Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Jövőre újabb lefölözésre számít Győr

Növekvő helyiadó-bevétel és négymilliárd forintnyi fejlesztés szerepel a győri önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciójában. A város büdzséje a szokottnál is takarékosabb lesz, de az ideihez hasonló intézménybezárásokkal nem kell számolni.
Elkészült, és holnap kerül a városi érdekegyeztető fórum elé a győri önkormányzat 2004-es költségvetésének koncepciója. Az anyagban pontos számítások ugyan nem szerepelnek, mert az országos büdzsében nagyon sok a nyitott kérdés, de a legfontosabb elképzeléseket leírták.
A megyeszékhely jövőre helyi adóból 4 százalékkal többet tervez beszedni. A legnagyobb falat, az iparűzési adó melletti rubrikában várhatóan 5 milliárd forint szerepel (ez 200 millióval több az idei tervnél), de egynegyeddel több pénzt várnak az idegenforgalmi (12 millió helyett 15 milliót) és egyharmaddal többet gépjárműadóból (170 millió forint a növekmény) is.

Hol több, hol kevesebb

Az építményadóból ugyanakkor 6 százalékkal, azaz mintegy 70 millió forinttal folyik be kevesebb. A 640 millió forintos illetékbevételi tervszám egyharmaddal nagyobb az ez évinél. Önkormányzati ingatlanok értékesítéséből félmilliárd, bérbeadásából 50 millió, telekeladásból 300 millió forintra számít a városvezetés.
A működtetés gondjai nem is ezekből, hanem a központi támogatás mértékéből fakadnak. A koncepcióban az áll, hogy „a normatívák jelentős része nem nő, és a város nem számíthat arra sem, hogy az állam ellentételezi az ár- és az áfaemelkedéseket". A helyben maradó személyi jövedelemadó 2004-ben 2 milliárd 181 ezer forint lesz, ami egytizeddel magasabb a 2003-as összegnél. Az áfatörvény változása több tízmillió forintos bevételkiesést eredményez a színháznál, a balettnál és a filharmonikus zenekarnál.

Újabb elvonásra kell készülni

További rossz hír a Rába partján, hogy a települések közötti jövedelemkülönbség mérséklése miatt újabb elvonásra kell felkészülni. A lefölözés mértéke idén 267 millió forint volt, jövőre ennél várhatóan sokkal több lesz.

Jövő évi beruházások

A 2004-re szóló fejlesztési elképzelések megvalósítása négymilliárd forintba kerülne, amiből 2,4 milliárd adott, így önkormányzati forrásból „csupán" a különbözetet kell biztosítani. A legfontosabb fejlesztések közé a bácsai szennyvíztisztító továbbépítését, az egykori zsinagóga rekonstrukcióját, a Fehérvári út új, bevezető szakaszához a nyomvonal biztosítását, a győrszentiváni közösségi tér kialakításának, valamint a Tihanyi Árpád úti aluljáró építésének előkészítését sorolták. Utóbbi azért rendkívül lényeges, mert anélkül nem hasznosítható újra a volt Frigyes-laktanya és nem újítható fel a Baross híd.
Biztosnak látszik, hogy a korábbi éveknél jóval kevesebb jut az utakra és a hidakra. A tervezett 800 millió forint azt jelenti, hogy csak kátyúzásra és a legalapvetőbb fenntartási feladatokra lesz forrás.

Bizonytalanság

A koncepcióból nem derül ki, hogy az önkormányzat jövőre fenn tudja-e tartani a szakmai és a vezetői munka elismerését szolgáló speciális győri bérelemek rendszerét, amely évente 360–380 millió forintba kerül. A bizonytalanságot az okozza, hogy a városnak biztosítania kell a minimálbér-emelés, a soros előléptetések, a pedagógusok minőségi munkavégzéséért járó különdíjazás, valamint az osztályfőnöki pótlék emelésének fedezetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi nyolcszáz ügyfél Győrben

A vezetői engedélyek és a gépjárművek ügyintézésében is bevezetik a telefonos időpont-egyeztetést a… Tovább olvasom