Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Jönnek az online pénztárgépek: a mobilszolgáltatók díját is a vállalkozóknak kell fizetniük - videó

A győri fórumon elsősorban az adatforgalom díját nehezményezték a megyei kereskedők, de egyébként sem repesnek örömükben az online pénztárgépektől.


Az online pénztárgépek bevezetéséről tartottak nagy érdeklődéssel kísért fórumot a Megyei Iparkamara győri székházában. A rendezvényen közel 150 megyei kisvállalkozó jelent meg, s bizony rengeteg kérdést tett fel a szükséges átállásról.


Videó: Cseh RóbertHa a vállalkozó kér üzembe helyezési kódot, akkor egyelőre nem büntet a NAV

Jankovich Lórántné, a NAV győri ügyfélszolgálati osztályvezetője elöljáróban leszögezte: "a pénztárgéppel történő nyugtaadási kötelezettséget hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgéppel teljesítő adóalanyok esetében az adóhatóság augusztus 31-ét követően szankciót nem alkalmaz abban az esetben, ha az adóalany a hónap végéig az online pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztrál. Vagyis a `PTGREG´ nyomtatványon a NAV-tól üzembe helyezési kódot kér".

Az online pénztárgépek használatára történő zökkenőmentes átmenethez, egyfajta türelmi időt is kapnak az adózók, mégpedig szeptember 30-ig.

Ez az időszak áll rendelkezésükre a pénztárgép használatra kötelezett adózóknak, hogy a pénztárgép forgalmazóknál informálódni tudjanak, s a saját igényeinek megfelelő pénztárgépet megrendeljék.

"Az online pénztárgép beszerzéséig adózó használhatja továbbra is a kontroll szalagos pénztárgépet, vagy aki ilyennel nem rendelkezik, az kézi nyugtával tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének.

A pénztárgép beüzemelésekor a kézi nyugtákat egy összegben nyitótételként be kell rögzíteni az online pénztárgépbe" - tette hozzá Jankovich Lórántné.Miért és mikor büntetnek a pénztárgépcsere kapcsán? Katt a folyamatosan frissülő blogért!
 


Közel 150 vállalkozó gyűlt össze a győri fórumon - fotók: Cseh Róbert

Havi 2900 forintért biztosítják az adatforgalmat a szolgáltatók

Apropó, mobilkapcsolat. A győri fórumon számos kérdés elhangzott arról, vajon mennyi pénzbe kerül havonta a vállalkozóknak ez a pluszköltség?

A legfrissebb információk szerint eddig két szolgáltató tette meg tétjeit: mind a két cég havi 2900 forintért tud biztosítani 10 Mbps-es adatkapcsolatot a NAV szervere és a vállalkozó pénztárgépe között.

Ezt a költséget annak ellenére a vállalkozóknak kell fizetniük, hogy az adatkapcsolatot a NAV fogja kezdeményezni a pénztárgépükkel, vagyis ellentétes a jelenleg elfogadott piaci szokásjoggal.

Szintén felvetődött, hogy mi tehetnek azok a vállalkozók, akik pince helyiségben folytatnak tevékenységet, ahol köztudottan nem működnek a mobil szolgáltatások.

"Ebben az esetben két lehetőség közül választhat az adózó. A napi zárást követően legalább egy óra időtartamra olyan helyen helyezi el a pénztárgépet, ahol az elektronikus hálózat elérhető.

A másik megoldás: havi egyszeri adatszolgáltatást teljesít az elektronikus naplóállományról CD-n, DVD-n vagy más adathordozón a PTGOPTA nevű nyomtatvány segítségével" - hangzott a válasz.


Jankovich Lórántné válaszolt a sok-sok kérdésre

Akik bérelnének gépet, azok nem vehetik igénybe az állami támogatást 

Az új pénztárgép meghibásodása, lopása esetén szintén bejelentést kell tenni az adóhatóság felé. Amennyiben az üzlet forgalma lehetővé teszi a kézi nyugták kiállítását, akkor ezzel ki lehet váltani a szerelési időt, ha nem, akkor bérelni szükséges működő masinát.

Akik egyébként gépbérlésben gondolkodnak, vegyék figyelembe: ebben az esetben nem igényelhető állami támogatás az átállásra.

"A NAV munkatársai a helyszíni ellenőrzések során komoly figyelmet fordítanak az online pénztárgépek szabályszerű alkalmazására.

Az adatokat az utólagos ellenőrzés, illetve az utólagos ellenőrzéshez történő kiválasztás során használják fel - például ingadozó forgalom, forgalommentes napok, azonos tevékenységet végzők összehasonlításakor" - hangsúlyozta Jankovich Lórántné.

Az említett példákat bizonyosan nem árt szem előtt tartaniuk a vállalkozóknak.


Olvasóink ide kattintva tekinthetik meg a NAV online pénztárgépekkel kapcsolatos összes anyagát, közleményét!


"Úgy hallottam, sokan gondolkoznak a roló lehúzásán"

"1992 óta élek vállalkozóként, s nagyon kevés évet tudok összeszámolni, amikor ilyen-olyan kormányzati döntés miatt ne raktak volna terheket a vállalkozókra. Úgy, hogy többször rövid időn belül elvetették a korábbi koncepciót.

A pénztárgépcsere nekem 200 ezer forintba kerül, amit kénytelen-kelletlen kifizetek. Több vállalkozó ugyanakkor nem biztos, hogy elbírja ezt a terhet. Úgy hallottam, sokan gondolkoznak a roló lehúzásán.

Maár Zoltán
Maár ZoltánHa ez így lesz, akkor nyilvánvalóan nem kevés adótól, járuléktól esik el az állam, ami hosszú távon biztosan nem éri meg, hisz az adóellenőrzések eddig is rendszeresek voltak.

Úgy gondolom, ha az állam kényszeríti a vállalkozókat a pénztárgép cserére, akkor a költségekben sokkal jelentősebb részt kellene vállalnia" - mondta a kisalfold.hu-nak Maár Zoltán, aki vegyes kereskedést visz Győrben.


Az új masinák

Járuléktartozás vs. adótúlfizetés

"Rossz időben vezeti be a kormányzat az online pénztárgépeket: a trafiktörvény miatt több tucatnyi megyei vállalkozás esett el a korábbi bevétele 35-40 százalékától, s most ráadásul újabb nagy tételt kell kifizetniük.

Arra szeretném felhívni a vállalkozók figyelmét, hogy amennyiben járuléktartozásuk van, ám az adószámlájukon túlfizetés is szerepel, akkor nyugodtan adják be támogatási papírjukat az új pénztárgépre.


Horváth Imre Tamásné Éva
Horváth Imre Tamásné Éva


Ehhez átvezetési kérelmet kell benyújtani a NAV felé a 17-es adatlapon" - osztotta meg tapasztalatát Horváth Imre Tamásné Éva, a megyei kamara kereskedelmi tagozatának alelnöke.Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
  • 36. Búzakörte 2013. augusztus 29. 21:01
    „35! Mit csodálkozik? Ez így arányos. Ami feketén 5 ezer, az hivatalosan több, mint a duplája, akár a járulékokkal terhelt hivatalos fizetés esetében.”
  • 35. Goldman 2013. augusztus 29. 15:27
    „Búzakörte: még annyit, hogy sok "mester" nem az áfát teszi illetve vonja le az árból, hanem:

    - Mennyi lesz a munkadíj?
    - 5.000 Ft
    - Számlát tud adni?
    - Igen, de úgy már 12.000 Ft

    Ja? Ez így megy?

    Másik:
    - mennyit fizetek?
    - 108.000 Ft kér számlát?
    - számla nélkül?
    - akkor is annyi
    - számlával?
    -akkor is annyi...

    Ez a jobbik eset.”
  • 34. Goldman 2013. augusztus 29. 15:20
    „Búzakörte: nem szabad elfelejteni, hogy ez a kormány csak 2 (kettő) százalékot tett arra az áfára, amit előtte a cocik 5 (öt) százalékkal megemeltek.
    Azt se feledd, hogy milyenek a terep viszonyok horváth-ban. Mennek a dózerek és utánuk a finisher (aszfaltterítő gép).
    Durván, de így igaz.”
  • 33. Búzakörte 2013. augusztus 29. 07:43
    „Még az életben nem láttam, hallottam olyat, hogy valaki otthon számlát kért volna a csőszerelőtől, festőtől, asztalostól vagy mosógépszerelőtől. Miért is tenné, ha helyből több lesz az ár harminc százalékkal minimum. A 27%-os világbajnok áfa hazavágott mindent, azóta alig működik az ország. Meg lehet nézni, hogy a hazai termelés hány százalékát adják a nagy cégek, multik s hányat a kisvállalkozók. Aki nem képes valamit nagyban csinálni, mennyiséget produkálni, de darabra vetítve olcsó lenni, annak vége. Minőségről papol mindenki, miközben egyre inkább csak a gagyi fogy, lassan már az se.
    Tessék végigmenni a belvároson, a fő utcák tele vannak üres bolthelységekkel, talán véletlen ez? Aki korábban ott dolgozott, nem értett ahhoz, amit csinál? Dehogy! Csak az ellehetetlenítés olyan szintre jutott, amikor már nincsen tovább. Vevő nélkül nem él meg a bolt, vendég nélkül nem él meg a kocsma. Ez ennyire egyszerű. Az a kiskapu, hogy egy-egy kuncsaftnak nem adtak blokkot, sokszor mentette meg a kicsiny vállalkozásokat. Most biztosan sokkal jobb lesz, ha ezek is bezárnak s a dolgozóik megjelennek majd a közmunka programban havi negyvenötezerért, amit a járulékokkal együtt az állam fizet. Beszélgettem a kézművesekkel a nyáron, kivétel nélkül azt mondták, hogy már vásározni sem érdemes, mert mindenki csak nézelődik, de nem vásárol. Ez volt a helyzet a budai várban is idén a Mesterségek Ünnepén. Horvátországban egészen más világ van. Ott azért vezették be tavaly az online pénztárgépet, mert nyaranta az ország lakosságának kétszerese a nyaralók száma, óriási a forgalom s az állam kiszámolta, hogy a feltételezett eltussolt jövedelemből mekkora fejleszéseket tudna csinálni. Csakhogy ott meg is lesz a látszata, építenek majd hidakat elképesztő terepeken, fúrnak újabb alagutakat, csinálnak száz csodát. És nálunk mi lesz a plusz bevétellel, ha ugyan lesz?
    Ellopják kérem. Eltűnik kézen-közön s a ma még négymillió koldus országából lesz ötmillió koldus országa.”
  • 32. Goldman 2013. augusztus 29. 07:35
    „SnakeS: ehhez még annyit szeretnék hozzátenni, hogy az a boltos, stb... aki amúgy sem akarta a blokkot kinyomtatni az ezután sem fog a géphez hozzányúlni. Márpedig a géphez való nem nyúlást így nem bírják ellenőrizni.
    Akkor lenne rend, ha nem a kereskedőket b...gatnák a blokkok kiadásának hiánya miatt, hanem a vásárlót állítanák meg, hogy ebben a boltban mit vásárolt és hol van róla a bizonylat.
    Ha nem tud vele elszámolni akkor büntetés és utána tuti kérni fogja a blokkot és nem hagyja ott.”
  • 31. SnakeS 2013. augusztus 28. 22:05
    „Fura, hogy itt a vállalkozókat kezdik szidni egyesek. Nem igazán értem hol dolgozna a tisztelt hozzászóló, ha nem lennének vállalkozások. Se azt hol vásárolna, ki szállítana, javítana, stb. Honnan jönne az internet amin keresztül éppen irkál és hova írna, hisz ezt a weblapot is egy vállalkozás üzemeltetni. Növekvő költségek mellett kiszáll a szereplő, vagy emeli az árait.Sajnálni nem kell senkit, de ez van. Ahogy a tranzakciós adókat, úgy ezt is a végfelhasználó fogja megfizetni.

    A vállalkozás nem feltétlen egyenlő a luxusautóval. Vannak olyan kisvállalkozások amik éppen eltartanak egy embert, vagy egy családot, vagy éppen néhány alkalmazott családját pluszban. És még egy rakat élősködő politikust. Nem hiszem, hogy a csalás miatt vállalkozna a többség. Ez egy életforma. Kis jövedelem mellett egy kisboltban is, nem csak egzotikus helyeken, meg luxusautókkal. Valaki csinálja a szakmáját a saját eszközeivel. Talán ezért volt a rendszernévváltoztatás, hogy ezt lehessen.

    Tévedés ne essék, ahogy nőnek a terhek, úgy fognak felfele menni az árak a boltokban, vagy bezár néhány hely, ergo a vásárlónak távolabb kell mennie ha szüksége van a termékre. Máshol leépítéssel ellentételezik a növekvő terheket. Aki most nevet a markába alkalmazottként, hogy a vállalkozó fizessen csak, valójában maga is a kárát szenvedi, csak nem látja át a helyzetet.

    Nem sok az a 2.700 Ft havonta, csak ha hozzájön a pénztárgép ára és az összes többi adó és járulék, egyben ez most már igen kemény. Kezdjen bele bárki, vállalkozni nem tilos. Egy év múlva meglátjuk talpon van-e még, ki tudta-e fizetni az összes adót és járulékot, amit fizetni kell ha van bevétel, ha nincs.

    Mi mindig adunk számlát, vagy nyugtát de nem múlik el nap, hogy ne kérdezné meg egy-egy ügyfél, hogy számla nélkül olcsóbb-e. Más egyenesen kijelenti, hogy az ő vásárlását ne üssem be, hogy az ő pénzéből ne menjen ezeknek a ... (és itt kezdik mondani, nem írom be, úgyis kimoderálnák).

    Most lesz online gép, mert ez kell. Maradjunk annyiban, hogy lehetett volna ezt átgondoltabban és szakszerűbben bevezetni és nem arra koncentrálva, hogy egyes üzleti köröknek megtömjék a zsebét. Kezdve onnan, hogy mért nem működhet interneten a rendszer, amihez nem kellene plusz egy felesleges előfizetés annak akinél van internet bekötve. Nem folytatom.”
  • 30. Legs 2013. augusztus 28. 19:53
    „1984”
  • 29. enos 2013. augusztus 28. 19:09
    „Filtec !

    Lehet nem jól fejeztem ki magam, de nem azokról a vállalkozókról beszélek, akik amúgy sem adnak nyugtát szinte soha.
    Azokról az esetekről beszélek, ahol a magánszemély kezdeményezi az adócsalást, mert akkor az Áfa összegét nem kell megfizetnie. Az más kérdés, hogy ebbe a szolgáltató bele megy e. Pontosan a magánemberek, akik ezt rendszeresen kérik, szinte alkudozási alapnak tekintik, hisz ők azok akik az Áfa visszaigénylésére nem jogosultak. Ha egy cég festeti ki az irodáját számlát fog kérni, mert az Áfát úgyis visszaigényli. Viszont Józsi bácsi, amikor meghallja az árat az az eső kérdése,"hogy ha nem kérek számlát akkor mennyi?" Na akkor az a helyes válasz, hogy ugyan annyi.
    2.
    Kaptam már fodrásztól nyugtát amúgy, sőt tök véletlenül pont ma....”
  • 28. Filtec 2013. augusztus 28. 18:28
    „26. enos

    "nem kér számlát,hogy kevesebbet kelljen fizetnie."

    Ez a baj, hogy kérni kell. Automatikusan adni kéne kérés nélkül!

    Fodrászodtól kapták már. Pl.”
  • 27. Muaddib 2013. augusztus 28. 18:03
    „7. pancser 2013.08.28. 09:46 Vérzik a szívem a vállalkozókért, szegényeknek sok a havi 2900 ft. Ahogy elnézem a sírókat a több millás kocsikban"

    Szerintem ez csúnya általánosítás.
    Persze nem azt mondom, hogy nincs olyan, amit írsz, de például kisboltok évről évre plussz terheket kapnak kamara, járulékemelés, emelkedő bérleti díjak, stb.
    Én is többször váltottam profilt mikor úgy éreztem váltani, kell annak ellenére, hogy népszerű boltok voltak a vevők körében csak mikor a haszon nagy részét elviszi a teher akkor, muszáj lépni.
    Persze hogy tiltakoznak a vállakózók, kedves bérből, fizetésből élők önök nem tiltakoznak újabb sarcok ellen, dehogynem. Aztán ugyanúgy, mint a vállakózók tették lenyelik a "békát". Tehetnek mást?
    De a sok nagyszájú hozzászóló egy hónapig próbálna gazdálkodni egy kisboltba félre, állna a szája.”
  • 26. enos 2013. augusztus 28. 17:29
    „Itt többen azt a hamis képet akarják kialakítani, hogy minden vállalkozó csal, a munkavállalók meg úgy általában becsületesek. Számtalan céget lehetne felsorolni, aki azért sikeres mert olyan dolgot tud amit az országban vagy akár az egész világon más nem, és nem kettesekkel bugdácsolt az iskolában hanem tanult. A munkavállalókról meg csak annyit, hogy a többség különböző mértékben lop a munkahelyén, főként ha ez egy multi, kamura kiíratja magát táppénzre stb. Utána eljön ide háborogni, majd a hétvégén kifesteti a lakását és az az első kérdése,hogy mennyit enged a festő ha nem kér számlát. Szóval nézzen itt mindenki magába, aki a vállalkozókat szidja közben rendszeresen inkább nem kér számlát,hogy kevesebbet kelljen fizetnie.
    Az, hogy valaki csaló vagy nem csaló az nem munkaadó-munkavállaló kérdése, hanem emberi etikai, erkölcsi kérdés. Mind a két oldalon megtalálható bármelyik.”
  • 25. Filtec 2013. augusztus 28. 17:06
    „Nálunk is büntetik az adócsalást? Lásd Győzike.

    Vagy elfogadják, hogy a nagyitól kaptam 400 millát, aki gyári munkás volt?

    A vállalkozók csak fizessék ki a GSM előfizetést, úgyis eddig csaltak eleget.

    Tőlem is levonnak mindent, amit csak lehet.”
  • 24. tati 2013. augusztus 28. 16:34
    „ma vállalkozónak lenni a legnagyobb falat...
    viszont ha sok vállalkozó visszaadja a prxisát,megnézheti magát a nyugdíjrendszer is,meg az etnikum is....
    a be nem fizetett hiányzó milliárdokból nem lesz kifizetve semmi.
    sem nyugdíj,sem segííííj.
    jaaaj,jaaaj,mi lesz így a kicccsaládomma????”
  • 23. oPTiKa 2013. augusztus 28. 16:00
    „torrente07, igen, ez is a gazdasági környezethez tartozik. A svájci adózással, tb-vel kapcsolatos törvények olyanok, hogy ott nem éri meg bejelenteni minimálbérre az alkalmazottakat. Magyarországon meg megéri.
    Szóval igenis érdemes példának hozni Svájcot... Akkor is, ha ott az adócsalás a büntetö törvénykönyv szerint sem a fö bünök közé tartozik.”
  • 22. csabi710 2013. augusztus 28. 15:41
    „Ha a vállalkozónak nem éri meg, zárjon be.
    Én is úgy gondoltam, hogy annyiért nem dolgozok, amennyit fizettek a munkámért, ezért felmondtam és most havi 40000-el többért dolgozok(bruttó).”
  • 21. pancser 2013. augusztus 28. 15:23
    „Mindig a dolgok mögé kell látni. Nem a 2900 Ft nem tetszik, hanem az, ami az online kapcsolatból következik.Nem muszáj vállalkozónak lenni, bárki lehet alkalmazott!
    Aki viszont vállalkozó akar lenni az vállalja a terheket! Nem egy vállalkozót ismerek aki ha teheti elkerüli a közterheket, sír-rí, de komoly vagyona van. Minden olvasó ismer ilyeneket, egy tucatot legalább.”
  • 20. torrente07 2013. augusztus 28. 14:15
    „Optika, Svájcban minden második ember minimálbérre van bejelentve? Nem!!! Akkor ne hozd fel példának Svájc-ot!

    sont, miről beszélsz??? nórmális???”
  • 19. OCC 2013. augusztus 28. 14:11
    „18. oPTiKa 2013.08.28. 13:10

    Igen, 30év fegyház mint Svájcban.

    Erre gondoltál remélem.”
  • 18. oPTiKa 2013. augusztus 28. 13:10
    „torrente07, egy kis példa: Svájcban nem kötelezö nyugtát adni. Ha meg egy vevö nyugtát kér, akkor ott elfogadnak egy sajtcetlit, amire kézzel ráírják, hogy mennyit fizettett a vevö. Valami oknál fogva mégis egy kicsit jobban teljesít a gazdaságuk, mint a magyar. Nem lehet, hogy inkább egy olyan gazdasági környezetet kellene teremteni, ahol nem éri meg elcsalni a bevételt?”
  • 17. oPTiKa 2013. augusztus 28. 13:05
    „Pozdorja, akkor viszont nem a NAV kezdeményezi a kapcsolatot ;)”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyere és játssz a győri Barátság Parkban

Három hét leforgása alatt mintegy 40 gyerek kapott különböző sporteszközöket és játékokat. Tovább olvasom