Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kamionstop lesz a 81-esen

Várhatóan a jövő hét közepétől egy időre kitiltják a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket a 81-es főútról Mezőörs környékén, ahol a főút rekonstrukciója folyik.

A Győr–Tápszentmiklós közötti (8222-es) utat is figyelik eközben, amelyre épp a 81-es miatt találtak rá a kamionosok, és ˝szabályosan szétgyúrták˝. Erre Völner Pál infrastrukturális területért felelős államtitkár tett ígéretet azt követően, hogy az érintett polgármesterek a közlekedési miniszterhez, illetve a térség országgyűlési képviselőjéhez fordultak segítségért.

A 7,5 tonnánál nehezebb járműveket egy időre kitiltják a főút Mezőörs környéki szakaszáról. Fotó: Bertleff András
A 7,5 tonnánál nehezebb járműveket egy időre kitiltják a főút Mezőörs környéki szakaszáról. Fotó: Bertleff András


A 81-es főút rekonstrukciója már jó ideje folyik, a Mezőörs környéki szakasz a tervek szerint július végére készül el. A helyiek azonban azt tapasztalják, hogy a szakaszos munkavégzés következtében több centiméteres szintkülönbségek alakultak ki az aszfalton, a 60–80 kilométer/órás sebességgel áthaladó nehézjárművek miatt pedig beremegnek a házfalak. A közelmúltbéli ár- és belvíz miatt még mindig magas a talajvíz – ez, illetve  a fellazult talajszerkezet  ráadásul tovább erősíti  az erőhatást: a helyiek szerint ez az oka annak, hogy több mezőörsi házban már most repedések keletkeztek.

Éppen ezért szorgalmazták Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternél, hogy az útszakasz felújításának befejezéséig (tehát ideiglenesen) miniszteri utasítás tiltsa ki az 5 tonnát meghaladó járműveket a község területéről; kerülő útvonalnak pedig a Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár útszakaszt jelöljék meg. 

Az eltereléshez táblák kellenek, a beszerzést követően meg is történhet a kamionok kitiltása.
Segítségül kérték ehhez Kara Ákos parlamenti képviselőt is, akit azonban ezzel egy időben más polgármesterek is felkerestek – nekik éppen az volt  a bajuk, hogy az árvíz idején több hétig lezárt 81-es miatt a kamionok megtalálták maguknak a Győr–Töltéstava–Győrság–Tápszentmiklós (8222-es) kerülő útvonalat, ahol néhány hét alatt látványos kárt okoztak a burkolatban; Nyalka területén például megsüllyedt az aszfalt. 

A községek polgármesterei azt szerették volna, ha a tehergépjárművek számára egyértelművé teszik azt is, hogy ebben az időszakban sem a 8222-es a kerülő útvonal.

 Kettős kéréssel kereste fel tehát levélben az illetékes minisztériumot a képviselő, július 15-i dátummal pedig az alábbi választ kapta: a közlekedésért felelős helyettes államtitkár felkérte a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ főigazgatóját, hogy a 81-es főúton a javasolt elterelést valósítsák meg.

Mivel ehhez táblákra is szükség lesz, ezért ezek beszerzése jelenleg is folyik, úgy tudjuk, ha elkészülnek, a jövő hét második felétől meg is történhet a kamionok kitiltása. (Amint aktuális lesz, természetesen hírt adunk róla.) Az eredeti kéréshez képest annyi a változás, hogy nem 5, hanem 7,5 tonna fölötti járművekre vonatkozik a tiltás.

A 8222-es úttal kapcsolatban a következő válasz érkezett: ˝A forgalmi hatásokat a teljes térségben figyelemmel kísérjük, s a nem kívánt forgalomátrendeződéseket azonnali beavatkozással (lokális korlátozással) meg fogjuk akadályozni.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség, eső: vörös és narancs riasztás

A folytatódó hőség miatt továbbra is fenntartja az OMSZ a vörös figyelmeztetést szombaton az ország egész területén. Heves zivatarokra is számítani kell. Tovább olvasom