Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jubileumi könyvhét majdnem sátrak nélkül

Hétfő délutánig úgy volt, könyvsátrak nélkül rendezik meg idén a 75. megyei könyvhetet. Hiába van meg minden szükséges engedély (csak alá kellene írni), a szervező megyei könyvtár azt hitte, ezek még mindig hiányoznak, így nem költözhet ki a győri sétálóutcákba. A Kisalföldtől tudta meg, van még esély erre.
Kis híján furcsán jubilált a 75. megyei könyvhét, ugyanis Győr belvárosában – tegnapig úgy tűnt – a hagyományoktól eltérően egyetlen könyvsátor sem várja az olvasókat. A június 3-tól 7-ig tartó rendezvénysorozat körüli félreértés hátterének megértéséhez április 16-ig kell visszamenni az időben. A megyei könyvtár (a könyvhét szervezője) erre a napra hívta össze a könyvvásáron érdekelteket: a könyv- és folyóirat-kiadókat, a könyvtárakat, a levéltárat és a győri önkormányzat képviselőjét.

A sátrakkal kapcsolatban is itt kellett döntést hozni, ki, hol, miképp szervezi meg a kihelyezésüket. A kulturális iroda képviselője nem volt ugyan ott a megbeszélésen, de később telefonon jelezte, hogy az önkormányzat az eseményre elkülönített 50 ezer forintot, s ha kell, segít az engedélyek beszerzésében is. Idén azonban nem ő vezényli le az engedélyeztetést, ezúttal csak támogatást nyújt.

Vártak, míg késő nem lett

A könyvtár feladattal megbízott munkatársa az útmutatásnak megfelelően először a polgármesterhez írt levelet a helyfoglalási engedély kiadását kérve. De a kérvényt csak május 5-én adta fel az intézmény, így a városházára május 6-án érkezett meg. Ez nem volt gond, hiszen a polgármester engedélyezte, így mehetett a levél a közterület-felügyelethez, amely úgy tudjuk, el is készítette a szerződéstervezetet. A megyei könyvtár eközben várt a visszajelzésre, hogy minden rendben van, mivel azonban ez nem érkezett meg, május 17-én úgy döntött, kinyomtatja a meghívókat és a plakátokat úgy, hogy azokból a könyvsátrakhoz tervezett dedikálásokat, író-olvasó találkozókat kihagyja, pontosabban más helyszíneken (művelődési házakban, könyvtárakban, könyvesboltokban) hirdeti meg.

Miért nem telefonáltak?

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem hívták fel a kulturális irodát, ha nem voltak biztosak abban, hogy megvan-e a helyfoglalási engedély, Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója azt válaszolta: valóban ezt kellett volna tenni, mentségük annyi, hogy idén először vezénylik le ők a sátrak szervezését, és teljesen tapasztalatlanok ez ügyben. Pk valóban azt gondolták, hogy szólnak majd nekik, ha mehetnek a szerződést aláírni. Arról, hogy létezik az engedély, csak a megkeresésünkkor értesült az igazgató. Azt különösen sajnálta, hogy ez a malőr épp a jubileumi könyvhéten történt. Ekkor felvetettük, hogy az ünnepi hét megnyitójáig még több mint egy hét van, s ha valóban van/lenne engedély, nem lehetne-e mégiscsak megszervezni a sátrak kihelyezését, az igazgató azt válaszolta: azonnal kell dönteni ebben a kérdésben, megnézik, tudnak-e még tenni valamit. Délutánra kiderült, tudnak, s akkor bejelentette az igazgató: mégis lesznek sátrak.

Azt hitték, minden rendben

A győri kulturális iroda munkatársai szintén a Kisalföldtől értesültek arról, hogy idén talán nem lesznek sátrak. Ezután hívták a könyvtárat. Számukra azért is meglepő volt ez a fejlemény, mert tudtukkal minden készen állt: a fesztiválszervező irodánál megvoltak a standok, az önkormányzat elkülönítette a felállításukhoz szükséges összeget (ez az a bizonyos 50 ezer forint), s ők egészen tegnapig úgy tudták, minden rendben van az engedélyeztetés körül. Annak, hogy idén már nem ők szervezték a sátrak kihelyezését, egyszerű oka volt: „Megyei rendezvény kapcsán nem akartuk ismét azt hallani, hogy ebbe is a városi iroda nyúlt bele."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutató: Hiszek a gyermekben

Miértek tünékeny ideje. Z. Arany Piroska e címen s a „hiszek a gyermekben” gondolat… Tovább olvasom