Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Jótékonykodás: könyveket kapnak az iskolák

Czuczor Gergely szülőföldjén, az Érsekújvár melletti Andódon hosszú évek óta kutatja a tudós papköltő hagyatékát Vágvölgyi Szilárd helytörténész.


Az eredmény egy könyv, amelyenek kiadása azonban nehézségekbe ütközött. Páratlan összefogással most mégis közkinccsé lett a történet.

Varga Zoltán érsekújvári iskolaigazgató kereste meg Győrött Dr. Écsi Bélát, akinek szervezőmunkája révén a két győri Lions klub, és az Európai Borlovagrend tagjai adták össze a költségeket. Pió Márta vállalta a szerkesztést és a kiadást. A Palatia Nyomda támogatta a megvalósítást, és a bencés utódok közül Borián Elréd atya segített pontosítani, mit is tartalmazott Czuczor könyvtára.

A könyv jótékony célra készült: tegnap hatvan példányt adtak át a kiadók a győri városházán Páternoszter Piroska humánpolitikai főosztályvezetőnek, aki a város oktatási intézményeibe juttatja majd el az ajándékot. Ugyancsak tegnap vette át Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató a város könyvtárlátogatóinak szánt csomagot.

A könyvcsomag nagy része pedig Mátyusföldre került, ahol a mai kisiskolások a magyar iskolákban megtudhatják, hogy egy Érsekújvár mellől indult parasztgyerek micsoda hatalmas karriert ért el, milyen nagy hatása volt a magyar irodalom nagyjaira akkor, amikor az írás, a költészet úri neveltetést, de legalább polgári ősöket feltételezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjel is jól látnak az új győri kamerák

A győri kamerafejlesztés 4. ütemeként 18 millió forintból 7 kamera és egy rendszámfelismerő… Tovább olvasom