Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Jövőre lerakják az első hulladékszállítmányt

Győr-Moson-Sopron - A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás szeptember 15-én hivatalosan is benyújtotta Brüsszelbe a 9,5 milliárd forint értékű projektjét. Bár a támogatási szerződést novemberben még alá kell írni, a győr-sashegyi hulladékkezelő kivitelezési munkálatai a nyáron elkezdődtek.
A régió 112 települését érintő hulladékgazdálkodási projekt – mint arról lapunk már beszámolt – 9,5 milliárd forintból valósul meg, ebből 3,5 milliárd az önrész, a többit Brüsszel és a magyar állam fizeti. Miután a kormány augusztusban kiadta a befogadó nyilatkozatot, szeptember 15-én hivatalosan is benyújtották Brüsszelbe a pályázatot.

A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás tanácsának tájékoztatása szerint a következő lépés: november 12-én kell aláírni azt a támogatási szerződést, amely szabályozza a pénzügyi ütemterveket, meghatározza a kifizetési módokat és véglegesíti azokat a szerződési feltételeket, amelyekkel a társulás a támogatásokhoz hozzájut.

A pályázat magyarországi életútja az aláírással véget ér, zöld utat kap az a folyamat, amely már el is kezdődött. A kivitelezést azért indította el már a nyáron a társulási tanács, mert 2009. július 16-tól megszűnik a Pápai úton a hulladékelhelyezés lehetősége. Azonban 112 település lakossági hulladékának elhelyezéséről gondoskodni kell.

A tanács a sashegyi hulladékkezelő központ beruházási munkáit olyan feltétellel indította el, hogy jövő április 30-ra átmeneti engedélyezéssel a lerakást meg lehessen kezdeni. A kivitelezés megkezdésére a törvényes keretek közt úgy volt mód, hogy feltételes közbeszerzési eljárást hirdetett meg a társulás. Azon a nyertes pályázó tudta, hogy végül is az első ütem az, ami garantáltan kivitelezendő, a többi pedig akkor, ha a támogatási szerződés aláíródik.

A beruházó ezzel oldotta fel azt az időzavart, amely az előkészítési időszakban keletkezett. Eddig a kivitelező 200 ezer köbméter földet, illetve agyagot, kavicsot mozgatott meg. Jelenleg a fenékszigetelési munkák folynak, a természetes agyagot kifejtik, majd rétegelve, tömörítetten rakják vissza egy méter vastagságban. A mesterséges szigetelőrétegeket erre telepítik rá.

Jelenleg a bányagödör aljzatának kialakítása zajlik Sashegyen, erre rakják majd a mesterséges szigetelést. Fotó: B. A.
Jelenleg a bányagödör aljzatának kialakítása zajlik Sashegyen, erre rakják majd a mesterséges szigetelést. Fotó: B. A.

A projekthez kapcsolódik a rekultiváció. A fejlesztéssel megvalósul az a lehetőség, hogy ne kelljen az illegális lerakókat fenntartani. A térségben 44 felmért lerakó van, amelyek vagy engedéllyel, vagy megtűrve működnek. Ezek rekultivációját el kell végezni, hogy ne csak a termelődő hulladékkal, hanem a múlt „bűneivel" is le lehessen számolni.
A rekultivációs pályázat értéke 4,6 milliárd forint. A program a formai bírálatokon túl van, a jelenlegi szakmai bírálaton a felmerült kérdések tisztázása zajlik.

A társulási tanács reményei szerint a befogadási nyilatkozat ebben az esetben az év végéig megszületik. Ezzel lehetőség nyílhat rá, hogy 2009-ben – lefolytatva a megfelelő kivitelezői közbeszerzési pályázatokat – kezdetét vehesse a rekultivációs műveletek végrehajtása.

A rekultivációs projekt nem Brüsszel által bírált pályázat, a magyar értékeken belül van, az ország jóváhagyó szerveinek kell dönteni. A két program remélhetően 2010. június 30-ra, illetve december 31-re befejeződik, s a társulási tanács célja teljesíthető lesz: 2011 elejétől egy korszerű hulladékgazdálkodás működjön, hasznosítsa a hulladékokból felhasználható anyagokat, s az eddig elkövetett tájroncsolásokat felszámolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jelelés plusz nyelv, a siketek nyelve

Győr-Moson-Sopron - A jelnyelv elismertetése, a munkahelyteremtés és egy új klubhelyiség keresése… Tovább olvasom