Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Józan biztonságban a volán mögött

Győr - A diszkóbalesetek megelőzésére és a volán mögött ülők felelősségére hívja fel a figyelmet az a vándorkiállítás, amely tegnap érkezett Győrbe. A megyében a múlt év hasonló időszakához képest 31 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére Budapestről indult, „Tiszta fejjel" címet viselő vándorkampány keretében rendezett kiállítás tegnap délelőtt nyílt meg a Győr Plazában. A város 8. helyszínként ad otthont a rendezvénysorozatnak, amely a diszkóbalesetek megelőzésére és a volán mögött ülők felelősségére irányítja a figyelmet. A kiállított anyag nem csak figyelemfelhívó, szlogenje egyszersmind egy hadüzenettel is felér:

„Közös felelősségünk, hogy változtassunk, oda kell figyelnünk magunkra és környezetünkre, mert mindenkit hazavárnak."

Egyre többen gondolkodnak „tiszta fejjel" és ismerik fel: nem éri meg saját és mások életét kockáztatni azzal, hogy ittasan ülnek a volán mögé. A múlt év nyarán az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága kezdeményezésére indult el egy nulla toleranciát hirdető társadalmi összefogás, mely létrehozta a Józan Közlekedésért Chartát.

A kampányban csatlakozásra szólítottak fel minden józan gondolkodású magánszemélyt és céget, akik/amelyek vállalják, hogy a rendelkezésükre álló valamennyi eszközzel küzdenek az alkoholmentes, biztonságos közlekedésért. Elsőnek maga az országos rendőrfőkapitány írta alá a felhívást, amelyhez eddig 195 ezren társultak.

Tiszta fejjel: A kiállítás bemutatói s a sokkoló képek az alkoholos vezetés elleni hadüzenettel is felérnek. Fotó: B. A.
Tiszta fejjel: A kiállítás bemutatói s a sokkoló képek az alkoholos vezetés elleni hadüzenettel is felérnek. Fotó: B. A.

Erre építkezik a „Tiszta fejjel" kiállítás, ahol mindenki aláírásával csatlakozhat az ittas vezetés elleni chartához, mely egyben egy fogadalom is: sosem ül be alkohol fogyasztását követően a volán mögé.

A kiállítást a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, Németh Lajos ezredes nyitotta meg. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a rendezvény a diszkóbalesetek elkerülésére, így a halálos, illetve ittasan okozott balesetek megelőzése mellett a közlekedési fegyelem javítására is ráirányítja a figyelmet.

A rendészeti igazgató megjegyezte, tavaly év elején az országos statisztika 14 százalékos emelkedést mutatott az alkoholos befolyásoltság alatt okozott baleseteknél. Ennek figyelembevételével számos jogi intézkedést vezetett be az országos rendőri vezetés. Ez év január 21-én bevezette a zéró tolerancia elvét, májustól az objektív felelősség elvét, valamint a kiszabható szabálysértési bírságok összege is jelentősen megemelkedett.

Az ezredes a bevezetett szigorítások eredményének nevezte, hogy a megyében a múlt év hasonló időszakához viszonyítva 4 százalékkal csökkent az összes baleset száma, s kiemelkedő eredménynek tekinthető, hogy 31 százalékkal kevesebb volt az ittasan okozott közlekedési baleset.

Amennyiben a gépkocsivezető alkoholt fogyasztott, 0,8 ezrelék véralkoholszintig szabálysértési, afelett büntetőeljárás indul ellene. Súlyos fokú alkoholos állapotot 2,51 ezreléktől határoz meg a jogszabály.

A megyei rendőrség fokozott akcióiban nemcsak a motorosokat, autóvezetőket, de a kerékpárosokat is ellenőrzik a rendőrök. Az ittas bringások a rájuk irányuló figyelem eredményeként óvatosabbak. A tavalyihoz képest felére csökkent a kerékpárral ittasan okozott balesetek száma.

Az országos baleset-megelőzési kiállítás ma és holnap tekinthető még meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókból újul meg az óvoda

Tényő - Uniós forrásból 77 millió forintot nyert óvodarekonstrukcióra az önkormányzat. A sokorói… Tovább olvasom