Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kamarai álláspont a megye gazdasági élénkítéséről

A megyének elemi érdeke, hogy ez az állapot a világ és ezen belül az európai gazdaságának negatív hatásai ne indítsanak el kedvezőtlen folyamatokat - áll abban a felhívásban, amelyet a megyei kamara jutatott el szerkesztőségünkbe.

Kiindulási pont: a megye gazdasága a válság előtt

Az elmúlt év gazdasági-társadalmi folyamatai alapján Győr-Moson-Sopron megye megőrizte kedvező helyzetét az országban.

Az egy lakosra jutó GDP mutatója a fővárost követően a legkedvezőbb a megyék között, és 15 százalékkal haladta meg az országos átlagot. A gazdaság húzóágazata továbbra is az ipar, ezen belül is a járműgyártás, mely az elmúlt évben is dinamikusan fejlődött. A 4 főnél többet foglalkoztató ipari szervezetek megyei termelése egy lakosra vetítve meghaladta az 5 millió forintot, mely az országos majd 2,5, a nyugat-dunántúli másfélszeresét jelentette. A megyében nagy a vállalkozási kedv, ezer lakosra 118 regisztrált vállalkozás jutott, a jelentős számú külföldi érdekeltségű vállalkozás révén pedig Budapest és Pest megye után itt a legnagyobb a külföldi befektetések nagysága. A születéskor várható átlagos élettartam az egyik legkedvezőbb, mely a férfiak esetében 70, a nőknél 78 év. A népesség természetes fogyása megyénkre is jellemző, ezt azonban a belföldi vándorlás pozitív egyenlege évek óta ellensúlyozni tudja. 2007-ben 2 300-al többen költöztek ide, mint ahányan elvándoroltak. Ennek eredményeként tavaly az ország harmadik legsűrűbben lakott megyéjében az előző évinél többen, 444,4 ezren éltek. Az átlagosnál jobb munkaerő piaci helyzetet a kedvező foglalkoztatási arány, valamint az országban legalacsonyabb munkanélküliségi ráta is jelzi. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 164,7 ezer forintot tett ki, mely az egyik legmagasabb. (Forrás: KSH)

Célkítűzés

A megyének elemi érdeke, hogy ez az állapot a világ és ezen belül az európai gazdaságának negatív hatásai ne indítsanak el kedvezőtlen folyamatokat.

Felhívást teszünk összehangolt lépések és együttműködésekre az alábbiak szerint. A lokálpatrióta gazdaságpolitika javasolt elemei.

Adó és költségvetési javaslatok:

- iparűzési adócsökkentés lehetőségeik szerint, ez Győr esetében 0,5 %-ra csökkentés javasolt

-azok a vállalkozások kapjanak adóvisszatérítést, amelyek 2009-ben megőrzik a munkahelyeket
-képezzenek költségvetésükben elkülönített alapot a kereskedelem fejlesztésre, új munkahely teremtésre

-támogassák a hiányszakmát választó szakmunkás képzést.

Önkormányzati beszerzések fejlesztések

Rendeletileg biztosítsák az önkormányzati beszerzéseknél a helyi, illetve a térség vállalkozóinak versenyeztetését, megbízását. Legyen előírt előny, ha a vállalkozó 80 százalékban helyi/térségi munkaerőt, illetve beszállítót alkalmaz.

A térség gazdasági-társadalmi együttműködésének erősítése

- az önkormányzatok, vállalkozás fejlesztő szervezetek, gazdasági szereplők informális kapcsolatainak erősítése
- a vállalkozások megbecsültségének növelése
- a vállalkozói tudat és térségi összetartás erősítése. Ebben a kamara is komoly szerepet kíván vállalni és ehhez kéri a többi szervezet megerősítő támogatását.

A térség lobbyerejének fokozása

- az érekképviselet lehetővé tévő partnerekkel, szervezetekkel még intenzívebb kapcsolat tartás
- a gazdaságfejlesztést akadályozó törvények, szabályok módosításának kezdeményezése
- a gazdaságfejlesztésre fordítható források mértékének, elérhetőségének fokozása
- a tisztes vállalkozások és a hatóságok közötti kölcsönös bizalom erősítése.
Fontosnak tartjuk a lokálpatrióta gazdaságpolitika és az európaiságnak megfelelő nyitott gazdaság közötti arányok olyan alkalmazását, amely a térség kis-és középvállalkozásainak érdekeit, növekedését segíti elő. Legyen jó példa előttünk az Európai Unió által elindított szemlélet, miszerint a kisvállalkozások alapkövei a gazdaságnak, az emberi életminőségnek és a demokráciának.

A magyar parlamentnek benyújtott költségvetési törvénytervezetből kirajzolódó aktuális országos gazdaságpolitika nem tartalmazza beláthatóan a növekedés generátorait, az érzékelhető előnyökön alapuló lokálpatriotizmus és nyitottság garanciáit, valamint a kis és középvállalkozások sikerre ösztönzésének sem tartalmazza hatékony eszközeit. Az országos ügyekben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetése képviseli a gazdaság szereplőit.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a más megyei társkamarákhoz hasonlóan álláspontjával a megye és a régió gazdaságának alakításához kíván hozzájárulni.

Kamaránk lehetőségeinek és hatáskörének megfelelően tanácsadással, információval, pályázatok benyújtásához adott segítséggel, a Széchenyi Kártya által nyújtott kedvező hitelhez jutás közvetítésével tudja támogatni a kisvállalkozásokat. Az Enterprise Europe Network hálózaton keresztül a kisvállalkozások nemzetközi üzleti elképzeléseik megvalósulását segítjük.
A kamara gyűjtőpontja a vállalkozások gazdasági érdekeikről alkotott véleményének és közvetítője országos és európai fórumokra.

Ezentúl azonban még jobban összehangolt összefogásra van szükség! A térségben a kamara természetes partnereinek tartja az önkormányzatokat.

Felhívjuk a térség önkormányzatainak figyelmét, hogy hatáskörük és lehetőségeik szerint tegyenek meg mindent, hogy a térség vállalkozásainak termelése lehetőleg ne csökkenjen, új vállalkozások telepedjenek le, a munkahelyek ne szűnjenek meg.


Várható eredmények

Az összefogásból olyan társadalmi bázis alakulhat ki, amely az összetartozásunkat tudatosítja és kedvező hatású lehet a gazdaság, a politika és a lakosság számára is. Csak összefogással juthatunk előbbre.
Az önkormányzatok által hozott „költségvetési áldozat", ha az összefogás sikeres, csak látszólagos lesz, hiszen a fellendülés az ő adóbevételeiket is gyarapítja.

Nemzetközi példák is bizonyítják a javasolt eszközök alkalmazhatóságát. Iparűzési adócsökkentést határozott el Franciaország. Németországban és Ausztriában a helyi vállalkozások pozitív diszkriminációjára hoztak intézkedéseket.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége felhívja partnereit a program végrehajtására, a közösségi tudat növelésére, a hatékony együttműködésekre a cél érdekében. A kamara elnöksége köszöni a társkamarák segítségét is, amelyek tapasztalataikat megosztva segítik a szűkebb-tágabb régiós együttműködéseket egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímár Natália: Elveszve Amerikában című könyve már kapható

Átverve éreztem magam, hiszen azt mondta, anyu is tudott róla. Az járt a fejemben, hogy a… Tovább olvasom