Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Kalandpark lesz a Bakonyban uniós pénzből

Bakonyi térség - Erdei akrobatikus akadálypálya, római kort idéző amfiteátrum, tanösvény és pincesori programhelyszín – ezek valósulnak meg európai uniós pénzből a megye bakonyi részén. A tervek szerint már jövőre.
Az idegenforgalom fejlesztésében látja a fellendülési lehetőséget négy bakonyi, Győr-Moson-Sopron megyéhez 2002-ben csatlakozott község, Bakonyszentlászló, Bakonygyirót, Fenyőfő és Románd.

A települések önkormányzatai, valamint néhány más szervezet – a helyi Ültess Fát Alapítvány, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület és a gödöllői Szent István Egyetem tájvédelmi és tájökológiai tanszéke – ezért összefogott és közös pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz, hogy európai uniós támogatást nyerjen el. A pályázat első fordulójában a bírálók a legmagasabb értéket, 82,3 pontot adtak a Bakony kapuja elnevezésű projektre, és a 96 millió 438 ezer forintos összköltség 85 százalékát, 81 millió 973 ezer forintot ítéltek meg támogatásként. Az ígéretek szerint hamarosan lezajlik a második kör is, ahol azonban már valószínűsíthető a végleges siker.

A négy település egyike, Románd eddig a Villa Romana Napok megrendezésével próbált vendégeket csábítani a községbe. A római kort idéző amfiteátrum több lehetőséget nyújt majd ehhez.
A négy település egyike, Románd eddig a Villa Romana Napok megrendezésével próbált vendégeket csábítani a községbe. A római kort idéző amfiteátrum több lehetőséget nyújt majd ehhez.

Sebestyén Vince, a projektgazda, Bakonyszentlászló polgármestere a Kisalföldet arról tájékoztatta: a pénzből mind a négy településen olyan beruházásokat visznek végbe, amely lehetővé teszi, hogy a turisták tartalmasan tudjanak eltölteni két-három napot a térségben úgy, hogy közben a gyönyörű tájat is megismerik. A legtöbbe, mintegy 37 millió forintba egy kalandpark – azaz erdei akrobatikus akadálypálya – létrehozása kerül Bakonyszentlászló Vinye településrészén. Hozzá egy információs pont – afféle fogadóépület – is épülne. A közvetlenül a Győr–Veszprém vasútvonal mellett található, többhektáros terület tulajdonosa, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. hozzájárult a fejlesztéshez.

Romándon egy használaton kívüli anyaggödörből a római kort idéző amfiteátrumot „varázsolnak" küzdőtérrel, lelátóval a falu római kori múltjára alapozva, 30 millió forintból. Fenyőfőn, az országos jelentőségű, védett ősfenyvesben kirándulóhelyeket és tanösvényt hoznak létre.

Sebestyén Vince bakonyszentlászlói polgármester
Sebestyén Vince bakonyszentlászlói polgármester

A bakonygyiróti pincesoron kreatív programhelyszínt alakítanak ki: olyan faházat építenek, amely kinyitva színpadként is használható. Mindegyik beruházás részeként épülnek kerékpártárolók is.

Sebestyén Vince elmondta: úgy tervezik, a projektet már jövőre megvalósítják. Többek között azt várják, hogy erősödik a térségben a ma még gyerekcipőben járó falusi turizmus. A települések vezetői már leültek egyeztetni, ahol kiderült, az összesen 14,5 millió forintos önrész rá eső részét valamennyi önkormányzat vállalja.

Olvasóink írták

  • 3. túrista? 2008. augusztus 22. 16:05
    „túrista? Kérnék most mindenkit, hogy nézze át, amit írt, és csak azután küldje el.........”
  • 2. Vanda 2008. augusztus 22. 09:57
    „A fejlesztések mindíg jók, de kérdem, miért pont római amfiteátrum kell? Ha Magyarországra jön egy túrista, az nemhiszem , hogy római amfiteátrumra lesz kíváncsi, inkább valamire a magyar kultúrából. Ha már muszáj kalandparkot csinálni akkr miért nem a betyárokról szól például? Ha valaki nem lenne rest utánna nézni a betyároknak is voltak jó oldaluk: kíváló lovasok, és céllövők voltak stb. Ami egy kalandparkhoz nem is rossz alap!Miért kel megcsinálni a 77. római másolatot, hol a fantázia?”
  • 1. Ildili 2008. augusztus 22. 08:31
    „Nagyon-nagyon örülök a fejlesztésnek!!!! Ebből a térségből pont ezek az attrakciók hiányoztak!Ma már sajnos nem elég, ha a túrista a táj szépségeiben gyönyörködhet, kell még valami plusz, amiért idejön! A Kalandpark nagyon jól bevált Szilvásváradon, a Mecsekben és Visegrád környékén is, itt is sikere lesz! Csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsőde és óvoda együtt

Győr-Moson-Sopron - Új lehetőség nyílik azon kistelepülések számára, amelyek – bár igény lenne… Tovább olvasom