Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Jóval magasabb lesz a fűtésszámla

Győr–Sopron - Idén októberben a tavalyihoz képest dupla annyi hőre volt szükség a győri távfűtéses lakásokban, s már novemberre is elmondható: a korán jött tél miatt jóval magasabb lesz a számla a háztartásokban. Sopronban havi 15–20 ezer forintos díjjal számolnak.
Meteorológiai számítások szerint az idei november mostanáig az előző évinél 2–3 fokkal hűvösebb – a korán jött télnek sokan nem is örülnek. Gyanítható, ha a fűtésszámlájukat is meglátják, még kevésbé fognak. A szakemberek szerint a különbséget leginkább a távfűtéses lakásokban élők érzik majd meg, s ezen belül is azok, akik gázártámogatásra nem számíthatnak. Ha itt tartunk, fontos megjegyezni: tegnapig, vagyis november 20-ig kellett hogy megkapják az igénylőlapot azok a családok, akik 2007-ben kértek és kaptak is támogatást, s szeretnének 2008-ban is részesülni az állami kiegészítésben.

Nézzük akkor a hőszolgáltatók adatait a megye két legnagyobb városában: a Győrhő kimutatása szerint míg tavaly októberben tizenhat volt a leszámlázott, fűtött napok száma, az átlaghőmérséklet pedig ezekre a napokra 11,6 fok; idén októberben huszonkét napot számláztak le a megyeszékhelyen, az átlaghőmérséklet ezekre a napokra 7,8 fok volt. Magyarán az idei „hosszabb" és hidegebb október miatt dupla hőszükséglet jelentkezett, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az eddigi novemberről azt már biztosan el lehet elmondani, hogy hidegebb az átlaghőmérséklet (4,3 fok), mint a tavalyi (7 fok), ez pedig tegnapig 20 százalékkal több fűtési hőszükségletet eredményezett.

Rá kellett tekerni: Az időjárás is hidegebb és a hő ára is magasabb, így aki nem kap gázártámogatást, jóval többet fizet idén, mint tavaly. Fotó: H. Baranyai Edina

Tavaly ilyenkor a régi „gázár-támogatási" rendszerben alanyi jogon mindenki azonos nagyságú támogatást kapott – fűtésért és a meleg víz felmelegítéséért 2007 októberében 1131 forint/GJ egységárat fizettünk. A támogatás nélküli egységár most 2481 forint/GJ: ezt az egységárat csökkentheti a jelenlegi gázártámogatás a négy kategóriának megfelelően. Mivel az előbb említett két hatás együttesen határozza meg a fűtésre és meleg vízre vonatkozó összegeket, ezért – könnyen kiszámítható – Győrben jóval magasabbak a számlák, mint tavaly.
Sopronban 15–20 ezret fizethetnek a távfűtésért: - Az idei november eddig jóval hidegebb volt, mint a tavalyi, így a távfűtésnél nálunk is nagyobb mennyiségű hőre volt szükség, mint az elmúlt évben – mondta érdeklődésünkre Vida László, a Sopron Holding távfűtési divíziójának vezetője. – Míg egy évvel ezelőtt hasonló időszakban a gázmotorok által előállított hőmennyiséghez naponta öt-hatezer köbméter gázt kellett vásárolnunk, ez a mennyiség az idei novemberben napi 18–20 ezer köbméterre ugrott. Ilyen körülmények között a távfűtés költsége e hónapra vetítve elérheti a szociálisan nem támogatottak körében a 15–20 ezer forintot is, átlagos, ötvenöt négyzetméteres panellakás esetében. Ha a november hátralévő részénél éjjelente nem süllyed a külső hőmérséklet plusz két fok alá, nappal pedig eléri a nyolc-tíz fokot, ez az összeg csökkenhet."

Olvasóink írták

 • 7. piteam 2008. szeptember 18. 05:07
  „Jó val magasabb lesz a fűtésszámla,ezzel arányosan a vezetők prémiuma.”
 • 6. Cseter János 2007. november 25. 08:49
  „Ahogy egyre többen gazdagodnak meg a föld kincseiből (gáz, ollaj, szén fa,stb) úgy emelik a fogysztói árát! No, és kik emelik, gátlástalanúl? Már sokszor megírtam és nem képes a kizsákmányoltak egyike sem azért reklamálni, hogy töröljék el azokat a díjakat,amelyeket a szolgáltatás mellet még (semmiféle ellenérték),sőt szolgáltatás nélkül is bezsebelhetnek, csupán a "rendeletalkotók" hatalma miatt! Persze nem csak itt a fűtés miatt van eltérés a szolgáltatási érték és azérte kiszabott díjjazás közt,hanem minden olyan területen ahol előszeretteel átvághatják a kiszolgáltatott embereket! Csupán azért mert gyávák, félnek és nem mképesek összefogni a kizsákmányolók ellen!”
 • 5. nane 2007. november 24. 18:57
  „Miért, jóval hidegebb van?”
 • 4. kíváncsi 2007. november 22. 22:23
  „Jelly, gondolod, hogy Borkai megrendelte a hideget ?? :))”
 • 3. anett 2007. november 22. 15:30
  „Gyönyörű!!!!!!!!!!”
 • 2. Jelly 2007. november 22. 15:07
  „Így tán lehet, évi több száz milliós árbevétele ennek a szolgáltatónak! - ami nem kell feltétlenül a pogármesteri hivatalnak. Netán egyfajta nyomás van a háttérben, ami a többletköltségek miatt háborgók akaratát manipulálná ?!?!?”
 • 1. torrente 2007. november 21. 15:49
  „Csodálkoztam volna, ha azt mondják, hogy a lakosság nehéz helyzete miatt, nem kell többet fizetni!!:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz, Pro Urbe: mostantól együtt

Győr - A győri közgyűlés tizenöt fős Fidesz-frakciója kedden együttműködési megállapodást írt alá a kéttagú Pro Urbe Egyesület frakcióval. Tovább olvasom