Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Kampány a bliccelők kiszűrésére

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld Volán Zrt. helyközi járatain az elmúlt időszakban megnőtt a bliccelők száma. Kiszűrésükre összehangolt ellenőrzéssorozatot szervezett a közlekedési társaság.
A megyében a Kisalföld Volán Zrt. több mint hatezer járatot indít naponta. A járatokon az ellenőrzést elsősorban az autóbusz vezetője végzi, de egy délutáni csúcsforgalomban nem biztos, hogy mindenkire jut elegendő ideje és figyelme. Pócza Mihály vezérigazgató szerint a bliccelők miatt jelentős bevételtől esnek el. A Volán ezért a jegyvásárlást kikerülők kiszűrésére összehangolt ellenőrzés sorozatot indított. Az elmúlt időszakban így a Sopron környéki helyközi járatokon sokszor megtörtént, hogy egy hét alatt háromszor is ellenőrbe „botlott" az utas. Az akció eredményének feldolgozása jelenleg is tart.

– Egy ilyen kampányban akár negyven, ötven ellenőr is részt vesz – mondta el a Kisalföld megkeresésére a vezérigazgató. – Munkatársaink ilyenkor nem csupán az utasok menetjegyeit, bérleteit ellenőrzik, hanem az autóbuszvezetőt is.

– A tapasztalatunk az, hogy a fiatalok és a középkorosztály bliccel leginkább. Az előbbiek inkább vagányságból, míg az ingázó dolgozók bérletet fénymásolnak, vagy egyéb módon élnek vissza az okirattal. Mindezek megakadályozására több biztonsági elemet is elhelyeztünk a jegyeken – részletezte a Kisalföldnek az akció során tapasztaltakat Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója.

Itt minden rendben: A bérletek érvényességét felszálláskor a jármű vezetője ellenőrzi. Fotóillusztráció: Magasi Dávid
Itt minden rendben: A bérletek érvényességét felszálláskor a jármű vezetője ellenőrzi. Fotóillusztráció: Magasi Dávid

A bliccelők leleményessége kifogyhatatlan. Nem írják rá a béreltre az igazolvány számat, így azt a családban többen is megpróbálják felhasználni. Másik gyakori jelenség, hogy az úti céljuknál rövidebb távolságra vesznek menetjegyet. Az is előfordul, hogy amikor nagy a tömeg, lejárt, érvénytelen utazási igazolványt mutatnak fel.

Különösen a helyi járatokon tapasztalható, hogy esetenként a csalásban az autóbuszvezető is közreműködik. Az utasok pedig hamar kitapasztalják, mely járatokon „együttműködők" a sofőrök. A gépkocsivezetők ezekben az esetekben kockáztatnak, bár tudják, a csalással az állásukat is veszélyeztetik. Az a társaság belső ügye, hogy a munkatársaik közül hányan tértek tévútra, így pontos információt nem is kapott lapunk a visszaélő sofőrök számáról.

– Az ilyen jellegű csalások csökkentése elemi érdeke a társaságnak. Az ellenőrzések ezt a célt is szolgálták – mondta a vezérigazgató. – Amint ilyenről tudomást szerzünk azonnal fegyelmi vizsgálat indul a jármű vezetője ellen. Az esetek kilencven százalékában elbocsátás az ügy vége. Ezzel együtt úgy véljük, nálunk sem rosszabb a helyzet, mint más szolgáltatóknál.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. motorlaci 2008. szeptember 28. 20:31
  „Kedves barátaim! Miért nincs az ingyen utazó nyugdijjasoknak bérletük amivel igazolják a jogos ingyenes utazás feltételét?A legtöbb bliccelő a nyugdijjas, aki még nem töltötte be a 65 évet és ingyen utazik!
  Üdv!”
 • 49. valaki2 2008. április 30. 20:26
  „Horrorbáni! Az Évi nevű sofőr némelyiteknél jobban vezet, az hogy be kell fékezniük /nem csak neki/ az az ilyen gksofőrök miatt van mint te is lehetsz. Ti utasok se vagytok azok a szentéletű, kedves, udvarias emberek. Ha nem tetszik járj gyalog, biciklivel, vagy autókázz/. Jelentkezz buszsofőrnek, lássuk te mit tudsz!!”
 • 48. egy buszos 2008. április 28. 20:18
  „egy utas
  látom nehéz megértened amit írtam, olvasd el őket mégegyszer!!!”
 • 47. Egy utas 2008. április 28. 19:17
  „46-os!
  Kérni kell? Nem őgy illene, hogy amikor a nyavajás jegyet odaadjátok akkor automatice az utas kezébe nyomnátok a visszajárót is?”
 • 46. egy buszos 2008. április 28. 18:36
  „egy utas
  akkor nem kérted, hanem kérdezted hogy megvan-e. És nem mindegy hogy kértem vagy ahogy írta kértem volna,”
 • 45. Egy utas 2008. április 28. 08:35
  „44. hozzászóló!
  ...mert hozzászoktak, hogy nem adják vissza a pénzt. Volt, hogy kértem volna a visszajárót és a sofőr csak ennyit mondott, hogy RENDBEN VAGYUNK...”
 • 44. egy buszos 2008. április 27. 23:48
  „Egy utas
  Nem, csak én arra gondolok hogy amikor esetleg a kolléga nem ad vissza. Ez azért is lehet mert a jegyvevők kb.80-90% nem kéri vissza, hanem megköszöni és hátramegy.”
 • 43. Egy utas 2008. április 27. 08:38
  „42. egy buszos!
  Azt írod, hogy: "Nyugodtan kérd vissza az öt forintodat..."
  Ezt kérni kell??”
 • 42. egy buszos 2008. április 26. 23:59
  „egy utas
  Gondolom vendéglátó helyen vagy akár a fodrásznál szoktál borravalót adni. Ez az összeg mindig arra az alkalomra szól, és valószinünek tartom hogy a következő alkalommal nem reklamálsz hogy az előző alkalommal többet adtál és azt most vonja le a számládból. Szerinted mi fejbe tartjuk hogy ki mikor és mennyi borravalót hagyott ott nálunk? Nyugodtan kérd vissza az öt forintodat, vagy legyen nálad apró, és akkor nem ér veszteség.”
 • 41. mtt 2008. április 26. 10:00
  „annyit kívánok hozzáfűzni ehhez a témához, hogy a buszsofőröknek, -tisztelet a kivételnek- emberi hangon kéne szólniuk a tanuló bérlettel utazó 16-18 évesekhez is. Honnan várnak tiszteletet, mikor ők sem tisztelik ezeket a majdnem felnőtteket? Naponta utazom, de néha leüvölti a sofőr a fejét egy-egy fiatalnak, leégetve a többi utas előtt, - gyere ide, mutasd meg a bérletedet, diákigazolványodat, öcsikém, stb...”
 • 40. Fannika 2008. április 25. 23:31
  „Tudja valaki mi van Cseter Jánossal???? hiányzik :)”
 • 39. szaloncukor 2008. április 25. 23:22
  „Nem kell a buszsofőröket isteníteni! ők vállalták a munkát, ha nem tetszik viszlát - irány a gyár. némelyik iszonyat paraszt.
  egy hete pl. városba tartó busz 7 és 8 között (reggel) persze kimarad a 7:15ös, legközelebb 7:30, kisbusz (mért is ne) és a sofőr ordít az utassal aki próbál helyetszorítani a barátjának, hogy mit képzel magáról és mégis hogy mer ezzel a járattal menni. Hogy tehet meg ilyet? és mért kéne ezt tolerálnunk? Rohadt sokba kerül a bérlet is, meg a jegy is, a buszok nem túl színvonalasak és még viseljem el, hogy bunkó a sofőr? ugyanmár........
  (Remélem lesz cikk a kallerekről is, azokról is megvan a véleményem)”
 • 38. horrorbáni 2008. április 25. 23:10
  „Lali igazad van! ez az Évi nevű sofőr ritka bunkó, túlszárnyal jópár férfit... a volán meg mossa kezeit :S ha ő van a buszon legtöbbször fel se szállok, mindig produkál vmi jókis fékezést. igazán megéri közel 300 ft-ért kockáztatni az életemet 1 km-en belül egy pancser miatt...”
 • 37. Egy utas 2008. április 25. 23:08
  „Kedves böbe -baba!
  Én nem bántom a sofáröket hanem csak a tapasztalataimat írom le. Ha ad jegyet akkor nem ad vissza 5 Ftot, de ha én adok 5 ftal kevesebbet 1 évben 1x akkor megsértődik a sofőr és azt mondja nekem, hogy 5 Ft még hiányzik ahhoz, hogy utazhassak. nekem csak jó ha olcsóbban utazhatok és nem 195 Ft a jegyem hanem akciósan csak 100 Ft!”
 • 36. lali 2008. április 25. 22:54
  „Csak az Évit ne, ő nem tud vezetni! Igazán elküldhetnék már a Volántól!!! Viszlát Évi, fékezgess a saját autódban! Jah, és jó lenne ha az ellenőrök nem lennének olyan bunkók!”
 • 35. Ted 2008. április 25. 22:54
  „Szotyi! tényleg ingyen van a diákbérlet? mert én egyetemista vagyok (diák) és kiperkálom a havi 1800at...”
 • 34. bobe-baba 2008. április 25. 20:29
  „sziasztok! szerintem a buszsoforok rendessen vegzik a munkajukat,raadasul nagyon is megterhelve. 1VEZETNI,2 JEGYET ELLENORIZNI,3 JEGYET ARULNI,4 PENZT KEZELNI, 5 BUSZT TAKARITANI,6 BUSZT ELLENORIZNI MUSZAKILAG,7 CIGANYOKKAL FOGLALKOZNI !!!!!!!! SOROLHATNAM TOVABB!!!! Van par buszsofor aki bunko,de a legtobbje normalis,becsuletes emberke. NE BANTSUK OKET !!!!! ELEG A BAJUK!!!!”
 • 33. Mónibaba 2008. április 25. 20:23
  „Nekem se szokta a sofőr visszaadni a visszajárót...hiába pár forintról van szó, de azért a pár forintért is dolgozik az ember,nem???
  Ritkán buszozok, csak ha nagyon muszáj,de azért nehogy már borravalót kéne adnom nekik... :S:S:S:S”
 • 32. Egy utas 2008. április 25. 19:31
  „ne érts félre én soha nem kérem az "akciós" jegyet! hanem ha egy egy sofőr felajálja akkor én elfogadom az ajánlatot. Mellesleg ma reggel amikor jöttem haza munkából felszálltam a buszra és 190 Ftot akartam adni a sofőrnek! reklamált a kedves kollegád, hogy 195 Ft a jegy... Ja és éppen Ő volt az a sofőr aki több esetben a 200 Ftomból nem adta vissza az 5 Ftjaimat!
  No comment...”
 • 31. Busszal utazó 2008. április 25. 18:36
  „Egy utas! Minden utazásnál felajánlják a "kedvezményes lehetőséget"? Ezt nehezen tudom elhinni, hiszen ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag minden buszvezető lop, ez viszont ellentmond annak, hogy én pl. még soha nem találkoztam ilyen esettel.

  Az utazási feltételeket és a díjszabást nem a buszvezető, hanem a város önkormányzata határozza meg. Benne van pl. az is, hogy utazni csak érvényes menetjeggyel (bérlettel, igazolvánnyal) lehet (akár előre váltott, akár a buszon vásárolt, de *jeggyel*!). Ha a sofőr nem ad jegyet, és az utas ezt nem reklamálja, akkor ő is ugyanannyira felelős. Nem hiszem, hogy az ellenőr elfogadná azt az érvelést, hogy a buszvezető félrevezette szegény, naiv utast... Persze ki lehet próbálni, de szerintem sokba fog kerülni. (Egy kicsit szélsőséges hasonlat: ha valaki gyilkosságot követ el, mert valaki, aki a bíróságon dolgozik, azt mondta neki, hogy most "akciósan" mindenki büntetlenül leszámolhat egy ellenségével, nagy valószínűséggel nem ússza meg a börtönt.)”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecsegtető fizetés helyett ráfizetés lehet

Győr-Moson-Sopron - Ismét szedik áldozataikat a gyanútlan munkakeresőkre vadászó hirdetések:… Tovább olvasom