Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kábítószer: minden ötödik fiatal kipróbálta

Drogprevenciós program kezdődött a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában. Az egész tanévben tartó előadás-sorozat elsődleges célja a fiatalok veszélyeztetettségének átfogó felmérése és a megelőzés.
Önmagában is riasztóak a számok, miszerint hazánkban körülbelül egymillió ember alkoholfüggő, a fiatalok közül pedig minden ötödik már kipróbált valamilyen drogot. A Hild-szakközépiskolában most kezdődő programot a megelőzés jegyében szervezik, amely illeszkedik a megyeszékhely Drogprevenciós Bizottságának munkájába. A diákoknak és a nevelőknek szóló ismeretterjesztésen túl elengedhetetlen a szülőkkel történő folyamatos kapcsolattartás.
Dr. Sey Istvánné ifjúságvédelmi felelős és egyben a program koordinátora érdeklődésünkre elmondta: az Ifjúsági és Sportminisztériumtól nyert 400 ezer forint az alapja a célzott prevenciós, azaz megelőzőmunkának, hiszen akarjuk vagy sem, az alkohol és a drog nap mint nap jelen lehet az iskolákban. Egy-egy hétvégi diszkó, a kamaszok elmagányosodása és céltalan élete, a túlzott érzékenység és a befolyásolhatóság egyenként is a drogozás, gyógyszerhasználat kiváltó oka lehet. A visszaút, a leszokás pedig nehéz.


– Kollégáimmal együtt tartalmas és sokszínű programot állítottunk össze – sorolta a tanárnő. – A kilencedik osztály csoportjaiban célzott felmérést végzünk, amelynek elemzését szociálismunkás-hallgatók végzik. Dr. Varga Gábor főorvos a megyei kórházból, dr. Csokán Csaba alezredes és Tóth Gabriella a megyei rendőr-főkapitányságról, Klobusiczky György adjunktus pedig a Rendőrtiszti Főiskoláról érkezik és tart előadást a nevelőtestületnek. Emellett a tisztiorvosi intézettől, a nevelési tanácsadóból és a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattól is kapunk segítséget. Ez azért is lényeges, mert a legkülönfélébb szenvedélyek az utóbbi években egyre inkább veszélyeztetik a fiatalokat. Tapasztalataim szerint egy diszkós hétvége, a céltalanság, a kamasz egyedülléte és a befolyásolhatóság is állhat a rászokás hátterében. A drog bárkit és bármikor elérhet, s jó, ha a diákok tisztában vannak ezzel.Az alkohol, a játékterem sok középiskolában szinte napi problémát jelent. Sajnos nem ritka, hogy a felsőbb évfolyamokban az osztály mint-egy fele(!) rendszeresen iszik, a dohányzók száma ennél is több, s akkor nem beszéltünk még a fűről, az Extasyról és a különböző „hétvégi gyorsítókról". A kettétört életekről, megbom-
lott családokról és az elvonón töltött kórházi napokról pedig többnyire mindenki hallgat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baross örökségét kell folytatni

Lenin helyett Baross Gábor örökségét kell folytatni – jelentette ki pénteki… Tovább olvasom