Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Jungi Csaba kilépett a Pro Urbéból

Jungi Csaba győri alpolgármester, a Pro Urbe Egyesület elnöke október 2-án kilépett a civil szervezetből. A korábban első, azaz biztos befutó helyre szánt politikust tagtársai nem szerepeltették a Pro Urbe kompenzációs listán, így biztos, hogy nem kerül be az új közgyűlésbe.
„A Pro Urbe Egyesületnél fennálló tagsági jogviszonyomat a mai nappal kilépéssel megszüntettem" – így kezdődik az a nyi latkozat, amelyet Jungi Csaba győri alpolgármester juttatott el tegnap a Kisalföldhöz. A politikus 1994-től töltötte be a civil szervezet elnöki tisztét. Jungi kilépésének okaként azt nevezte meg, hogy a Pro Urbe által a győri önkormányzati választásra leadott kompenzációs lista nem volt szabályos. Ezen a listán egyébként a korábban első helyre szánt alpolgármester neve nem szerepel.

Az alpolgármester jogorvoslati lehetőséggel mégsem kíván élni, mert mint mondja, volt egyesüle tének semmiképpen sem szeretne ártani.
„Alapos mérlegelés után úgy döntöttem, jogorvoslati lehetőséggel mégsem élek, mert annak eredménye a Pro Urbe kompenzációs listájának érvénytelenítését vonhatná maga után, volt egyesületemnek pedig nem szándékozom ártani. Nyomaték kal hangsúlyozom, számomra a függetlenség az egyik legfontosabb érték. Ha a Pro Urbében maradok, akkor ez az érték sérült volna" – áll Jungi Csaba rövid közleményének végén.

A győri alpolgármester nyolc évig töltötte be a lokálpatrióta szellem életben tartására létrehozott Pro Urbe Egyesület elnöki pozícióját. Vezetése alatt a civil szervezet két alkalommal is si kerrel szerepelt a helyhatósági választáson: a városi közgyűlésben 1994-től öt, 1998-tól hat képviselővel volt jelen. A szervezet ebben a ciklusban a mérleg nyelvének szerepét játszotta a testület ben. Nem véletlen, hogy Jungi alpolgármesteri széket kapott, s Balogh József szocialista polgármester általános helyetteseként dolgozott. Jungi és az elnökség között akkor romlott meg a viszony, ami kor szeptember 12-én közölte: nem indul a polgármesteri székért folytatott küzdelemben.

A bejelentés a Pro Urbe tagságát is meglepte, hiszen tavasszal éppen azért döntöttek egyhangúlag úgy, hogy állítanak jelöltet a város vezetésére, mert ettől több szavazatot, azaz a szervezet súlyának növekedését várták. Jungi „visszalépésekor" arra hivatkozott, mint most: számára a függet lenség a legfontosabb érték, és nem kíván részt venni a politikai sárdobálásban. A Kisalföld úgy tudja, hogy az elnökség tagjai akkor megpró bálták eltántorítani Jungit szándékától, majd miután ez nem si került, arról is szó volt, hogy helyette új jelöltet állítanak, őt pedig félreállítják. Négy nappal később azonban már a teljes egységet demonstrálták azon a sajtótájékoztatón, amelyet az új helyzet megmagyarázására hívtak össze.

Jungi akkor arról be szélt, hogy két alpolgármesteri hely és nyolc–tíz képviselői mandátum megszerzését tűzték ki célul. Ő most már bizonyosan nem kerül be a városi közgyűlésbe (legfeljebb – a Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesület listáján – a megyei közgyűlés be), s nem tudni, a Pro Urbe nélküle erősebb lesz-e az új ciklusban, mint most.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetségeket támogatnak

Huszonhat ifjú tehetséget támogat pályázati úton a Győr Tehetséges Ifjúságáért Alapítvány. A tegnap… Tovább olvasom