Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Józan érvek a pálinka mellett

Pannonhalma - A kerékpáros Vasi Csaba vasárnap Pannonhalmán pattant nyeregbe, hogy életében harmadszor is sorra látogassa az ország pálinkafőzdéit...
Az országos főzdetúra a Győri Likőrgyár Zrt. helyi Pálinkáriumánál vette kezdetét. Támogatói körébe idén az Agrár Marketing Centrum révén a kormányzat is felsorakozott, no és természetesen a Pálinka Lovagrend teljes díszben. Piros László, a rend nagymestere a Kisalföldnek adott nyilatkozatában elmondta, hazánkban jelenleg 42 családi üzemeltetésű főzde állít elő pálinkát közfogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy az ő termékeik kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az országban számos más – esetleg általunk is ismert – főzde működik, engedélyük azonban csak bérlepárlásra szól.

Vasi Csaba mintegy 2300 kilométeres főzdelátogató kerékpártúrájának idén külön aktualitást ad, hogy 2008 a pálinka éve.

Indulás előtt: Piros László, Vasi Csaba és Barabás Attila. Fotó: Krizsán Csaba
Indulás előtt: Piros László, Vasi Csaba és Barabás Attila. Fotó: Krizsán Csaba

Brüsszeli jóváhagyást követően elfogadás előtt áll a magyar pálinkatörvény, s ezzel a minőségi, nemes párlatok előállítása érdekében uniós támogatásokra is lehetett már pályázni.

Barabás Attila pálinkalovag, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, cége két pályázatot is benyújtott: az egyik Héderváron egy komplett új üzem létrehozását, a másik Pannonhalmán a technológiai fejlesztését célozza.

Piros László, Pálinka Lovagrend nagymestere a nemes ital népszerűsítésére indított Kerékpárral főzdéről főzdére akció alkalmával az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban további érdekességekkel szolgált lapunknak.

A támogatást igénylő elképzelések a legkülönbözőbbek: a cefrézőkapacitás megújításától az úgynevezett „irányított erjesztés" lehetővé tételén, a főző-, a raktározókapacitás bővítésén át egészen a kóstolóház-építésig. A termelői, beszállítói háttérről elmondta: hazánkban mára a pálinkafőzés lett a legnagyobb gyümölcsfelvevő piac, megelőzi a konzerv- és hűtőipari igényeket is.

Május 20-tól a magyar gyümölcs- és törkölypálinka az Európai Unió teljes területén földrajzi árujelző oltalom alá került, a közelmúltban pedig az Országgyűlés elfogadta a szakmai szervezetek összefogásával, az ő kezdeményezésükre született pálinkatörvényt. Ez szabályozza a pálinka előállítását, minősítését, kiszerelését, forgalomba hozatalát és megnevezéshasználatát, továbbá a pálinka előállításával és ellenőrzésével kapcsolatos szakigazgatási feladatokat és hatásköröket. Az uniós elfogadás után a törvény értelmében megalakul a Pálinka Nemzeti Tanács, a Pénzügyminisztérium pedig bevezeti a megkülönböztető színű pálinkazárjegyet.

A kerékpáros Vasi Csaba maga is a pálinkalovagrend tagja. Túrájának célja, hogy a kulturált pálinkafogyasztásra és a minőségi pálinkák kiválóságára, egyediségére irányítsa a figyelmet, népszerűsítse a termékeket, főzőmestereket, vállalkozásokat.

A sportembert 2300 kilométeres útja során egy operatőr kíséri. Minden meglátogatott főzdéről kisfilm készül, ezekből év végére összeáll az ország legátfogóbb pálinka- és főzdegyűjteménye.

A szervezők terve, hogy pár év múlva, az uniós fejlesztések megvalósultával még egyszer végigkövessék a kerékpáros útját. Az idei kéthetes túra augusztus 9-én Ozorán ér véget. Ezt a napot ott a pálinka napjává nyilvánítják.

Olvasóink írták

 • 6. csigaZ 2009. szeptember 30. 10:21
  „A kapuvárinál is gondok voltak.
  06 20 402-9560
  06 20 342-0685

  Sok szerencsét.
  Én is a nagycenki pálinka főzdében bíztam.”
 • 5. Edina81 2008. december 01. 11:15
  „Pálinka főzde van Kapuváron tel.: 20/402-9560”
 • 4. Ihász Károly 2008. július 28. 14:37
  „"Szilva,körte,cseresznye, éljen a HAZA! Egészségünkre!"”
 • 3. matek 2008. július 28. 12:03
  „Isten éltesse!
  Szeressük a Magyar páleszt!”
 • 2. nagy gabesz 2008. július 28. 10:20
  „szolhatott volna.szivesen elmentem volna vele én is.”
 • 1. Krisch Imre 2008. július 28. 10:02
  „Sopron és környékén képtelen vagyok legálisan kifőzetni körtecefrémet.
  A nagycenki pálinkafőzde - érthetetlen okokból - szünetelteti a bérfőzést. Örülnék, ha kapnék tippet főzetésre.

  Két nagynak írtam, válaszra sem méltattak (Pld. Tét).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móra-iskolások a sixtusi kápolna hazájában

Győr–Olaszország - Olaszországot látni nagy ajándék, de ezért meg is kell dolgozni. Ezt tették… Tovább olvasom