Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Jótékony baráti csörgőlabdagála

Jótékonysági csörgőlabda tornát rendeztek Győrújbaráton.

˝Példaértékűen egyedülálló, s remélem, hagyományteremtő ez a rendezvény˝ – nyilatkozta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ramocsa Gábor a Győrújbaráton a sportcsarnokban szombaton megtartott első jótékonysági csörgőlabdagáláról.

– Mint általában, a paralimpiai sportok a rehabilitációhoz kapcsolódnak. A csörgőlabda szempontjából bázis a csökkentlátók általános iskolája s a vakok iskolája, ahol kialakították mint rehabilitációs játékot – nyilatkozta portálunknak Ramocsa Gábor.


A Kisalföld és az Első Győri Lions Club szervezésében létrejött gáláról a kapitány elismerően nyilatkozott. Mint mondta, különleges, hogy látókat is bevonnak ilyen játékba. Az is ritka, hogy ekkora támogatása legyen egy ilyen rendezvénynek.

 
Az első jótékonysági csörgőlabdagálán tizenkét támogató cég csapata indult. A diákok versenyében a Jedlik, a felnőttekében az Alcufer csapata szerezte meg az aranyérmet. Fotó: H. B. E.
Az első jótékonysági csörgőlabdagálán tizenkét támogató cég csapata indult. A diákok versenyében a Jedlik, a felnőttekében az Alcufer csapata szerezte meg az aranyérmet. Fotó: H. B. E.

A Kisalföld és az Első Győri Lions Club által szervezett első jótékonysági csörgőlabdagála ötletadója és fővédnöke, Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója és Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát polgármestere megnyitóját követően a magyar és a szlovák válogatott tartott bemutató mérkőzést. Ezután a látókból álló csapatok tagjai léptek pályára. Egyben ők is átélték, mit jelent fények nélkül, csak a fülükre, tapintásukra, érzéseikre hagyatkozva játszani.

Az ötletadó és fővédnök Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója és Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát polgármestere nyitotta meg az eseményt.
Az ötletadó és fővédnök Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója és Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát polgármestere nyitotta meg az eseményt.

Magát a csörgőlabdát 1946-ban találták ki a megvakult német és osztrák háborús veteránok rehabilitációjának segítése érdekében.

– Magyarországon több mint harminc éve gyakorolják ezt a sportágat a rehabilitáció részeként a vakok és gyengénlátók iskolájában. A magyar válogatott tagjai onnét nőttek ki, s lettek felnőtt versenyzők – tudtuk meg Ramocsa Gábortól, a magyar válogatott szövetségi kapitányától.

Ramocsa Gábor  szövetségi kapitány
Ramocsa Gábor szövetségi kapitány

– Sajnos a fogyatékossággal élők gyakran inkább kirakatbabák, fel-fel ˝csippentik˝ őket egy-egy bemutatóra. Ezért az utóbbi időben le is szoktunk róla, hogy elfogadjuk a meghívást, s ilyen ˝csodapókként˝ kezeljenek minket. Az pedig, hogy  mellétársuljon egy nagyszabású jótékonysági rendezvény, meglehetősen ritka, bár a ˝Fuss a fényben!˝ gála a vakok támogatásáról szól. De így, hogy az ország  valamelyik térségében melléálljanak a fogyatékosügynek, s ezért egy gálát szervezzenek, példaértékűen egyedülálló. S remélem, hagyományteremtő is.

Csörgőlabda torna Győrújbaráton Fotók: H. Baranyai Edina

A kapitány még hozzátette, először fordul elő az életükben, hogy a szervezők egy külföldi csapatot is meghívnak, biztosítva a teljes ellátást. Ezért a jótékonyság mellett a sportág szempontjából is nagyon hasznos volt a hétvége. A magyar válogatott komoly edzőpartnerrel gyakorolhatott a közelgő vb-re, amire egyébként sajnos nem sok lehetősége nyílik.

A magyar és a szlovák válogatott bemutató meccsét követően Anton Valachovic vezetőedző elmondta, hazájában gyakorlatilag egy csapat van, nyolc játékossal.

– Léván van egy iskola a vakoknak és gyengénlátóknak, az jelenthet utánpótlást. Nagyon köszönöm a meghívást a rendezőknek, jól érezzük magunkat, nagyon sokat segített a fiúknak abban, hogy fejlődjenek, jó edzés volt. Szlovákiában nem ilyen lelkesek a segítők és a vállalatok. Nálunk nem jellemző az, amit itt tapasztaltunk, s meg vagyunk hatódva ettől – nyilatkozta Anton Valachovic.

Anton Valachovic vezetőedző
Anton Valachovic vezetőedző

A gálán 12 támogató cég csapata indult, voltak, akik középiskolák diákjainak adtak lehetőséget a játékra. A pályán komoly küzdelmek folytak. A csapatok tagjai csak a kaput érintve, illetve a padlóra ragasztott domború csíkok kitapogatásával tudták meghatározni helyüket. S persze azt az irányt, amerre a labdát a sípszó és a ˝play˝ vezényszó elhangzása után gurítaniuk kellett. Arra, hogy merre kell vetődniük, hogy elkerüljék a gólt, a labda hangja adott támpontot.

A Vill-Korr egyik  játékosa, Torma Attila hangsúlyozta:

– Teljesen más ez, mint a hétköznapi élet. Voltak kétségbeesett pillanatok, azt sem tudtam, hol vagyok, nem azt, hogy merre. Nagyon összetett a játék, le a kalappal azok előtt, akik a csörgőlabdát versenyszinten űzik. Nagyon bele tudtam érezni magam a nem látók helyzetébe.

Torma Attila, Vill-Korr
Torma Attila, Vill-Korr

– Nem egyszerű a játék, mint ahogyan a vakok élete sem. Bizonytalanság uralt el sokszor, jobbára kerestem a helyemet. A támpontot a kapu jelentette, ahhoz próbáltam igazodni. Azért sajnáltam, hogy nem nyertünk, mert számos lehetőségünk volt rá. Mégis volt eredménye a részvételnek, saját bőrünkön éreztük, hogy az egyébként nagy szavaknak tűnő empátia, tolerancia mennyire fontos – mondta a mérkőzés után Kulcsár Balázs, a Patent Security játékosa.

Kulcsár Balázs, Patent Security
Kulcsár Balázs, Patent Security

Rövid szünet következett a négyórás gála döntői előtt, amelyeken eldőlt, melyik csapat állhat a dobogó felső fokára. Végül a diák kategóriában az Arrabona Lions Club színeiben induló győri Jedlik szerezte meg az aranyérmet a második helyezett mosonmagyaróvári piaristák előtt.

Diákok: Az Arrabona Lions Club színeiben a Jedlik szerzett aranyérmet.
Diákok: Az Arrabona Lions Club színeiben a Jedlik szerzett aranyérmet.

– Most már megértem, amit előtte elképzelni nem tudtam, hogy milyen érzés, mennyire nehéz hallás után tájékozódni, az alapján biztonságban eligazodni a világban. Csak a tisztelet hangján mondható ki, hogy a vakok ezt meg tudják oldani. Ezek után másképp látjuk a sérült emberek helyzetét, segítését – mondta a Jedlik játékosa, Bogisich Dávid.

A felnőttek versenyét az Alcufer Kft. csapata nyerte a második helyezett Velux Magyarország Kft. előtt.

A győztesek: A felnőttek versenyét az Alcufer Kft. csapata nyerte.
A győztesek: A felnőttek versenyét az Alcufer Kft. csapata nyerte.

– Nagyon vártam a találkozót, készültünk rá. Mivel nem tudtunk semmit arról, hogy mi a csörgőlabda, interneten rákerestünk. Felkészültünk védőfelszereléssel is. Ebben a játékban mindenki egyenlő eséllyel indult, teljesen elveszett az ember, kendővel eltakarva a látását. A résztvevők biztosan jobban értékelik ezután, hogy látnak. Arról nem is szólva, hogy a program a nemes célt, a vakok és gyengénlátók segítését célozza – nyilatkozta Csiszár Tamás, az Alcufer játékosa.

Még javában folytak a jótékonysági mérkőzések, amikor a magyar és szlovák válogatott játékosok Győrben a MeXtrém Élményparkban hozzáértő segítséggel kipróbálhatták a látó ember számára is nehezen, nagy ügyességgel leküzdhető szereket. Az eredményhirdetésre már ők is visszaértek, s hallhatták Szabó Andris, a Kisalföld által is támogatott vak énekes megindító koncertjét.


Köszönjük...

A vendégszerető Győrújbarátnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a nemzetközi mérkőzések rendezésére alkalmas sportcsarnokot, és szállást biztosított a két válogatott csapatnak. A kiváló konyhájú Sarokház vendéglőnek, hogy teljes ellátást adott a játékosoknak. A mindszentpusztai autistaotthonnak és Nagy Péter taxisnak – www.bigtaxi.hu –, hogy segítettek a szlovák válogatott szállításában. A győri MeXtrém park munkatársainak, hogy felejthetetlen élménytúrára vitték a játékosokat.  Szabó Andrisnak, hogy szívvel-lélekkel adott koncertet. Ramocsa Gábornak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának, hogy nagy hozzáértéssel levezette a gála mérkőzéseit. Molnár Gábornak, hogy felépítette a pályát és irányította a játék menetét. És természetesen köszönjük támogatóinknak, a csapatokat indító cégeknek, a felnőtt és a  középiskolás játékosoknak, hogy velünk voltak, és együtt kiállhattunk egy jó ügyért, aminek eredményeként egymillió forintot fordíthatunk jótékony célra.


A csörgőlabdagálát támogatták:

Az Adaste, az Alcufer, az Első Győri Lions  Club, az Arrabona Lions Club, a Lipóti Pékség, a Kisalföld, a Patent, a Sopron Bank, az R-Traffic, a Tutti, a Velux és a Vill-Korr, illetve a mosonmagyaróvári Kossuth-, a piarista, a győri Deák-, a Jedlik-, a Kazinczy- és a Révai-középiskola.

Olvasóink írták

  • 1. exodus 2010. március 22. 09:10
    „Ehhez csak gratulálni lehet. Mind a résztvevőknek, mind a szervezőknek és a támogatóknak.
    Annak különösen örülök, hogy a győrújbaráti tornacsarnok a kézilabdán kívül más eseményeknek is helyet biztosít. Még sok hasonlóról szeretnénk hírt kapni. Hajrá szervezők!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teniszpálya helyett parkoló épül?

Győr - Továbbra is kérdéses a parkolás a megyei kórház Zrínyi utcai részénél. Az önkormányzat még… Tovább olvasom