Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jövő tavasszal tiszta víz a Dunába

A bácsai szennyvíztisz- tító legmagasabb létesítménye elkészült, jövőre már tiszta víz kerül a Dunába.
Fontos állomásához érkezett a győri (bácsai) szennyvíztisztító építése, elkészült a legmagasabb létesítmény, bokrétát tűztek a tetejére. Egy év múlva erről a telepről a város és környékének szennyvize már majdhogynem ivóvíz minőségben kerül a Dunába. Úgy tervezték, daru emeli a helyére a színes szalagos bokrétát a győri (bácsai) szennyvíztisztító legmagasabb létesítményének tetejére, de a zord időjárás ezúttal is megtréfálta az építőket. A jeges, süvöltő szélben életveszélyes lett volna beindítani a darut, a hagyományok szerinti bokréta így „kézi erővel" került a helyére. Nos, akármilyen is az időjárás, volt ok az ünneplésre.

Győr alpolgármestere, Eredics Imre egyebek között arra is emlékeztetett: a város legnagyobb környezetvédelmi beruházásának alapkövét éppen egy évvel ezelőtt rakták le. Az építők most 48 százalékos készültségi szintnél tartanak, s egy év múlva erről az új telepről már majdnem ivóvíz minőségű, 97–98 százalékos tisztítottságú „szennyvíz" kerül a Dunába. A kivitelező Délviép-Alterra konzorcium vezérigazgatója, Radics József hozzátette, a mostani készültségi szint azt jelenti, gyakorlatilag a biológiai fokozat objektumai majdnem készek, március végéig bizonyos részpróbaüzemek indulhatnak, a technológiai szerelések következnek.

Az építők bokrétája az egyik speciális technológiájú iszapkezelő torony tetejére került. Leegyszerűsítve fogalmazva ezekben a tornyokban végzik majd a szennyvíziszap rothasztását. Az itt felszabaduló gázt a már szintén épülő biogázüzem fogja hasznosítani, egy szomszédos épületben pedig már szerelik az iszapgranuláló berendezéseket. A tegnapi bokrétaünnepségen a vendégek között jelen volt Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Gerencsér Tivadar, a megyei környezetvédelmi felügyelet igazgatója is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi bemutató: Sógornők

A kanadai drámairodalom meglehetősen ismeretlen Magyarországon. Vagyis nem tudunk róla semmit. Tovább olvasom