapni neki, ide jutottunk! többet is mondok, BOTRÁNY szaga a levegőben!”
 • 9. Harcsi 2008. február 10. 16:26
  „Én már átestem egy műtéten, a bőrömön tapasztaltam, mi a rettegés és félelem a rákkal kapcsolatban, s ha tehetem, majdan a lányomat is beoltatom. Bízom benne, hátha sikerülne győri nagy cégeket, vállalkozókat, s a győri városvzetést is megnyerni annak, hogy némiképp "szálljanak be" a költségekbe, - ha Százhalombattán a fiatal lányok megkaphatják ezt az oltást ingyen, a mi városunknak, az itt élőknek is lehet ilyen fontos ez az ügy. Lobbizzunk érte....”
 • 8. Ellenkezös! 2008. február 10. 14:42
  „Még valamit: Te nagy MAGYAR EMBER(5): Mi köze a zsidóknak az oltáshoz? Valahogy nem tudlak követni!!! Valaki (k) zsebébe befolyik, az biztos, hiszen ezért találták ki!
  Mindennek van értelme - ha nekünk nem is, akkor másoknak. Mármint azoknak, akik manipulálnak, azok kárára, akik manipulálhatók!”
 • 7. Ellenkezös! 2008. február 10. 14:27
  „Hát tömjük csak a gyógyszeripar zsebét - még nincs nekik tele!
  Hitessük el magunkkal, hogy akkor aztán tovább fogunk élni!
  Nagy üzlet, az emberek haláltól való félelme - kerül, amibe kerül.
  Mindezt nélkülem!!! -- Hümmmmmm! - Nö vagyok, talán az oltás nélkül még tovább is, illetve nincs jelentösége számomra.”
 • 6. Erre jó a reklám 2008. február 10. 14:04
  „Egyfolytában reklámozzák ezt az oltást. 30 körüli "sztárokat " fényképeznek , miközben megkapják a szurit.
  Jól félretájékoztatják a népet, hiszen ezt az injekciót a nemi élet megkezdése előtt álló fiataloknak ajánlják.
  Az ára pedig elképesztő...”
 • 5. magyar ember 2008. február 10. 11:43
  „Gyerekek! A zsidó nép mindig ott tenyészik el a legjobban, ahol gyenge nemzetet talál, ahol erős a nemzet ott meghuzódik vagy tovább áll! Itt totál hatamlomra tett szert, így ne reménykedjtetk semmi jóban!!!!!”
 • 4. HáTé 2008. február 10. 07:48
  „Hálás köszönet a plusz információkért. Tehát nálunk is az a verzió marad, hogy a családi tanács "gyűjt" a betegünknek.
  Kemény egy faj ez az ember. Minden körülmények között életben akar maradni. Inkább összehúzzuk magunkat és idén sem megyünk nyaralni, nem festetjük ki a lakást, nem újítjuk fel a ruhatárat és nem eszünk véletlenül sem étteremben, jó lesz a tavalyi iskolatáska és a 12 éves autó, de boldogok leszünk. 100.000 ft-ért újravásárolom a 24 éves húgomat. Megveszem a rettegését, remélem, még időben. Hogy a 12 éves kisebbikről már szót se ejtsek. Ő a második féléves tervben van benne. Tehát idén a karácsony is elmarad.”
 • 3. Lucifer 2008. február 09. 22:54
  „Köszi OEP!!!Szóval ,ha megjátszok egy frankó depressziót,pár öngyilkossági kísérlettel tarkítva,mondván,hogy fáj nekem az élet nőként,pasi akarok lenni,akkor egyszerre finanszírozható az átoperálásom...
  De ha jól érzem magam a bőrömben nőként és meg is szeretnék maradni ebben a kellemes "jólérzéses" állapotban,akkor csak méhnyakrákot kaphatok...
  Értem én...
  Kár,hogy én nem keresek annyit,mint akik eme ostoba törvényeket hozzák...tehát nem tudom megvenni az oltást.
  Sebaj,Geschenke Carcinoma...ingyen lesz...
  Ja,kedves OEP!!!Lehet,hogy ez sem zavarja,de ha majdan a kemoterápiámra kell költenie,az nagyobb érvágás lesz,mint amekkora ez az oltás lenne...”
 • 2. aerodragon 2008. február 09. 22:02
  „Nem tudom mi jobb és olcsóbb az OEP szemszögéből? A megelőzést nem támogatja, de a megelőző védőoltás hiánya miatt idő közben kialakult betegség és az abból adódó szövődmények kezelésére a többszörösét fordítják majd? Szerintem nem mindegy, főleg nem a beteg részéről...”
 • 1. evelin668 2008. február 09. 14:17
  „Szomorú dolognak tartom ,hogy nem támogatja az OEP ezt az oltást,nem biztos,hogy csak a fiatalok adatnák be maguknak,és nem biztos,hogy pl.a nemi átalakitó mütéteket kéne támogatni hanem ezeket a dolgokat!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulatból öltek embert

Halászi-Győrszentiván - A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a Halásziban és a… Tovább olvasom