Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Jövedelemadó – szűk egy hónap a határidőig

Már több mint 200 ezer személyi jövedelemadó-bevallást elkészítettek régiónkban az adózók áprilisra és eljuttattak az APEH-hez, megyénkben pedig 97 ezret.

A bevallás benyújtásának határideje május 20.

A 2009-es statisztikai adatok alapján a személyi jövedelemadó bevallására kötelezett adózóknak még mintegy a fele nem adott bevallást. Nekik még csaknem egy hónap áll rendelkezésükre, hogy a munkáltatóktól, a kifizetőktől kapott igazolások alapján elkészítsék. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tapasztalatai szerint az adózók továbbra is szívesen alkalmazzák a bevallás elkészítéséhez a honlapjukról (www.apeh.hu) letölthető nyomtatványkitöltő programot, amely segítséget ad a pontos kitöltéshez. A bevallások benyújthatók elektronikus úton, postán keresztül vagy személyesen az igazgatóság ügyfélszolgálati irodáiban.

Az adatok feldolgozása, ellenőrzése és a visszaigényelt adó utalása folyamatosan történik. Az adózók által vétett hibák azonban módosíthatják a kiutalás időpontját, mert a javítás napjától a 30 napos utalási határidő számítása újraindul. Jellemző hiba az aláírás hiánya, az adó vagy az adókedvezmény kiszámításához szükséges adatok hiányos feltüntetése. A visszaigénylést a főlapon jelölni kell és az utaláshoz meg kell adni a postai címet vagy a pénzintézeti számlaszámot. Az utalási címet akkor is fel kell tüntetni, ha a bevallás fizetési kötelezettséget tartalmaz, de az adózó önkéntes pénztárba vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára utalásról rendelkezik.

A hibás bevallások javítása történhet elektronikus vagy postai úton, személyesen az ügyfélszolgálati kirendeltségeken és az APEH új szolgáltatását, az Ügyintézői Contact Centert is igénybe lehet venni a 40/20-21-22-es telefonszámon. Az ÜCC révén telefonon tájékoztatást kérhetnek az ügyfelek az egyedi bevallási adatokkal, a hibás bevallással kapcsolatban, és a papíron benyújtott bevallások javítására is van lehetőség, amennyiben az nem igényel személyes jelenlétet. Az ÜCC munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, péntekenként 8.30-tól 13.30-ig hívható.

A rendszer használatához ügyfél-azonosító számmal kell rendelkezni, amely a 10UK30 számú nyomtatvány benyújtásával igényelhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott levéltár a vidékért

Közös programban vesz részt a megyei önkormányzat és a levéltár. Tovább olvasom