Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Kálváriát járnak

A Kálvária Egyesületet egy győri anya hívta életre, akinek lánya pszichológiai problémákkal küzd.
illusztráció
Anna tíz éve lett beteg. Anyja csak azt vette észre, hogy az egyébként mindig mozgékony lánya kikészült, elege lett, mondvacsinált ürüggyel sorra otthagyta iskoláit. A mama egyedül maradt problémájával, ám egy éve hasonló beteg gyereket nevelő szülők személyében sorstársakra lelt. Ők – egyelőre harmincegyen – kálváriát járnak.

A győri Kálvária Egyesületet egy hasonló problémával küzdő anya hívta életre, aki mellé a férje is odaállt, mondván, nincs más esélyük a túlélésre, a történtek feldolgozására. Saját lakásukba hívtak meg olyan ismerősöket, akikkel vagy a kórházban, vagy egy másik gyógyintézetben találkoztak. A pszichiátriai betegek családja különös közösség. Itt ugyanis nem az a fő téma, hogy ki mit főz mondjuk ebédre, minek öltözteti a kisebb testvért a farsangi mulatságra.

A túlélés, a megbeszélés, a tapasztalatok közreadása a cél, miközben a szülők világosan látják azt is, hogy életük végéig nem foghatják gyermekük kezét. – Ezért merült fel előbb az egyesület megalakítása, illetve egy olyan bentlakásos otthon kialakítása, ahol biztonságban tudhatjuk a gyermekeinket – sommázta az egyik alapító. – Utóbbi hiánypótló volna, ahogyan a pszichiátriai betegek nappali intézménye is, ahol foglalkoznak velük.

Az egyesület tagjai legalább száz olyan „rejtőzködő" családot ismernek, ahol a szülők, rokonok valósággal szégyellik hozzátartozójuk depresszióját, skizofréniáját netán egyéb pszichiátriai betegségét. A minap megtartott szülői fórumra eljött Lentulai Attila református esperes, aki folyamatosan figyelemmel kíséri az érintett győri szülők törekvését.

– Ebben a tevékenységben támogatásunkkal mi is részt veszünk – szögezte le a református esperes. – Egyházunk fiatalokkal való foglalkozásának hagyománya van, Őrbottyánban és Dunaalmáson is működik otthonunk. Szükség volna a szülők tehermentesítésére, a fiatalok személyre szóló gondoskodására. Leginkább lakásotthonban, kis létszámra vonatkoztatva készülnének az első tervek, egyelőre telket keresünk. A legutóbbi összejövetelre meghívott Szabó Sándorné helyettes államtitkár a legfontosabbnak az érintett szülők jelentkezését és csatlakozását, valamint a pályázatokon való részvételt tartotta.

A szaktárca igyekszik támogatni ezt a speciális tevékenységet, az érintett betegek nappali foglalkoztatását, ellátását. HarcsásA két éve alapított Kálvária Egyesület nyitott, bárki csatlakozhat csütörtökönként délután 2 órától a 96-os körzetszámú 413-376-os vagy a 70/5565-838-as telefonszámon. A szülők minden hónap első szerdáján a Riesz Frigyes út 9. II/ 27. szám alatt találkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újranyitnák a lezárt parcellákat

Civil fórum alakult a csütörtöki győri közgyűlés után azért, hogy a közgyűlés újra nyissa meg a nádorvárosi köztemető lezárt parcelláit. Balogh József polgármester nem ért egyet az elképzeléssel. Három és fél éve azzal indokolták a döntést, hogy rákényszerítsék az embereket, temetkezzenek a szabadhegyi új köztemetőben, erről azonban a lakókat nem kérdezték meg. Tovább olvasom