Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Jubiláló jogi kar, debütáló tudástér - neves vendégek az egyetemen

A Széchenyi István Egyetem 17. Akadémiai Napján egyben a győri jogászképzés 15. évét is ünnepelték. A rendezvényen debütált az új szárny: a tudástéraulában köszöntötték a kitüntetetteket, itt avatták fel a doktori címet szerző tudományos munkatársakat is.

A Széchenyi-egyetem Akadémiai Napján mindig rangos vendégek jelennek meg; a jogászképzés évfordulója miatt azonban idén a kormány a miniszterelnök-helyettes személyében képviselte magát, neves professzorok mellett pedig az Alkotmánybíróság egyik tagja is beszédet mondott.

Szekeres Tamás rektor köszöntője után Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy-miniszter, kormányfőhelyettes mondott tehát beszédet, kiemelve, hogy ˝egyetemet alapítani annyit jelent, mint egy szellemiséget létrehozni˝. Úgy fogalmazott, ˝ahol erős egyetem van, ott erős a térségszervező erő is, ahol pedig erős a térségszervező erő, ott élő közösségek és túlélő közösségek létezhetnek˝. Navracsics szerint nemzetpolitikai küldetést is betölt Győr és az egyeteme, amikor ˝magas színvonalon, magyarul, a magyar kultúrát átadva, a közép-európai nemzetek együttműködésére figyelve is végzi munkáját˝.

Az ünnepségen tettek esküt az újonnan kinevezett doktorok. Fotók: Krizsán Csaba
Az ünnepségen tettek esküt az újonnan kinevezett doktorok. Fotók: Krizsán Csaba

Egyelőre még nem történelem, de 15 éves távlatból nézve kétségkívül már a múlt része az az időszak, amikor a kilencvenes évek elején több városban is felmerült a gondolat: tudásukat összeadva, ingatlant és forrást szerezve egyetemet alapítanak. Győrben a jogászképzés ennek az útnak fontos része volt, a dátum pedig meghatározó: 1995. szeptember 1-jén 113 joghallgatóval, az ELTE kihelyezett tagozataként Győrben újraindult a jogi kar.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes

Bihari Mihály alkotmánybíró emlékeztetett arra, hogy a jogászképzésnek komoly hagyományai voltak, vannak a kisalföldi megyeszékhelyen, hisz 1718-tól (több mint százötven évig) a jezsuiták akadémiai képzésként oktatták ezt a szakirányt. A Széchenyi István Egyetemen 2007. január 1-jétől alakult önálló karrá a jogi, de az ELTE neves tanárai visszajártak/visszajárnak oktatni.

Borkai Zsolt győri polgármester a város és az intézmény együttműködésének fontosságát hangsúlyozta az átadás előtt álló, új egyetemi szárny aulájában, amely ezzel a rendezvénnyel debütált a nagyközönség előtt. (Ez egyelőre csak egy alkalom lehetett, ugyanis a műszaki átadás most kezdődik.) Az Akadémiai Napon – a szokásokhoz híven – doktorokat avattak, díszdoktori címeket adtak át; és sor került az ösztöndíjak, aranydiplomák átadására, a nyugdíjba vonulók köszöntésére is.

Olvasóink írták

 • 13. omm 2010. szeptember 25. 21:10
  „10. Igenis jó pénz a mérnöki munka a cégnél, pláne 1-2 éves "kiküldetést" is beleszámítva. Az, hogy a szalag mellett biorobot munka folyik, arról nem az a szerencsétlen magyar mérnök tehet.”
 • 12. janika 2010. szeptember 23. 06:16
  „Lehet, hogy ez a maffia képzés utánpótlás"? A protekció a lényeg Magyarországon nem a tudás! Itt is megtanítják a jogi szak nebulókat arra, hogyan kell átverni a laikus védtelen embereket. No és, ha akadnak olyan emberre aki képes a svindlit leleplezni, akkor jöhet a "szociális összeköttetésük" a protekciójuk a törvényalkotás!mert ugyebár hogy is lehetne pert nyernie- e gy "jogképzetlen" embernek tekintélyt szerzett Jogi maffiózókkal szembe Magyarországon?”
 • 11. Hedon 2010. szeptember 22. 14:12
  „#4

  Több ismerősöm is van akik elmentek az ország
  másik felébe tanulni - nagy múltú egyetemekre-
  hogy aztán egy semmit érő diplomával hazajöjjenek.

  Na ők szoktak ilyen gyenge dumával előállni
  amikor találkozunk.
  Ügynökök meg gyorséttermek műszakvezetői lettek.
  Szép karrier miközben szüleik szinte belerokkantak
  a tanítatásukba.”
 • 10. Spitfire 2010. szeptember 22. 11:39
  „#6: :)) az Audi-s gépészmérnöki állás a csúcs? ajaj barátom néz körül a világban egy kicsit... szerintem aki az Audiban dolgozik, az max. rabszolga nulla pénzért...”
 • 9. OldSpice 2010. szeptember 21. 19:44
  „te tudod egyáltalán mit beszélsz?:)”
 • 8. duc_de_Orbieu 2010. szeptember 21. 16:16
  „#7Oldspice: Inkább a szechenyi főiskolát kellett volna már rég megszüntetni.”
 • 7. OldSpice 2010. szeptember 21. 14:53
  „Móvár egyetemi város? már rég meg kellett volna szüntetni azt a tsz elnök képzőt.”
 • 6. Hedon 2010. szeptember 21. 13:31
  „#5

  Mégsem a gépészmérnökök próbálkoznak növénytermesztéssel
  hanem az agronómusok próbálkoznak az Audi-ban munkát találni.

  Nem csak a múlt számít, hanem a használható piacképes tudás is.

  A miskolci és szegedi egyetemen végzettek 80%-a
  lelép a városból, még azok is akik elvileg ,,bennszülöttek".”
 • 5. duc_de_Orbieu 2010. szeptember 21. 12:37
  „#4Spitfire:Magyaróvár viszont egyetemi város Győrrel szemben.... A győri főiskolának semmilyen tradíciója nincs.”
 • 4. Spitfire 2010. szeptember 21. 10:30
  „sose lesz ez egyetem, Győr sem egyetemi város...aki volt egyetemista egy igazi egyetemi városban az vágja miről beszélek...”
 • 3. quaestor 2010. szeptember 21. 06:39
  „Az előbbi véleményemhez:
  A húzósabb tárgyakból egyetlen egy tanár volt a topon. Ő is Pestről járt le előadásokat tartani és vizsgáztatni. Kihasználta az adott óraszámot, nagyon-nagyon jó előadásokat tartott, és csak azt követelte meg visszafelé, amit valóban leadott, igaz azt elég keményen. Ez utóbbi nem gáz, hiszen ettől egyetem az egyetem. Statisztikailag is jóval kevesebb volt a bukási arány, mint a másik húzósabb 2-3 tárgyból.
  Sőt, ővele még a szünetekben is simán el lehetett beszélgetni az általa oktatott tárgyról. Még szünetekben is volt közönsége, nemcsak az előadásokon...”
 • 2. quaestor 2010. szeptember 21. 06:25
  „1. hozzászólás duc_de_Orbieu 2010.09.21. 02:57
  Maximálisan igazad van!!!
  A 165.000,- Ft költségtér.díj akkor is annyi, ha mondjuk kevesebb tárgyat veszel fel, meg akkor is, ha egy adott félévben megkaptad X tárgyra a kredit elismerést, így nem kell abból a tárgyból vizsgázni, sem lehallgatni, hiszen azt már egyszer megtetted. Ráadásul tojnak rá, hogy milyen tárgyakat vettél fel. Akkor is a standard órarend szerint küldik a könyveket, még ha pillanatnyilag arra a könyvekre semmi szükséged nincs. Vagy ha előre veszel fel tárgyat, nem küldenek könyvet, majd csak a szerintük aktuális félévben. Akkor, amikor már az ember régen a háta mögött tudja azt a bizonyos tárgyat...
  Ha meg reklamálni mersz, ők vannak a TO-n felháborodva, és persze az ember nem meri, nem akarja saját maga alatt vágni a fát. Ettől függetlenül is vastagon szívatnak a szóbeli vizsgákon. Például az egész könyvet kívülről kell fújni a kettesért. Az előadásra szánt idő a levelezősöknél meg töredéke annak, amennyi kellene ahhoz, hogy az oktatók tisztességesen le tudják adni az anyagot.
  De akkor visszafelé is így kéne működnie a dolognak!”
 • 1. duc_de_Orbieu 2010. szeptember 21. 02:57
  „A szechenyi egyetem még mindig csak egy egyetemnek csúfolt kis vidéki főiskola, mely a hallgatóinak a lehúzására szakosodott. A hallgatók közül is leginkább a költségtérítéseseket feji meg, fejőstehénnek tekintve őket. Sajnos én is a hallgatójuk vagyok még, annak idején elkövettem azt a hibát, hogy ide jelentkeztem. Már a beiratkozásomkor ,,bemutatkoztak" nekem. Mivel nekem már ez a harmaddiplomám, próbáltam tárgyakat elfogadtatni, mégpedig elég sokat. Az egyik ,,kedves" ügyintéző csak annyit fűzött hozzá a kérvényemhez, hogy vizsgázás nélkül akarok diplomához jutni. Így kezdődött.........Érdekes bármilyen változás van, az mindig hallgató számára válik kedvezőtlenebbé. Szervezetlenség, kaotikus állapotok, határtalan pénzéhség, ez jellemzi az egyetemnek csúfolt szechenyi főiskolát. A vizsgáztató tanárok pontatlansága, kezdve a mindenki által ,,kedvelt" és ,,kedves" csintalannal. Még egy érdekesség: azok közül akiket én ismerek a szakomon, azok közül egy sem tudott normál időre végezni,azaz túlfutottak a 7 féléves alapkézési időn, ahogyan persze én is már. Tökéletes indikátor vagyok, ugyanis az első kettőt normál időre végeztem el (az 5 éves képzést 10 félév alatt fejeztem be),másrészt se szorgalmam, se más képességeim nem romlottak....Mikor nekikezdtem, úgy gondoltam, hogy legkésőbb 6 félév alatt ezt is befejezem......És mégse.....
  De sebaj....kérni fogom a tavaszi félévre az áthelyezésemet egy másik intézménybe, s ott fogom befejezni....
  A szechenyi főiskola meglehetősen rövidtávon gondolkodik, egy a lényeg a profit maximalizálása, a hallgatóinak minél jobbani lehúzása által...
  A NYME Egyetem meg tényleg EGYETEM, A SZÓ SZOROS ÉRTELMÉBEN......minden téren.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó a győri közérzet, ha szép a környezet

Változatos, ötletes, sokszor kuriózumszerű kertekkel találkozott a zsűri a ˝Szép környezet-jó közérzet˝versenyre pályázó győri ingatlanokat járva. Tovább olvasom