Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Jungi mégsem indul

A Kisalföldhöz tegnap eljuttatott köz- leményben tudatta Jungi Csaba győri alpolgármester, a Pro Urbe Győr Egyesület elnöke, hogy nem indul a polgármesteri címért.

A megyeszékhelyen az eddigi adatok szerint három polgármesterjelölt marad versenyben: Balogh József jelenlegi polgármester (Magyar Szocialista Párt), Dézsi Csaba András alpolgármester (Fidesz–Magyar Kereszténydemokrata Szövetség) és Sárai Anikó (Győri Polgári Kör).

„ A Győrben kialakult politikai helyzetre tekintettel nem indulok el polgármesterjelöltként az október 20-i önkormányzati választáson" – áll abban a közleményben, amelyet Jungi Csaba, a Pro Urbe Egyesület elnöke juttatott el tegnap szerkesztőségünkbe. „Számomra, és megítélésem szerint a Pro Urbe mint civil erő számára is, a függetlenség fontosabb érték, mint egy politikai státus megszerzésének lehetősége" – tette hozzá a politikus. Jungi ezenkívül nem kívánta kommentálni döntését, amelynek hátteréről hétfőn sajtótájékoztatón számol be a városházán.
A Kisalföld úgy tudja, hogy a visszalépés hátterében – legalábbis részben – az áll, hogy a jobboldali pártok az elmúlt hetekben többször támadták Jungit. Antal Imre, a Fidesz győri alelnöke augusztus 30-i sajtótájékoztatóján például azt mondta: „A szocialista–Pro Urbe koalíció vezetése alatt nem sikerült megállítani a költségek rohamos emelkedését, a gyárbezárások miatt jelentősen csökkent a bevétel, a gigantomán építkezések pedig vagyonfeléléshez vezettek." Szijjártó Péter fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselő múlt heti közleményében amiatt bírálta a civil szervezetet, mert megszavazta a közüzemi díjak emelését.

Jungi Csaba többször tiltakozott a szocialista–Pro Urbe koalíció megnevezés miatt, mondván, Győrben Balogh József, Jungi Csaba, Eredics Imre (MSZP), Dézsi Csaba András összetételű városvezetés van. Számos alkalommal azt is hangsúlyozta, hogy a Pro Urbe független, civil szervezet, amely nem kíván pártpolitikát folytatni.
„ Meglepett a hír. Annak ellenére, hogy nem ismerem a visszalépés hátterét, biztos vagyok abban, hogy Jungi Csaba alpolgármester úr kellően megfontolta a döntését" – reagált Dézsi Csaba András. A politikus hozzátette: a szocialisták most valószínűleg nem örülnek, hiszen fondorlatosan mindent elkövetnek azért, hogy megzavarják azt a polgári szavazóréteget, amely a többséget képviseli Győrben.
„ Úgy látszik, a Fidesz támadásai és kulisszák mögötti erős nyomásgyakorlása végül elérte célját. Ezt sajnálom, de Jungi Csaba bizonyára tudja, mit miért tesz" – kommentálta az alpolgármester döntését Balogh József.
Az október 20-i önkormányzati választáson az eddigi bejelentések szerint három jelölt indul a megyeszékhely polgármesteri székéért: Balogh József (MSZP), Dézsi Csaba András (Fidesz–MKDSZ) és Sárai Anikó (Győri Polgári Kör).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlevél a kisebbséghez

Ma este főműsoridőben, este fél 9-kor látható a Magyar Televízió 2-es csatornáján a Győr TV… Tovább olvasom