Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Jövőbe mentett képes hagyaték

Győr - Folyamatosan érkeznek a Xántus-múzeumba azok a másolásra vagy ajándékba adott régi család-, illetve várostörténeti fotók, amelyekből – többek között – időszaki tárlatot terveznek.

Már az első napon beérkezett fotóanyagból kiderült: mennyiségében és minőségében minden várakozást felülmúlt a Xántus János Múzeum kezdeményezése. Azóta is folyamatosan gyűlnek a másolásra vagy ajándékba adott régi, Győrrel kapcsolatos képek, amelyek elsősorban családi és magángyűjteményekből kerültek elő és mostantól a múzeum helytörténeti adattárát (is) gazdagítják.

– Több száz fényképet, jó néhány amatőr filmet kaptunk, amelyek közül számos a megyehatáron kívülről, az ország távoli településeire elszármazott győriektől érkezett. Nagy öröm ez a bizalom, hogy az elődök féltve őrzött örökségét ránk bízzák, hogy mi mentsük át – például digitalizálva – a jövőnek – említette portálunk érdeklődésére Perger Gyula néprajzkutató, a megyei múzeum igazgatója. – A napokban például Kaposvárról postáztak egy komoly képeslap-kollekciót, de nagyon különleges az az anyag is, amit Jordán Lászlótól, a Budapesten Élő Győriek Baráti Körének elnökétől és feleségétől kaptunk, aki Valló Istvánnak, Győr hajdani alpolgármesterének a lánya. Így aztán a családi fotókból gazdagon feltárul a tizenkilencedik század végi, huszadik század eleji Győr története.

A beérkezett gazdag és különleges anyagot Kovács Lajos történész digitalizálja, rendszerezi és építi be a gyűjteménybe. Fotó: Bertleff András
A beérkezett gazdag és különleges anyagot Kovács Lajos történész digitalizálja, rendszerezi és építi be a gyűjteménybe. Fotó: Bertleff András

Perger Gyula szerint hasonló kuriózumnak számít az az egykori kollégájuktól kapott tizenöt fényképfelvétel is, amelyeken egy ismeretlen amatőr fotós a város 1944. április 13-i bombázását követő károkat örökítette meg, illetve az a különböző adományozóktól kapott, hely- és fotótörténeti szempontból is értékes, múlt századi anyag, amelyet a neves Glück-, Dobos- és Jánossy-műterem fémjelez.

A beérkezett anyagot Kovács Lajos történész digitalizálja, rendszerezi, gondozza és építi be a helytörténeti adattár gyűjteményébe. Neki a belvárosi ˝Elek borozó és söröző˝ megnyitásáról 1934 őszén készült hangulatos fotó mellett az adyvárosi tömbök építését, korabeli lakásbelsőket, ˝életképeket˝ dokumentáló mozgófilm a kedvence.

– Számos tervünk van a beérkezett, kapott anyaggal. Így például a legkülönlegesebb, legérdekesebb fotókból időszaki kiállítást, a filmekből alkalmi vetítéseket rendezünk. Illetve havonta olyan beszélgetős esteket, amelyeken a bemutatott fényképekhez, filmekhez kapcsolódó információkat, ˝felbukkant˝ történeteket szeretnénk összegyűjteni – említette a Xántus-múzeum történésze.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firkás Győr - Önnek tetszik?

Szép? Felháborító? Tudósítónk szerint mára már szégyen a marcalvárosi aluljáró! Önnek mi a… Tovább olvasom