Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Júniusban ideért a májusra várt eső

Győr-Moson-Sopron - Az idei terméskilátások sokkal jobbak a tavalyinál – vélik a gazdák –, de például az alma-, a barack- vagy éppen a cseresznyetermelők komoly kárát látják a jégesőnek.
Beigazolódtak az egy hónappal ezelőtti jóslatok: sokkal jobb lesz a termés, mint tavaly volt, ezt egyébként gazdasági elemző cégek már május elején készpénznek vették. A termelők azonban akkor még babonásan fogalmaztak, s majdnem igazolta is óvatosságukat a tartós aszály. Utána az időjárás kétélű áldásainak – az esőnek és az olykor vele érkező jégnek köszönhetően – ma már bátrabban bocsátkoznak jóslásokba, mint három és fél héttel ezelőtt.

Hát csak megjött a „májusi eső", bár júniusban. Ha nem is duplázódik meg a learatott gabona, ahogy egy londoni elemző cég állítja, valószínű, hogy az átlagos 4 tonna búza helyett 6-ot is learatnak – véli Csibor László, a Bácsai Agrár Rt. termelési igazgatója. A társaság földjén az átlagos 4 tonna helyett 5–6 tonna búzát fognak betakarítani hektáronként, azaz összesen mintegy 3300 tonnát. A tavasziárpa-hozammal kapcsolatban is optimistábban nyilatkozik a vezető: a megszokott 4 és fél tonna helyett ebből is hatot aratnak a 450 hektáron. A haszonnövények közül arányaiban most is a repce ígéri a legnagyobb termésnövekedést: hektáronként akár 4 tonna is teremhet a megszokott 3–3,1 helyett.

A szinte utolsó pillanatban jött eső tehát várakozáson felüli termést ígér, s a búza, az árpa vagy a repce nem sínylette meg jelentősen a jégesőt. Nem úgy a gyümölcs, aminek rengeteg környezeti ellensége van. Árt neki az aszály, a jég, a késői fagy, s még ez az elhúzódó, folyamatos eső sem feltétlenül kedvező, bár a szárazságnál kétségkívül jobb. Bacsa István pázmádfalui almatermelő három héttel ezelőtt még kéthetes szárazságot jósolt és igaza is lett. Ám a lehullott csapadék már önmagában azért is örömteli egy gyümölcstermesztőnek, mert igen jelentős öntözési költséget spórol meg rajta, ezzel a mostanival Bacsa István az éves öntözés – ami körülbelül 600–700 ezer forint – 40 százalékát. Nem beszélve arról, hogy a természetes eső sokkal jobb termésátlagot hoz a mesterséges öntözésnél.

Csibor László szerint a tavaszi árpából hat tonnát aratnak majd le hektáronként. Fotó: Krizsán Csaba
Csibor László szerint a tavaszi árpából hat tonnát aratnak majd le hektáronként. Fotó: Krizsán Csaba

Ám a jóból is megárt a sok: az eső nem egyszerre zúdult le, hanem tegnap már nyolc napja tartott s így az almatermelőknek körülbelül annyit kell költeniük növényvédelemre a rovarok és a gombásodás ellen, ami fel is emészti az öntözésen spórolt hasznot. Demég ennél is nagyobb baj a helyenként lezúdult jégeső, ami főleg a lágy héjú, étkezési gyümölcsökre – elsősorban a cseresznyére, a barackra, az almára és a körtére – nézve veszélyes.

Az alma esetében például a most 40 milliméter átmérőjű terméseket igencsak megsebezték a lezúduló, 25–30 milliméteres jégdarabok.
A „szerencsésebb" gyümölcskezdemények takarásban voltak, de ami jeget kapott, az az érésig már nem heveri ki a „sérülést", s így – Bacsa István szerint – negyedáron lehet csak eladni. Vagyis hiába lesz jó a hozam, sokan a minőségen fogják megérezni az időjárást. Most azok a szabolcsi termelők érezhetik magukat a legszerencsésebbnek, akiket tavaly a fagy sújtott, s most megúszták a jégesőt. Ők idén jelentős terménynövekedést könyvelhetnek el. Itt, a Kisalföldön azonban tavaly alig volt fagy, idén pedig sok helyen jég tépázta a termést, tehát mindent összevetve körülbelül úgy zárják majd ezt az évet, mint az előzőt.

Mennyi csapadék hullott?

A legtöbb csapadékot – 98 millimétert – Sopronban mérték ebben a hónapban, míg Győr-Likócson összesen 24, Hövejen 43, Mosonmagyaróváron pedig 37 milliméter esett. Ennél egy-egy zivatargócban még több is lezúdulhatott, de már ez is éppen elég, ha azt nézzük, hogy júniusban a teljes havi átlag nem haladja meg a 60–70 litert négyzetméterenként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmadik szem a rendőrségen

Győr-Moson-Sopron - A rendőri munkára alkalmas embernél nem fogadhatók el a túlzások, sem… Tovább olvasom