Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Jövőre másfél milliárd 53 útra

Győr - Tíz éven belül 17 milliárd forintot kellene költeni Győr útjaira, hogy átlagos állapotuk elérje a négyes iskolai osztályzatú minőséget. Jövőre 53 utca felújítására 1,5 milliárd forintot áldoz a város.
Az idénre tervezett lakóutca-felújítási program – amely 171 millió forintba kerül – befejezéséhez közeledik. Ennek a programnak a keretében készült el a Hajdú, a Világosvár, a Lőtér, az Áchim András, a Gábor Áron, a Kertalja, az Írisz, a Bástya, a Liezen-Mayer, a Tinódi és a Szitásdomb utca, valamint az Apor-iskola előtti csomópont.

A legjelentősebb munka az ötszáz méter hosszú Világosvár utca rendbetétele volt, amire már csaknem két évtizede vártak az ott lakók. Ez a munka egymagában 27 millió forintot emésztett fel.

Még hátravan a Templom utca felújítása is a városházi közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt. Fotó: Bertleff András

A lakóutcaprogramból, mint Máthé-Tóth Pétertől, a város Útkezelő Szervezetének tájékoztatási munkatársától megtudtuk, még hátravan a Bálint Mihály utca, az Újkút–Kuruc utcai csomópont, a Templom és a Rozmaring utca felújítása a városházi közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt. Ezek a munkák a jövő év első felében készülnek el.

A város közgyűlése a december 6-i tanácskozásán vitatja meg a Közlekedés 2008 címet viselő koncepciót. Az előterjesztés a bizottsági üléseken minden oldalról támogatást kapott. Jövőre Győrött 53 utcát, útszakaszt kívánnak rendbe tenni, e nagyszabású munkák tervezett költsége 1,5 milliárd forint. Az utcák több mint 80 százaléka lakó- és gyűjtőút. A felújítási program minden városrészt érint.

A felmérések szerint, ha az iskolai osztályzatok szerint minősítünk, Győr útjai átlagban 3-ast érdemelnek. Fenntartásukra, vagy akár csak állapotuk romlásának megakadályozására nem elég évi egy-két száz millió forint. Az Útkezelő Szervezet mérnökirodákkal szakmai anyagot készíttetett az állapotokról és a szükséges teendőkről. A felmérés nemrégiben elkészült. Ez tartalmazza a város minden útjának (útszakaszokra bontott) jellemzőjét, hibapontokba gyűjtve.

Az elvégzendő munkák felsorolásában szintén az útszakaszok sajátosságainak megfelelően (út, szélesítés, csatorna, közvilágítás, hol mi szükséges) meghatározza a technológiát, sőt, mostani árakon számolva a várható költségeket is.

A táblázatos anyag több mint 40 oldalas: a 2008–2010 közötti időszakra szól, prioritásokat, vagyis sürgősségi sorrendet is tartalmaz. A már említett jövő évi program már ennek a része. Ha teljes egészében megvalósul, akkor Győr útállapota eléri a 4-es osztályzatot, vagyis jónak lesz mondható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debrecenig ért a győri holdingvita

Debrecen - A győri MSZP és Fidesz érveivel támadja a debreceni MSZP a cívisváros önkormányzati… Tovább olvasom