Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kabátban tanulnak a hildes diákok

Több győri iskolában olyan hidegek a tantermek, hogy kesztyűben, több réteg ruhában ülnek a diákok.
SMS
„ Több győri iskolában – többek között a Hildben – olyan hidegek a tantermek, hogy kesztyűben, több réteg ruhában ülnek 6–7 órát a srácok. Fagyszünet vagy védőital kéne. Jelige: Fázós."
– Annyira huzatos, hideg a tanulók terme, hogy többen kabátban, kesztyűben ülnek a második emeleti osztályteremben – erősítette meg megkeresésünkre egy szülő. – Jó-jó, rétegesen öltözködnek a gyerekek, de összefagynak, nulladik órájuk is van.
Állítólag a tanárok is észlelték a problémát, de szinte hidegek a radiátorok. Főleg hét elején: hétfőn, kedden nagyon kihűlnek a termek, elképzelhető, milyen kellemetlen nagykabátban ülni, így tanulni.

– Az utólag felépített, úgynevezett „benyúló" szárnyban rosszul tervezték meg az épület fűtési rendszerét – szögezte le elöljáróban dr. Kiss Imre igazgató, aki hozzátette: a hallottaknál kevésbé tragikus a helyzet, hiszen a fűtési rendszert teljes kapacitással üzemeltették.

– Ennek ellenére voltak és vannak tantermek, ahol a zord hidegben a hőmérséklet nem haladta meg a 18 fokot, s ezzel a problémával nem tudunk mit csinálni. Persze akadnak, akik rájátszanak a helyzetre és ha nem is fáznak, nagykabátban, sapkában ülnek a teremben. Tudjuk: az egész fűtési rendszer cserére szorulna, ám ez nem mostani probléma, mert évek óta küszködünk vele és feltehetően már nem tudjuk az idén megoldani.

A Hild-szakközépiskola igazgatója hozzátette még: az ablakok állaga évek óta romlik, ezek, illetve a fűtőtestek cseréje is folyamatos, ám a teljes felújításra nincs keret. A karbantartó és a fűtő mindent megtesz azért, hogy az adott körülmények ellenére a lehető legmelegebbek legyenek a tantermek az épület minden szárnyában.
Mint arról már cikkeztünk: az iskolaépületek mostanában érték el azt az életkort, hogy jóformán az intézmények mindegyike sokmilliós, sürgős igénnyel forduljon a városhoz.

A Révai-gimnázium számára például a villanyhálózat cseréje a legégetőbb. Horváth Péter igazgató elmondta: a vezetékek fél évszázadosak, nem sokáig bírják egyebek között a mintegy száz számítógép terhelését, már eddig is többször következett be áramszünet a tanítás alatt. A balesetveszélyes homlokzat felújítását tavaly elkezdték, nyilván bíznak a folytatásban, s az ablakokra is ráférne a csere.
Doktorné Szakál Éva, a Petőfi Sándor ÁMK igazgatója szerint a ménfőcsanaki iskolában a tornaterem van a legrosszabb állapotban: folyamatosan beázik.

A bejárati és a belső ajtók egyaránt korhadtak, lepusztultak, a gyerekek sokszor beragadtak már a termekbe. S mindemellett – vélhetően a padló alatt futó vezeték miatt – ősszel elázott és nyolcvan centiméter magasra emelkedett a színpados, közösségi terem parkettája. Kilencmillió forintra lenne szükség még az idén, de az igazgató hozzátette: a város mindig segített váratlan helyzetekben, például, amikor denevérek szállták meg a folyosókat a rossz panelszigetelés miatt.

A Radnóti Miklós Általános Iskolában a villamossági rendszert és a vizesblokkokat kell felújíttatni, szerencsére az épület felénél ezt már elvégezték. Itt is kilencmilliós az igény és még istenes a helyzet, mivel az elmúlt években sikerült tatarozni kívülről az épületet, és az udvar is megszépült. A bajok inkább belül vannak: néhány tanteremben például még szimpla ablakok őrzik a meleget.

Csak néhány iskolát emeltünk ki és nyilván nehéz lenne akkora összeget mondani a költségvetés elfogadásakor, amekkorát nem tudnának elkölteni a közoktatási intézmények. Kun András alpolgármester szerint tavaly körülbelül 200 millió forintos volt a közoktatási intézmények felújítására és karbantartására fordítandó városi pénz, amely az eredeti, központi előirányzattal együtt 407 millió forintot tett ki. Ezt év közben 583 forintra módosították.

A felhalmozási – például eszközbeszerzésre fordítandó  – költségekkel együtt a város kiadása csaknem 1,3 milliárd forint volt.
Kun András szerint még nem tudni, mekkora összeget tesz ki 2006-ban a teljes előirányzat, de vélhetően nem sokkal fog eltérni a tavalyitól. A győri, közoktatási intézmények felújítási és karbantartási igénye egyébként egymilliárd forintra rúg az idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr lobbizik a Dunacenterért

A győri önkormányzat a minisztériumnál lobbizik azért, hogy a Gardénia területén nagyobb bevásárlóközpont épülhessen, mondván, hogy ne legyen elhanyagolt a terület. A befektető szerint veszélybe kerülhet a beruházás, ha nem változtatnak a beépítési százalékon. Így ugyanis kisebb lesz az eladótér az elképzeltnél és csökken a létesítmény vonzereje és bevétele. Tovább olvasom