Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Kajárpéci békétlenség

Kettészakadt a kajárpéci önkormányzat, a tíztagú képviselő-testület hat tagja írásban lemondott. Ennek ellenére működhet tovább, de elképzelhető időközi választás is. Így vagy úgy, a dolognak marad szépséghibája...
Az alig több mint 1400 lakosú Kajárpécen augusztusban tartottak tervezett és rendkívüli testületi ülést is. Az elsőn azt mondta az egyik képviselő: legjobb lenne lemondani... Most megtették, a tíz képviselőből hat írásban lemondott mandátumáról.

Kokas József polgármestert meglepte képviselőtársai döntése. És nem csupán az, amilyen formáját választották. Merthogy nem testületi ülésen tették. Szerinte időközi választást szerettek volna elérni, de nem ismerték a törvényt.

Új testület?

A faluban tavaly októberben kislistás választás volt, „tartalékban" van hat képviselő. Őket most írásban kérdezik, s ha közülük csak kettő vállalja a képviselői munkát, a megmaradt néggyel működőképes marad a testület. Csupán az a szépséghibája lesz a dolognak, vélekedik Baliné dr. Takács Katalin jegyző, hogy ennek az önkormányzatnak nemigen lesz legitimitása a falu előtt, hiszen egy-két szavazatot kapott emberek kerülhetnek a testületbe.

Kenyérkérdés – kenyértörés

Akárhogyan lesz, a képviselői lemondás békétlenséget jelez a faluban, s ennek – amennyire látszik – nem egy oka van. Lehet, hogy kenyérkérdés vitte az önkormányzatot kenyértörésre, de nagyon valószínű, hogy nem csupán ez.

Kajárpécen 1999-ben volt a Sokorópátkával közös csatornaközmű műszaki átadása. A szennyvíztársulásnak egy hónapon belül be kellett volna fejezni működését, ám a társulás könyvelését végző korábbi képviselőnőnek, Fódi Józsefnének (férje tagja a mostani testületnek) csak idén augusztusban járt le úgymond a mandátuma. Addig irodája volt a községházán, és noha az önkormányzati tagok nem tudták, mi lehet a munkája, mikor már nem volt munkája, a tiszteletdíját kapta. Hogy mennyit, nem látták, a polgármester közlése szerint, aki a szennyvíztársulás elnöke volt, csak minimálbért. Kicsinyesség vagy sem, nem tetszett az önkormányzat tagjainak, érthető viszont, hogy Fódi képviselőtársuknak viszont kenyérügy volt a dolog. Kokas József polgármester most azt mondja, törvényesen járt el, a végkielégítés is járt Fódinénak.

Mindenki hibázhat

Az, hogy végül ez lett volna a lemondások oka? A polgármester eltöpreng. Noha csak 1975-ben került a faluba, a közösségért dolgozott. Ha hibázott – mindenki hibázhat. Még a lemondásokat is elfogadná, de nem így kellett volna tenniük. A mandátumokról lemondott hatok közül Jankovits Béla helyi evangélikus lelkészt kerestük meg, aki úgy vélekedett, túl sok minden jött össze. Polgármesterüknek szavajárása, hogy majd megoldjuk – magyarázta, és Kokas úrnál a „majd"-on van a hangsúly. A testület többször adott neki erre vagy arra határidőt, de mindhiába. Azt kellett látniuk a kajárpécieknek, hogy a szomszéd településeken többre mennek, jobban boldogulnak. Hat éve egyesületet hoztak létre a községért, hogy mozduljanak végre a dolgok. A polgármester is tagja lett.

Ám nem indult erjedés, a maga részéről azért mondott le, mert nem akart a semmihez asszisztálni.
A lelkész nem titkolta, azt szerették volna, ha időközi választást kell tartani. De nem baj, ha nem lesz, mondta, meg kell érni a dolgoknak.
Kokas József polgármesterrel – kérésére – másodszor is beszélgettünk. Láttuk, milyen munka folyik a faluban. Kilencmillió forintot költenek útcsinosításra és nyolcmilliót pályázatokból nyertek hozzá. „Úgy érzem – mondta –, nem érdemeltem meg, ami történt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkeháború csirkék nélkül

Még nem is létező csirkék osztják meg az ikrényieket. Egy helyi vállalkozó tizennégymillió forintot… Tovább olvasom