Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Jövőre drágulhat a kéményseprődíj

Ötszázalékos díjemelést javasolnak a megye kéményseprő-társaságai, mivel önköltségük jelentősen növekedett. A két megyei jogú város és a megyei önkormányzat még nem fogadta el a javaslatot, ez utóbbi pénteken dönt.

Mint megtudtuk, a megyei önkormányzatnak benyújtott előterjesztés szerint 5 százalékos díjemelést javasolnak a kéményseprő-társaságok, ez nettó árat jelent, mivel a várható áfa mértékével még nem tudnak kalkulálni. Ebben az évben egyébként nem volt díjemelés, maguk a társaságok sem javasolták, nyilván a települések megelégedésére. Most azonban úgy látják, önköltségeik jelentős emelkedése indokolja ezt.

Id. Harnisch Róbert, a Kétüsz Kft. ügyvezetője elmondta: számukra a javasolt díj megállapításánál mindig kihívást jelent, hogy azon év közben már nem változtathatnak, akkor sem, ha mondjuk időközben a csillagokig szökik az üzemanyag ára. Az önköltség kilencven százalékát a személyi jellegű kiadások jelentik: a bérek és járulékok, de ott a munkaruha, a szerszám, az energia és a gépkocsifutás ára is.

A társaság körülbelül 90 ezer lakást felügyel a megyében, a díjak ma átlagosan 1100 és 2000 között mozognak, például egy szilárd üzemű vegyes kazánt évi 1370 forintért vizsgálnak át, két félévre bontva 685–685 forintért. Az egyedi gázkéményt 1175, a központi gázét 1770, míg a szilárd üzemű központi fűtéses rendszert 2110 forintért. Ezek bruttó árak, így az áfával járó bizonytalanság miatt nem lehet pontosan megmondani, hogy a nettó 5 százalékos emelés hány forintot jelentene, de a gyakoribb fajta kémények esetében körülbelül 40–70 forintról lenne szó.

Harnisch Róbert elmondta: mindig 5 százalék alatt mozog azoknak a fogyasztóknak az aránya, akik a felszólítás ellenére sem hajlandók együttműködni a kéményseprőkkel. A társaságnak ez pluszköltséget, nekik pedig bosszúságot fog okozni, ha például az önkormányzat és a tűzoltók közreműködésére van szükség. Hozzátette: látható, hogy amikor viszont tragikus baleset, tűzeset történik, a hajlandóság is mindig nagyobb a hírt követő napokban, hetekben.

Olvasóink írták

 • 3. marianna1211 2011. november 21. 13:23
  „Nos nekem nem fog drágulni, sőt semmibe sem fog kerülni, merthogy nem fogom kifizetni. Ugyanis még azt a fáradtságot sem vették, hogy a gázkéményt a kis műszerükkel leellenőrizzék. Kéményt seperni már 20 éve nem kell, mert gázkazánom van.Azt mondta a cuci, hogy majd jönni fog, most csak a pénzt szedi. Na azóta is jön. Hát jöhet jövőre a pénzért, el nem végzett szolgáltatásért utoljára fizettem.”
 • 2. Lívia52 2011. november 18. 19:18
  „Nem tudom miért kell emelni a kéményseprő díjat? Nem sok egy kicsit az eddig megállapított díj a semmittevésért.
  Nálam még soha nem csináltak semmit, csak a pénzért jött meg. Ha kérdeztem tőle valamit, azt mondta, hogy nem ért hozzá, mert Ő esztergályos.”
 • 1. Madarász 2011. november 16. 10:39
  „Na szép! Ezért sem csinálnak semmit, mert söpörni nem söpörnek, csak beszedik a pénzt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sz. Kovács Ildikó, grafikus kiállítása a Bezerédj-kastélyban

„Vannak olyan hazák, ahol a szépség úgy nő az emberek lelkéből, mint az élet bősége a… Tovább olvasom