Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kádár Győrből, a harmadik Németh

Győr - Az ács dédnagyapa Németországból vándorolt Magyarországra, Győrbe, hogy fahidat építsen, leszármazottai közül már a harmadik Németh és mindegyik Kálmán is egyben, aki kádárkodik.

A takaros Pápai úti családi ház mögötti kádárműhely valóságos kádármúzeum. A faragással díszített csínyvágón 1904-es évszám, hasonló korú a koszorúgyalu is. A műhely vonópadján – olyan ez a kádárnak, mint az asztalosnak a gyalupad – hordók százait munkálták a sok évtized alatt. A hatvanöt éves mester, az aranykoszorús kádár, Németh Kálmán tizenhét éves kora óta kádárkodik.

Faipari technikumba készült, ám miután egyéb származása miatt nem vették fel oda, beállt kádármester apjához, ő volt a tanítója, apjának meg az ő apja.

– Kiszolgáltam a katonaságot, egy keveset belekóstoltam a nagyiparba, egy évig a vagongyárban is dolgoztam, aztán jöttem apámhoz. Huszonöt éves voltam, amikor szegény meghalt, özvegyi jogon folytatta az ipart édesanyám, s persze én dolgoztam a műhelyben. Harminchat éve van iparengedélyem, mert mindig is iparosnak tartottam magam – büszke is vagyok erre –, és nem vállalkozónak. Szégyellem, hogy újabban a kádármesterség szakmai elnevezése tárolóedény-készítő.
Németh Kálmán a megyei faipari szakosztály elnökségének tagja. S magas tisztsége van az országos kádáripari szövetségben is, elnökségi tag. A szövetség hatvan kádárt tart számon az országban, és összességében sem lehet sokkal több a számuk.

A szakmáról kezdünk beszélgetni: „Ó, hát az nagyon szép, rengeteg mindent el lehetne mondani róla. Legelőször is, hogy a kádárnak érteni kell a számokhoz, a mértanhoz." Németh mester annak idején még mindent kézzel munkált meg, nem voltak gépek a kádárműhelyben. Mennyi mindent is készített élete folyamán, százféle itatóedényt, nemigen voltak fürdőkádak, erre szolgáló fürdősajtárokat, szapulókat, szüretelőkádakat. Hordót? Sok százat, s ahány, annyifélét. Nagyon szerette az egyedi termékeket, dolgozott itthonra és a határon túlra is. A borász szignóját maga faragta a hordóba. Egy százliteres hordó két méter teríték és két sor a fenékhez – mondja a mester. A legnagyobb hordója kétszáz hektós volt, nem ő készítette ugyan, de felért azzal, szétszedte, összerakta. Kajárpécre egy huszonnégy hektós hordót készített, igaz, nem volt hitelesítve. A szegény Salakta Tibornak százhektós hordót szedett szét és rakott össze.

Meddig él a hordó? A gazdától függ, milyen a pincéje és milyen a borász. A legjobb hordó a tiszta hordó.

A kádárok belelátnak a borász lelkébe, a legtöbb kádár borászkodott is. Németh mester tud százötven évnél korosabb hordóról is a budafoki pincéből.

Németh Kálmán szerette a bort, a vöröset, nagyon módjával. A kádárságot is csak tiszta fejjel lehet művelni. A kádárkodás régen nagyon nehéz volt, belerokkantak a munkába a mesterek, és még ma sem könnyű. Gyönyörű mesterség. A barrique hordó készítése például: bárdolt kivitelben, tehát szabad kézzel készítve, ma meg se igen tudják már fizetni. Ennek a hordónak a legjobb minőségű tölgyfa az alapanyaga, de készül hordó szeder-, akác- és szelídgesztenyefából is. A mestertől újabban kedves kis szederhordókat kérnek, pálinkának.

Németh Kálmán átesett szív- és agyi infarktuson, egyik keze erőtlen, nem tudná már a hagyományos módon élezni szerszámait, automata élezőt vásárolt segítségként. Segítője volt egyébként négy évtizeden át a munkában felesége is, ha olyan fogás akadt a munkában... Ahogy elődeinek is segítettek az ő asszonyaik. Két felnőtt fia van, lenne, akik továbbvigyék a mesterséget. Németh Kálmán ugyan már nem teljesen egészséges, de azért dolgozik, azt mondja, nem képes abbahagyni.

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező azonosító kell a kutyáknak

Győr - Legkésőbb jövő szeptemberig azonosító bilétával kell ellátni minden győri kutyát, ezt mondja… Tovább olvasom