Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Jönnek az okos mérők: kevesebb lesz így a villanyszámla?

Az észak-dunántúli régióban közel 5000 okos mérőt üzemelnek be a nyár végéig, de közel sem biztos, hogy a beruházás megtérül a villanyszámlákon.

Az Európai Unió előírásai szerint az árampiacon 2020-ra a fogyasztók 80 százalékánál intelligensre kell cserélni a mérőórákat - amennyiben a csere gazdaságilag indokolható.

Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár az átállás, igaz, az eddigi legnagyobb szintű fejlesztés az elkövetkező hónapokban valósul meg: húszezer háztartásban és kisvállalkozásnál, hazánk 550 településén szerelnek fel okos mérőket.

A tesztelés egyik központja Zirc

"Az Észak-dunántúli régióban közel 3000 ügyfélhez telepítünk körülbelül 4000 darab okos mérőt. (Pontos megyei adatokkal egyelőre nem tudott szolgálni az E.ON - a szerk.) 
 
A különbözet egy részét az adja, hogy van, ahol két mérőórát - nappali és vezérelt - üzemeltek be korábban.

A technológiai tesztelés Zirc városában történik, mivel a Bakony közeli településen az áram- és gázszolgáltatás együttesen elérhető.

Tekintettel, hogy Zirc transzformátor-körzet, itt további 700 okos mérőórát szerelnek fel kollégáink hamarosan.

Ezeken kívül elszórtan a kisüzemi szegmensben is 200 fogyasztónál tervezzük a szóban forgó mérőórák rögzítését, így előreláthatóan összesen 5000 mérő új fog működni az észak-dunántúli régió területén szeptember végéig" - kezdte portálunknak Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.


Az okos mérők ára körülbelül 50 ezer forint. Fotónk illusztráció.
Az okos mérők ára körülbelül 50 ezer forint. Fotónk illusztráció.


"Egyáltalán nem biztos, hogy az új rendszer előnyeit minden fogyasztási hely ki tudja használni"

"A mérők ára - attól függően milyen kommunikációt használnak (PLC vagy GPRS) - eltérő lehet, átlagosan 50 ezer forintba kerülnek az okos mérők, de a költségekhez hozzáadódik a felszerelés díja is.

A most induló projekt összköltsége körülbelül egymilliárd forint.

A program eredményei segíthetnek választ adni arra, hogy Magyarországon milyen formában és mértékben vezessék be az `okos mérést´.

Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az új rendszer előnyeit minden fogyasztási hely ki tudja használni, például a garázsokban nem tűnik ésszerű megoldásnak a telepítés.

A döntéshez azonban komoly elemzések szükségek, amelyek a fogyasztási adatok gyűjtésén kívül a programba bevont ügyfelek megkérdezésén alapulnak majd.

Az előrefizető funkciót jövőre vezeti be az E.ON


A tudatos energiafogyasztás előmozdítására a szolgáltatók az okos mérés programba bevont ügyfeleket a jövő év elején új tarifa ajánlatokkal kereshetik meg, amelyek lehetőséget nyújtanak költségeik csökkentésére" - közölte Egyházi Nikoletta.

Majd hozzátette: "az `éjszakai áramot´ jelenleg is bárki nyugodtan igénybe veheti, mindez nem függ össze az okos mérések telepítésével".

Arra a kérdésünkre, hogy az okos villanyórák alkalmasak arra is, miszerint az ügyfelek annyi áramot fogyasszanak havonta, amennyi pénzzel (kredittel) feltöltik a rendszert, Egyházi Nikoletta úgy válaszolt: "az előrefizető funkciót (kredit) az E.ON 2013 első felében kívánja megvalósítani, egyelőre a technológia tesztelése kezdődött el".


 
Kik kaphatnak okos mérőket?


A szolgáltatók fogyasztási és statisztikai adatok alapján kiválasztott fogyasztói körben kezdik meg az okos mérők felszerelését.

A tesztbe bevont fogyasztók végleges listáját a szolgáltatók által közösen megbízott piackutató cégek állították össze úgy, hogy az a lehető legjobban reprezentálja az országos fogyasztási szokásokat.

Mitől okosabbak ez a mérők?

Az okos mérők alkalmazása támogatja az energiahatékonyság növelésére irányuló programok megvalósulását. Az okos mérés egyik legfőbb előnye, hogy biztosítja az ügyfelek számára energiafelhasználásuk átláthatóságát, hiszen a folyamatosan rögzített fogyasztási adatok a kijelzőn vagy az interneten megjeleníthetők.

Az ügyfelek összehasonlítást végezhetnek az egyes napok, hetek, vagy akár hónapok energiafogyasztásai között, így pontosan nyomon követhetik a fogyasztásukat, s a tudatosabb energiafelhasználás révén költségmegtakarítást érhetnek el.

A spórolásért tenni is kell

Az okos mérés tehát önmagában nem jelent spórolást az energiafelhasználásban - a rendszer csak segíteni, támogatni tudja azt, hogy a fogyasztók költséghatékonyabban használják a rendelkezésükre álló energiaszolgáltatást.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. hneili 2012. július 24. 15:51
  „Sztem ez egy jó spórolási lehetőség, én csak magamban bízom :)
  http://www.aram.hu/husegprogram/informaciok”
 • 20. janesz67 2012. július 06. 12:28
  „Nem tudom miért kell ebből sportot űzni. Most nem tudom hogy 5vagy 10 évente kell lecserélni a mérőket, hát miért nem cserélik le azoknál ahol lejárt a használati idő.Azt sem szabad elfelejteni hogy a mérőóra is egy fogyasztóhely, aminek a fogyasztását veled fizettetik meg.A lecserélt mérőóráért nem kell fizetni,de véleményem szerint ez már régóta bele van építve a fizetési díjba.Ha cserélnek órát ha nem akkor is fizetsz hahaha ez az átverés nem a hír!!”
 • 19. miracle 2012. július 05. 22:30
  „A havi áramfogyasztás csócsálása a fogyasztó részéről eléggé felesleges. Nagyjából havonta megegyezik. (ha csak nem fűt valaki árammal). Abból, hogy ezt - akár a villanyórán leolvasva, akár az okosmérőn megtéve - megtesszük, az égvilágon semmi információnk nem lesz arra nézve, hogy mégis mi zabálja az áramot a 74 fogyasztónk közül, úgyhogy annak eleve lőttek, hogy erről az oldalról megközelítve csökkentsük a költségeinket. (Mondom ez vonatkozik a hagyományos leolvasásra is. Minek? Ha valaki annyira tudni akarja, ossza le a havi vagy az éves számlát az áram árával és akkor is megtudja)”
 • 18. apolika 2012. július 05. 07:00
  „Okos kormány kéne..”
 • 17. totya73 2012. július 04. 20:47
  „okostelefon...okostarifa...okosmérő..... Hová jutunk így?”
 • 16. btl 2012. július 04. 19:05
  „az "okosmérő" szerintem butaság. a fogyasztó ne hagyja égve a villanyt ott, ahol nincs senki, vegyen alacsony fogyasztású hűtőt, mosógépet (nem nagyobbat, mint amekkora valóban szükséges), ne tv-zzen amikor alszik (hanem kapcsolja ki, amikor befejezte), akkor nem éri meglepi. aki villannyal melegíti a vizet, annak meg érdeke duplán is spórolni a melegvízzel, akkor nincs gond. minek elkölteni az éves számla díját egy órára?”
 • 15. Pedró 2012. július 04. 14:22
  „Minden hónapban online diktálom a mérőóra állásokat minden szolgáltatónak. Frankón tudom a havi fogyasztásomat vízből, áramból, gázból. Akkor mire fel ez a nagy flancolás az okoskodó mérőkkel?
  Aki meg azzal jönne, hogy nincs mindenkinek net hozzáférése, havonta lehet diktáli óraállást SMS-ben és telefonon is!
  Ennyi az egész és nem szalad el a büdzsé a család alatt...”
 • 14. Karlos 2012. július 04. 13:29
  „érdemes ezt megnézni hozzá http://idokjelei.hu/2011/07/okos-meroorak-megsem-okos-dontes/”
 • 13. Karlos 2012. július 04. 13:25
  „Az okos mérőórák az EU megfigyelési politikájának részét képezik. nem kell elkezdeni h összeesküvés elmélet, ez tény. HA figyelik a fogyasztásod, tudják mikor vagy ottho, mikor üres a lakásod, milyenek a fogyasztói szokásaid. Ezek hasznos infók csak nem neked... minden hónap 1.-jén megnézem mennyit foigyasztottam oszt szewasz, ahhoz állittatom be a havi számlákat. ennyi. Akinek kijön több tizezres százezres különbözeti számla, az ugyis mentehetetlen, vagy még nem él elég rosszul ahhoz hogy tudja mennyit is fogyaszt valojában”
 • 12. révfaluiszúnyog 2012. július 04. 11:46
  „4-nél az est hármaskönyve! Rettenetes, hogy ebben a világban mindent túlbonyolítanak. Figyeljék csak meg, hányszor látni egy teraszon, hogy az asztal egyik végéről sms-eznek egymásnak a másikra, mert a legegyszerűbb megoldás, a beszélgetés már eszükbe sem jut. Valóban létezik még a papír és a ceruza. Nálam is van a villanyóraszekrényben egy papír s arra minden hó azonos szakaszában felírom az óraállást. Még más nem hiányzik, mint a villanyóránál is megjegyezni kódot, jelszót, miegyebet.
  Mellesleg ezt főleg azért akarják bevezetni, mert az ,,okos" óra feljegyzi a fogyasztás történetet. Magyarul azonnal kiderül, ha visszatekerték a számlálót. Vannak szakik, akik erre specializálódtak s nagy pénzeket keresnek vele. Biztos vagyok azonban abban, hogy erre is meglesz a válaszlépés. Ugyanúgy, ahogy a számítógépes vírusokra, program hekkelésekre is megvan.”
 • 11. háté 2012. július 04. 11:38
  „Amit az eu- bevezettet az nekünk csak rossz és rossz!- elkel hagyni az eu-t!”
 • 10. Robcsa 2012. július 04. 10:57
  „Tapmancs,
  ~ 2000Ft-ért vásárolható fogyasztásmérő eszköz, amit el lehet helyezni a villanyzabálóra. És megmutatja, mennyit eszik 1 perc, óra, nap, hét, stb... alatt.

  Továbbá felvet a dolog néhány kérdést:
  1. Ha rossz szándékúak hozzáférnek az adatokhoz, láthatják, ha valaki nincs odahaza hosszabb ideig, és "gondoskodhatnak" az éréktárgyakról
  2. A NAGY TESÓ is vonhat le helyes, vagy téves következtetéseket
  De nem akarok tippeket adni.
  :)”
 • 9. katyi27 2012. július 04. 09:57
  „valaki, valakik ezzel megint jól járnak az is biztos! csak nem azok akiknek beszerelik az is biztos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. Tapmancs 2012. július 04. 09:13
  „5. 1soproni

  Nem ismerem a részleteket de szerintem nem naponta jelenti le hanem sokkal gyakrabban, azaz meg tudod nézni egy grafikonon hogy egy adott napon belül hogy alakult a fogyasztásod. Mondom, nem tudom hogy így van-e, de ennek lenne értelme. Mert ha látja az ember hogy a fogyasztás mondjuk 1kW akkor is ha "elvileg" minden ki van kapcsolva, akkor elgondolkozik hogy mégis mi a fene fogyaszt ennyit. Azt nem mondom hogy az óra ára belátható időn belül megtérül de akkor is jó látni az ilyen kimutatásokat.”
 • 7. thermoline 2012. július 04. 08:15
  „Okos itt már minden...Főleg ez a cikk.”
 • 6. Robcsa 2012. július 04. 08:15
  „Kedves Tibi1
  Havonta leolvasom az állást, vezetek egy táblázatot...és már tudom is, mennyi az annyi.
  Nem "okos" mérőóra kell...Hanem TUDATOS fogyasztó...”
 • 5. 1soproni 2012. július 04. 08:04
  „Szóval annyi ez az okos mérőóra, hogy naponta lejelenti az óraállást?
  Hatalmas újítás...”
 • 4. juhit 2012. július 04. 08:04
  „Én havonta megbézem az órát, hány kw lett illetve mennyi az annyi. + minden elektromos kütyümről meg tudom mondani, hogy ténylegesen mennyit is fogyaszt. Minek ehhez ilyen bonyolult mérő?”
 • 3. Tibi1 2012. július 04. 07:45
  „Mondjuk engem érdekelne, hogy mikor, hol tart a fogyasztásom...
  ...de hogy 50 000 Ft-ba kerül ez a cucc!
  még ha nem is fizettetik ki kp-ba, gondolom, "be lesz ez is építve" a számlánkba... :-(”
 • 2. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. július 04. 06:48
  „jó mutyi valakinek mrgint”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új levéltári kötetek jelentek meg Győrben

Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára 2012. május 30-án megjelentette a Kisalföldi Szemle IV/1-es… Tovább olvasom