Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Jövő héttől új rendszer: kétkannás hulladékgyűjtés

A napokban befejeződik a kétkannás hulladékgyűjtéshez szükséges kukák augusztus végén megkezdett kiszállítása a lakossághoz.


A vidéki településeken a jövő héten már a kétkannás gyűjtés működik, ugyanez Győrben április 5-én, húsvéthétfőn kezdődik. A Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás tájékoztatása szerint összesen 160 ezer kuka kapta meg az edényzetazonosítót, illetve 95 ezer új, barna fedelű edényt szállított ki a társaság a komposztálható hulladékok gyűjtésére.

– Győr területén az edényzetkihelyezési program március végére fejeződik be. Jelenleg a hátralévő, családi házas területeken zajlik most a program. Minden hétvégén, szombaton és vasárnap juttatják ki az edényeket munkatársaink, egyben az ügyfél által aláírt szerződést is átveszik. Valamint minden fogyasztónk az edények használatára vonatkozó részletes leírást kap – mondta Kovács Barnabás.

– A településekről hetente elhozzuk a komposztálható hulladékot s kéthetenként a maradék hulladékért megyünk. Ehhez természetesen járatmódosítás kapcsolódik, amiről az ügyfelek értesítést kapnak.

Lényeges, hogy a komposztálható hulladék gyűjtésének mindig meg kell előznie a maradék hulladék gyűjtésének napját. Azonos napra a kettő nem eshet – magyarázta Kovács Barnabás, majd hozzátette:

– Győrben ugyanez április ötödikével veszi kezdetét, ez húsvéthétfőt jelent. Nem akartuk a nagyhét időszakában megváltoztatni a rendszert, amikor az ünnepre készülődés idején több háztartási hulladék képződik.

A hulladékszállítás rendszerének megváltozása ez évben nem jár díjfizetés-változással. A fogyasztók év végéig ugyanannyit fizetnek, mint eddig.

A hulladékszállítás rendszerének megváltozása nem jár díjfizetés-változással. A fogyasztók év végéig ugyanannyit fizetnek, mint eddig. Fotó: H. Baranyai Edina
A hulladékszállítás rendszerének megváltozása nem jár díjfizetés-változással. A fogyasztók év végéig ugyanannyit fizetnek, mint eddig. Fotó: H. Baranyai Edina

– Ezt az évet a működtetés próbaüzemének tekintjük. Tekintettel arra, hogy hatalmas műszaki változásról van szó, fontosnak tartottuk, hogy az idei hátralévő időszakban  minden probléma megoldható legyen, üzemszerűen kipróbálva működjenek a rendszerek, de ez ne jelentsen a fogyasztó számára pénzügyi változást – hangsúlyozta Kovács Barnabás.

Az ügyvezető elmondta, idén üzemszerűen lepróbálják az új rendszert, elvégzik az adatgyűjtést, majd az adatokat kiküldik az ügyfeleknek, akik megtudják, ki hányszor tehette volna ki, s hányszor tette ki a kukáját. Tehát le tudják ellenőrizni, hogy az adatok egyeznek-e az általuk rögzítettel.

– Amennyiben eltérés van, kivizsgáljuk, hogy miből fakad a probléma. A lakossági visszajelzések segítségével minden problémát tisztázni tudunk, mire jövő januárban elindul a rendszer. Arra törekszünk, hogy akkortól bizalommal legyen a fogyasztó, hogy tényleg valós adatok alapján fizeti a díjat – tudtuk meg Kovács Barnabástól.

Az igazgató olvasói kérdésre, hogy vajon a használt bébipelenkákat melyik edénybe kell dobni, azt válaszolta: miután az lebomló anyag, ezért a komposztálható hulladék gyűjtésére szolgáló barna tetejű kukába kell tenni.

(Olvasóinktól a jelenleg még próbaüzemmel induló szemétszállítással kapcsolatban több észrevételt kaptunk, a kérdésekre egy későbbi írásunkban ad választ a szolgáltató.)

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. zotya975 2010. március 06. 11:51
  „Most mentek el a kukások, gondoltam kiszúrok velük, mert a szerződés egy álírt példányát kiragasztottam a kuka oldalára, így nekem sem kell 6-18-íg őrt állnom az utcán, és ők is megkapják az aláírt példányt. De nem jött be a számításom, mert egyrészt nem nyúltak a szerződéshez, ott hagyták a szemetes oldalán, másrészt meg sem próbáltak becsengetni, lefényképezték a házat, és elmentek. Hát erről ennyit.”
 • 144. VargaP 2010. március 06. 08:46
  „olvasom a mai kisalföldet, és kigyulladt a világítás az agyamban! mindent műanyagzsákba kell rakni, és úgy a barnafedelű kukába. Bravó Kovács Úr! környezetkímélő műanyagokkal telítjük a szeméttelepet, bár talán valahová hasznosítható. A szürkébe meg gyűjtöm a kutyaszart talán egy év alatt megtelik.
  Talán Önnek van érdekeltsége a műanyagiparban?”
 • 143. VargaP 2010. március 06. 06:53
  „mai közélet cikke TÜNDÉRI!
  felsorol 64 féle szemétfajtát, amiből 5 tehető a szürkefedelű kukába
  16 a barnafedelű kukába (köztük van a salak is, erre felajánlom a Komszol vezetőinek, hogy huzzák ki az udvaromból úgy, hogy a lyukakon ne hulljon ki, egyúttal kiváncsian várom, az ürítést is, mennyi szóródik ki. AGYRÉM!)
  18 a szelektív szigetre (ezek mehetnek a hulladékudvarba is
  48 pedig a hulladékudvarba vihatő
  Ezt átgondolták? hát látszik hogy nem!!!
  hivatkozom ismét a tegnapi Kossuth rádió napközben adására, ahol a fővárosi szemét elszállítással foglalkozó cék kijelentette, hogy a győri rendszer komplikált, bonyolult. Nem kellene másokat is meghallgatni? nem csak a saját kútfőre hagyatkozni? na ennyit Győr csoda szolgáltatójáról, a hozzáértésről, sprűt a kezükbe, kislapátot, hogy a szétszóródó salakot, hamut összeszedjék az udvarokan, az utcán. Legalább az hasznos lesz, köztisztasági szempontból”
 • 142. VargaP 2010. március 06. 05:17
  „Tudós-1 2010.03.05. 11:09
  folytatom. Tegnap a Kossuth rádió napközben adása is foglalkozott a szemétszállítással, többek között a győrivel is. Több idézetet olvastak be az itt megjelent hozzászólásokból, melyre Szabó Sándor a Komszol hulladékszállítás felelős vezetője próbált válaszolni. Igen csak próbált, mert hadart, nem a témáról beszélt, és ráadásul idegeseen, arrogánsan is szólt - szerintem -. Megemlítette, hogy amennyiben a barnafedelű kukába gyűjtjük a komposztálható konyhai maradékot, akkor a szürkefedelű kukában két hétig nincs mi rohadjon, büdösödjön. Kérdezem a levescsont komposztálható? ha nem, akkor az bizony büdösödni fog, és még a legyeek is jobban szeretik nyűveik neveléséhez, mint az almacsutkát. A kunyhánkban hogyan válogassam ketté a hulladékot, mikor nincs két szemetesedénynek hely. Vagy minden ebédfőzési előkészület után, irány az udvar, és megy a szemétbe, az újságpapírral együtt? Bár inkább hátraviszem a tyúkoknak. De a megoldás érdekelne. pl. narancshéj, banánhéj, almacsutka, stb. esetében. Eddig volt egy szemetesedény, benne egy 25 literes műanyagzsákocska, és abban gyűlt, egyszerűbb volt az ürítés, és a szemetesedény nem piszkolódott. Most a komposztálható edénybe nem tehetem bele, vagyis mossam ki minden egyes ürítés után. Hol? a fürdőkádban? pazaroljam a vizet (bár azzal, hogy az edénymosás elmarad rákényszerítettek erre), az udvaron, saját piszkomat járjam körbe? Vagyis sok-sok kérdés megválaszolatlan, melyre a tegnapi Kisalföldben sem kaptam választ, bár e cikk végén az olvasható, hogy válaszolni fog a szolgáltató. Hát eddig ez nem sikerült, próbálkozzanak újra.”
 • 141. Darwin.com-szol 2010. március 05. 19:19
  „Már próbálkoznak kommunikálni: http://www.hulladek.gyor.hu/index.php?p=list@news&aid=65 (a szórólap végén van az apróbetűs résznél) , + K.B. nyilatkozta a mai kisalföldben, hogy a következő szürkefedelű elszállításakor még a nem komszolos csákos szemetet is elviszik, így egy héttel több van az átszokáshoz :-))
  Valamikor 2009 közepén írták, hogy majd ha beválik a szelektív gyűjtés és csökken a szemét, akkor ritkítják az elszállítást. Véletlenül (vagy nem) összecserélték a sorrendet :-)”
 • 140. Tudós-1 2010. március 05. 11:09
  „Még mindig tart a vita. Ennek örülök is, meg nem is.
  Örülök, mert a szolgáltatást használók által leírtak csak azt erősítik meg bennem, hogy a Szolgáltató un. negatív kampányt folytatott az általa bevezetendő új rendszerrel kapcsolatosan.
  Okok. Az eredmény ismert. Jelenleg ennek a rendszernek az elfogadottsága nem közelíti meg az 50%-ot a szolgáltatást igénybe vevőknél. A KOMSZOL "no-kommunikatív" tevékenységének ez lett az eredménye! Megfelelő információk nélkül, erőből nem lehet a lakosságon mindent átvinni. Most ez történik a Komszol esetében.
  A Kisalföld mai számában az ügyvezető próbál magyarázatokat adni. De ezek a magyarázatok, kissé ellentmondanak az elmúlt időszakban kommunikáltakkal.
  Ha igaz amit K.B. mond a cikkben, akkor pl. a Győr Város Hulladékgazdálkodási Rendeletét módosítani kell! Jelenleg nincs a rendeletben szó - az előző évben bent volt, de kivették az ideiből - zsákokról. Az kukás edények sincsenek felsorolva, melyeket most is és a jövőben is használni fog a szolgáltató. Valami nem tiszta! Gyanítom, hogy az ügyvezetőnek és munkatársainak most haladta meg az erejét, a tudását - egy egyszerű, logisztikailag simán lebonyolítható olyan rendszer, mely Európa Ny.-i részében természetes. A rendszer elemeit kellene pontosan megfogalmazni és következetesen ezt kellene propagálni. Ma így, holnap úgy - nem visz előre. Csak a tűzet szítja a szoláltató és a szolgáltatást igénybe vevők között.
  Pedig ezt a rendszert szolgáltatás-baráttá lehet(ne) tenni, de nem a jelenlegi vezetéssel!
  A szolgáltatást igénybe vevőnek pedig joga látni és tapasztalni a költségek alakulását. Ehhez pedig ismerniük kell(ene) a teljes rendszert.
  Nem örülök, mert a jelenleg kialakult helyzet újabb illegális szemétlerakókhoz fog vezetni.
  A cél a hulladékgyűjtés terén a zöldebb élettér kialakítása, a környezetnek minél kevesebb szennyezése lenne.
  Azt azért megjegyzem, hogy egy átláthatóbb, korrekt és megismerhető rendszert előbb el lehet fogadtatni a lakossággal, mint egy olyant melyet a KOMSZOL most alkotott. Itt nem a rendszer ellen - annak vannak nagyon jó elemei - szólok, hanem a rendszer, a környezetvédelem érdekében.
  Remélhetően mielőbb eljön az a váltás, mely váltásnak a feladata lesz ennek a kesze-kusza állapotnak a feloldása.”
 • 139. citromfa 2010. március 05. 10:03
  „babuka!
  Igaza van Agent-nek!
  A komposztálós kukám nekem is üres,nincs mit beletegyek,mert azt továbbra is a kertben gyűjtöm.(ahogy falun legtöbben)
  Így nekem sincs szükségem,hogy havonta 4-szer ürítsék az üres kukámat.
  Írásodhoz hozzászólva:
  A füves udvar elöl,a megművelt kert a ház mögött helyezkedik el,általában,ezért nem látod!(vagy másért?)
  Azt meg nem gondolod komolyan,hogy a garázsban,melléképületben gyűjtögessem a szemetet?Na NEee!!!
  Előző hozzászólásokat olvasva (nem a tiéd!),én már tudom hova teszem a beszákolt szemetet.De sokaknak nem lesz más lehetősége mint az illegális szemétlerakó.
  Nagyon elítélem ezt,de ha nem akarja otthon kerülgetni,nem lesz más lehetősége.Én a gyermekeimet is arra nevelem,hogy soha,még egy papírzsebkendőt se dobjanak el.És ezt tudják,betartják.”
 • 138. babuka 2010. március 05. 08:09
  „Agent!
  Ehhez a hozzáálláshoz: No comment....”
 • 137. Agent 2010. március 05. 06:01
  „"de faluhelyen nehogy már ne legyen egy garázsunk"

  hát, bocs, de mi felépítettünk egy házat, fenntartunk két autót, a ház építése után három évvel, most álltunk neki a garázs (garázs, nem szeméttároló) alapozásának, sajnos a pénz nem az égből potyog, hogy csak össze kelljen gereblyézni.”
 • 136. babuka 2010. március 04. 22:12
  „Ugye nem azt akarod mondani, hogy falun mindenki megműveli az egész telkét? nagyrészt inkább csak füves udvarokat látok..Ha komposztálja is a lenyírt füvet, hova teszi utána? A komposztos kukát, ha jól olvastam vissza lehet adni, akinek nincs rá szüksége, tehát azért nem fogsz majd fizetni.

  Ok, a szelektív gyűjtős kérdésben igazad van, de faluhelyen nehogy már ne legyen egy garázsunk, vagy melléképület, ahova el tudjuk rakni a szelektíven válogatott szemetet, amig nincs megfelelő helye. Az a baj, és ez nem csak erre vonatkozik, hogy itt Magyarországon mindig inkább a kifogásokat keressük először a megoldások helyett.

  Arról meg hogy 50%-kal többet fizetsz, mint korábban kérdezd meg a győriek véleményét, akik akkor is többet fizettek a kukáért a te mostani díjadnál, amikor te még fele ennyit. Nekem fontosabb a tudat, hogy az együttműködésemmel teszek valamit a környezetemért , a gyerekeim környezetéért. De ha nektek jobban esik morgolódni, zúgolódni, kifogást keresni, vagy ugyanúgy szemetet termelni hasznos hulladék helyett tegyétek. Kérjetek 240 l-es kukát, vagy egy 3 köbös konténert és fizessétek annak az árát. Az sokkal többe lesz, mint válogatni.”
 • 135. Agent 2010. március 04. 21:00
  „134, látom az értő olvasás továbbra sem az erősséged.

  "Eddig egy hónapban 4-szer lehetett igénybe venni, most 6szor.Ugyanannyiért, mint eddig a 4et. Ugye? Szóljatok, ha rosszul számoltam valamit..!"

  akkor tovább magyarázom, hátha megvilágosodsz:
  Én (és még rengetegen) itt egy Győr melletti településen nem igénylem, hogy bárki elvigye a kerti hulladékomat, mert van komposztálóm, ahogy gyakorlatilag az összes itt lakó embernek, tehát a havi négy szállítás máris kihúzva, mivel nem használom a barna tetejű kukát, semmire (az mondjuk biztos, hogy egy elmebeteg találta ki, hogy faluhelyen kell ilyen kuka....).
  Viszont, egyéb hulladékkal bőven megtelt a másik kuka hetente, púpozva, ahogyan sokan másoknak is.
  Erre most a havi négy ürítés helyett maradt kettő - ugyanannyi pénzért - fair ez így szerinted?
  A településen NINCSEN szelektív hulladékgyűjtő, sem pedig hulladékudvar, nem érdekel, hogy "majd lesz", addig ne vezessék be a két hetente ürítést, amíg a szelektív gyűjtő át nincsen adva, mi olyan bonyolult ezen? Egy közös konténer van a településen, már nem látszik ki a szemét alól.
  Ha lenne lehetőségem a szemetet szelektívbe dobni 5km-es körzetben, egy szót sem szólnék - viszont így továbbra is áll a két kérdésem:
  1. hová tegyem a szemetet ha megtelt a kuka?
  2. miért fizessek ugyanannyit egy 50%-al csökkentett szolgáltatásért?”
 • 134. babuka 2010. március 04. 16:01
  „132. 133.
  Én úgy tudom, március végére minden településen lesz szelektív sziget. Nem itt kéne hőbörögni, hanem felvenni esetleg a telefont és utánaérdeklődni a dolgoknak. Ha nem tudsz valamit, inkább ne nyilváníts ilyen sarkosan véleményt, vagy legalább biggyeszd oda a végére, hogy szeirnted.
  Kukaürítések száma. Eddig egy hónapban 4-szer lehetett igénybe venni, most 6szor.Ugyanannyiért, mint eddig a 4et. Ugye? Szóljatok, ha rosszul számoltam valamit..!
  Berlin úgy jön ide, ha elolvastátok volna, hogy ott pl. nem ingyenesek a hulladékudvarok sem. Itt viszont igen.
  Van még kérdés? Ki nem akar itt megérteni valamit? Örülnünk kellene inkább, hogy van ilyen lehetőség. Hol van ilyen az országban máshol? És elolvastam az eddigi hozzászólásokat! Ugyanaz a pár ember vicsorog itt napok óta..”
 • 133. Agent 2010. március 04. 15:12
  „131:
  "Talán a direkt nem érteni akarás...???"
  okoska, ez úgy látom, hogy rád érvényes, olvassad már el a hozzászólásokat baszki.
  felvázolom:
  szemétdíj: változatlan
  kuka ürítés: 1 hetente helyett 2 hetente
  szelektív hulladékgyűjtő sziget 5km-en belül: nincsen.

  Van még kérdés?”
 • 132. dr73 2010. március 04. 13:12
  „131!
  Hogy jött ide Berlin?
  Magyarázatot várok.
  Tényleg nem érted mi a problémája itt sok embernek?
  Akkor kezd az elejétől az olvasást!”
 • 131. babuka 2010. március 04. 11:12
  „Szelektív gyűjtés Berlinben (forrás: http://onkormanyzat.humusz.hu/pelda/38)

  /Ezek olvasása után tényleg nem értem mi itt a problémája sokaknak. Talán a direkt nem érteni akarás...???/

  Berlinben nincs szükség naptárra ahhoz, hogy az ember tudja, hogy milyen nap van. Elég, ha megfigyeljük, hogy milyen zsákok és kukák hevernek esténként a közös telek bejáratánál. Ha degeszre tömött sárga műanyagzsákok gyűlnek halmokban, akkor szerda van. A következő héten nem sárga zsákok színesítik majd az utcai kínálatot, hanem a szürkéskék műanyagkukák, nem is szerdán, hanem már kedden. Nagy sárga zsákokban gyűjtik a műanyagot és a fém csomagolóanyagot, a papír és a szerves háztartási hulladék azonban nem keveredhet ezek közé. Ezeknek egy másik, boltban vett műanyag zsákban van a helyük. Ha megtelik, kiteszik a kukába. A műanyag hulladékot kimosva teszik a zsákokba. A nagy sárga zsákot ingyen lehet beszerezni a szolgáltató újrahasznosító udvaraiban.

  A szemetesek a háztól szemétdíj ellenében szállítják el kéthetente a nagy sárga zsákokat és a kisebb zsákokat. A kukások az idegen, nem a szolgáltató telepén vett zsákokkal nem foglalkoznak. Felárral elszállítják az összesepert leveleket, a lenyírt füvet (ha nem komposztál a tulajdonos, vagy a bérlő), a szintén megkülönböztetett jelzésű zsákok darabját 3 euróért árusítják a szolgáltató telepein. A szolgáltató csak bizonyos feltételek mellett veszi be a hulladékot. Káros anyagot tartalmazó hulladékot, például festékkel bemázolt ablakkeretet vagy ajtót csak meghatározott telepeken vesznek át. Csak a Berlin területén működő privát háztartások hulladékát hajlandók fogadni.

  A háztartási készülékeknél megkülönböztetnek ,,barna" és ,,fehér"árut. A barna áruba tartoznak a szórakoztató elektronikai cikkek, fehér áru a hűtőgép, a mosógép, a mikrohullámú sütő, az elektromos tűzhely. A barna áru leadásáért nem kell fizetni, a fehérért igen. Időnként cégek is megjelennek a házaknál szórólapjaikkal, s közlik, hogy érdekelné őket a házban elheverő, kidobásra ítélt szórakoztató elektronika. Ezeket aztán ki lehet tenni az ajtó, vagy a kapu elé. Hazai típusú lomtalanítással Berlinben nem lehet találkozni.

  A szolgáltató telepei átvesznek használt bútort is, de kikötik, hogy a bútorokat előtte szét kell szedni. A beszállításról mindenki maga gondoskodik, a vállalat emberei hajlandók ugyan kiszállni, de csak borsos árért szállítják el a kiselejtezett holmit. Az újrahasznosító udvarokban a különböző hulladékok számára felállított konténerekbe általában mindenki maga dobja bele a hulladékot. Használt ruhát, textíliát és cipőket is bevesznek, és a városban is találhatók karitatív szervezetek által kihelyezett ruhagyűjtő konténerek.”
 • 130. dr73 2010. március 03. 20:28
  „citromfa!
  Nagyon szívesen :-)
  Holnap is megyek hozzá,persze nem a szemét miatt.....de akkor már vinni fogok ismét.”
 • 129. citromfa 2010. március 03. 18:02
  „128.dr73 !
  Köszönöm a hasznos ötletet!
  Édesanyámnak van egy üresen álló panellakása Győrben.A szemétdíjat évek óta fizetjük,így oda fogom időszakonként elvinni a kukába bele nem férő hulladékot.Így legalább nem fizetjük ott sem feleslegesen a szemétdíjat.És így nem kell illegálisan kidobnom valahol.”
 • 128. dr73 2010. március 03. 17:06
  „Ma meglátogattam a Testvérem Marcalvárosban,vittem is két adag szemetet....a tárolójukba.Mit tudok tenni???”
 • 127. tricse 2010. március 03. 16:27
  „Nádorvárosban megszűnt a szemétszállítás?”
 • 126. citromfa 2010. március 03. 16:20
  „A kukánk tele van napok óta.Csak gyűlik neylonzsákba mellette a többi,csak gyűlik....gyűlik.
  Hova tegyem komszol?? 1 hónap múlva elönt a szemét!
  Eddig távol állt tőlem hogy az út szélére kidobjam,de lehet hogy nem lesz más választásom?(Ha nem akarom a kuka mellett nézegetni.)”
145 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízzel elárasztott föld Mezőörs és Nyalka között - fotókkal

Olvasónk a Mezőörs és Nyalka közötti út melletti földekről küldött "vizes" fotókat. Tovább olvasom