Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Jövőre kezdődhet a belváros felújítása?

Győr - Hatvannégy résztvevő, ötvenkét érdeklődő, közülük egytucatnyi sajtómunkás – ez a tegnapi győri városbeszélgetés rövid személyi mérlege.
Czigány Tamás építész a rendezvényen a Széchenyi tér rekonstrukciójára elfogadott tervet égtájakra bontva ismertette. Az északi oldalon a már meglévő vendéglátóegységek teraszokkal bővülhetnek a tér felé, mögöttük a múzeumnál egyfajta kisvárosi agorát alakítanak ki.

A nyugati oldal kapja a legtöbb zöldfelületet, ez egyrészt leválasztja a térről az utcai forgalmat, másrészt alkalmat ad a megpihenésre. A déli oldalon, a rendház előtt rafinált, a burkolatba süllyesztett fúvókákkal ellátott, télen járhatóvá tehető szökőkút lesz, keleten pedig a Lloyd épületét megnyitják a tér felé kávéházi teraszokkal, a teraszokat fákkal árnyékolva. A közvilágítást kiegészítik az éttermi teraszok éleinek, a növényzetnek és a szökőkútnak a megvilágításával.

Sándor János a Győri Építész Műhely ajánlásait ismertette. A rekonstrukció során többek között a belváros öt terét javasolta kiemelten kezelni, az ingatlanok értékelése, stratégiai tervbe foglalása mellett.
A polgárok előzetesen leadott kérdéseikre a Széchenyi tér alatti leletekről megtudhatták, éppen tegnap kapta meg a város ennek radaros vizsgálatára az engedélyt.

A teret természetes anyaggal burkolják, a határoló épületek homlokzatait is felújítják, a föld alatti török börtönt bemutató üvegpadló valószínűleg túl drága lenne, kisebb, nívós, reprezentatív rendezvényeket továbbra is tartanak majd itt, a közműveket pedig vagy felújíttatják, vagy tízéves garanciát kérnek rájuk a szolgáltatóktól. A terv „szögletességét" kifogásoló kérdésre Czigány Tamás emlékeztetett az egész belváros hasonló mértani szerkezetére.

Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Tanács részéről megígérte, a felújításra a megyeszékhely kiemelten pályázhat – várhatóan november második felétől – a szerződés pedig várhatóan nyár elején megköthető.


Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parkban szívta a füves cigarettát

Győr - Eredményes a Kálóczy téren bevezetett fokozott rendőri jelenlét. A hétvégén tartott… Tovább olvasom