Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jóval kevesebb az illegális bevándorló

Győr-Moson-Sopron - A bevándorlási hivatal győri regionális igazgatóságán az előző évi 173-ról 146-ra csökkent a menedékkérők száma, közülük ötöt ismertek el menekültként. A három megye irodáiban 20 ezer ügyfél fordult meg. Jelentősen, 27 százalékkal csökkent az illegális migráció.
Új – az uniós állampolgárok szabad mozgásáról, illetve a harmadik országok polgárai EU-ba lépésére vonatkozó – jogszabályok határozták meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, ezen belül a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság munkáját 2007-ben. A három megye – Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas – területén tavaly végzett munkáról Kovács Gyula igazgató számolt be tegnap.

Régiónk, így a megye sem volt célterület a menekültstátust kérőknek. Míg tavalyelőtt 173-an, tavaly 146-an voltak a menedékkérők. A státust többségében koszovói albánok, szerb, török és moldáv állampolgárok kérték, öt kérelmező esetében született elismerő határozat. Az osztrák és szlovák szervektől 112 menedékkérőt vett át az igazgatóság, kettőt átadott az osztrákoknak.

A legális migrációban hazánk s régiónk is célterületnek mondható.

Közel 20 ezer ügyfél fordult meg az ügyfélszolgálati irodákban, ebből 7 ezer Győrben. A tényleges engedélykérelmek száma 5015 volt tavaly, ami 11 százalékkal több, mint 2006-ban. Jelentős volt az uniós polgárok által benyújtott, három hónapot meghaladó kérelmek száma, ami 1692 volt az elmúlt évben.

A harmadik országok állampolgárai részéről beadott kérelem 60 százalékkal kevesebb volt, mivel Románia 2007. január 1-jétől uniós ország lett. Ugyanezen ok miatt 447-ről 124-re csökkent a letelepedési kérelmek száma. Az igazgatóság tavaly hét gazdasági társaságot ellenőrzött, amelyek nagyobb számú külföldit foglalkoztatnak. A négy bejelentett és három váratlan ellenőrzéskor a munkatársak nem tapasztaltak szabálytalan foglalkoztatást.

Csökkent az illegális migráció, a rendőrség és a határőrség 27 százalékkal kevesebb, 479 embert állított elő, részben személyazonosság tisztázatlansága, nagyrészt magyarországi tartózkodás szabályainak megsértése miatt. Az idegenrendészeti hatóság 171 külföldit utasított ki az országból és 75 bíróság általi kiutasítását hajtotta végre.

Emellett 137 embert toloncoltak ki, 142 külföldit vettek idegenrendészeti őrizetbe. Beutazási és tartózkodási tilalmat 154 jogsértővel szemben rendeltek el.

A schengeni csatlakozás utáni első SIS jelzést az igazgatóság fedte fel – személyi körözés alatt állt az illető – s tette meg a szükséges intézkedést. Azóta 8 eset fordult elő. A januárban életbe lépett menedékjogi törvényt is alkalmazza az igazgatóság.

Olvasóink írták

  • 1. Jockey 2008. április 09. 11:13
    „Az, hogy a rendőrség jóval kevesebb olyan embert állított elő, aki illegálisan Ausztriába akart jutni, mint korábban a határőrség, nem azt jelenti, hogy csökkent a migráció, hanem azt, hogy ellenőrzés hiányában nem fogják el őket. Az nem baj, ha valaki nem ért egy adott szakterülethez, de akkor legalább ne terjessze a hülyeséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NATO-vizit a Petz-kórházban

Győr - „Ennél jobb nem is kell" – Pete Sipos, az amerikai had- sereg tisztje így… Tovább olvasom