Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Jurcsik kiállítás és építész ünnep a Győri Városi Művészeti Múzeumban

A 2009-ben 81 évesen elhunyt neves építész, Jurcsik Károly emlékére rendezett kiállítás pénteki megnyitójára nagy számban gyűltek össze az egykori pályatársak, tanítványok, munkatársak, tisztelők és érdeklődők a győri Magyar Ispita emeleti kiállítótermeiben.


A Győr-Moson-Sopron megyei Építész Kamara és a kortárs építészet alkotóira és eseményeire is tudatosan figyelő Városi Művészeti Múzeum együttműködésével létrejött kiállítás négy teremben, gazdag és különleges dokumentum-anyaggal egy hónapon át emlékezik a Kossuth- és Állami-díjjal is kitüntetett Ybl-díjas építészre, aki élete utolsó két évtizedében Győrben élt és alkotott.

Az építész szakma minden korosztályát, neves budapesti és helyi képviselőit is felvonultató megnyitó eseményen jelen volt az építész özvegye, Jahoda Maja belsőépítész is.

A Építész Kamara nevében szóló Körmendy János alelnök bevezetője után Turányi Gábor, az egykori tanítvány és munkatárs, ma az Iparművészeti Egyetem tanszékvezetője nyitotta meg a kiállítást, majd a Kossuth-díjas Varga Levente építész a Mestert vallomásosan megjelenítő írásával emlékezett arra, hogyan lett a műegyetemi oktatójaként megismert Jurcsik adjunktus úr tanítványából később 20 éven át tervezőtársa az életmű meghatározó épületeinek megalkotása során. Szép szimbolikája volt annak is, hogy írását az egykori tanítvány mai tanítványaként Lenzsér Péter építész olvasta fel, akivel mostanság éppen az ikonikus alapműként számon tartott fehér téglás orgoványi művelődési ház felújításának tervein dolgoznak.

Winkler Barnabás budapesti építész, galerista a tisztelőből lett barát szavaival emlékezett.

Jurcsik a hatvanas évek végén az Iparművészeti Főiskolán is oktatott, akkori diákjai mára maguk is mind mesterek, a szakma jelesei, akik nevében Csomay Zsófia idézte fel nagyszerű tanáruk emlékét, könnyes utalással tavaly elhunyt férjére, Reimholz Péter építészre is, aki talán legkedvesebb tanítványa volt Jurcsik Károlynak.

Jurcsik Károly építész emlékkiállítása - Városi Művészeti Múzeum, Váczy Péter Gyűjtemény, emelet (Győr, Nefelejcs köz 3.)

A kiállítás megtekinthető: 2011. április 1. – április 31-ig hétfő kivételével 10. 00 - 18. 00 óráig.Czigány Tamás építész, a Széchenyi Egyetem tervezési tanszékvezetője, az egykori mesteriskolai tanítványaként kapott útravalót idézte fel néhány derűs, személyes emlékkel.

Az építész ünnepé vált program „A Megye Építészetéért 2010" díj átadásával folytatódott. A Soltra E. Tamás éremművész által készített bronzplakettet idén ketten kapták meg: Horváth Sándor egy győri, Hédervári úti lakóépület-együttesért, Józsa Dávid pedig egy soproni, Lővér körúti villa megtervezéséért.

A fiatal építészekre is jutott figyelem: a Győr-Moson-Sopron megyei Építész Kamara által adományozott Diplomadíjban részesült Nagy András, a győri Széchenyi Egyetem tavaly végzett hallgatója, öten pedig dicsérő oklevelet kaptak értékes diplomamunkájuk elismeréseként.


Fotók: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Radnai Gyűjteményt látogatták meg az Öveges harmadikosai

A Városi Művészeti Múzeum Radnai Gyűjteményét látogatta meg a Nyugat Magyarországi Egyetem Öveges… Tovább olvasom