Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Jönnek a kórházi mosolyvarázslók

A főváros után másodikként Győrött látogatják rendszeresen bohócdoktorok a beteg kicsiket. Dr. Salalának egyelőre Budapestről érkezik társa a hétfői foglalkozásokra, de hamarosan dr. Naspolya is megkezdi „rendelését”.
Pálvölgyi Éva hamarosan dr. Naspolya lesz, aminek kisebbik lánya, Anna Boróka is örül.

Képzés bécsi támogatással

A bohócdoktor-mozgalom 1986-ban Amerikában indult útjára. Egy hivatásos nevettető New Yorkban meglátogatta beteg rokonát: ekkor tapasztalta, hogy mekkora ereje van a kicsiknél műsorának. Idővel egyre több tengerentúli, majd európai intézményben kezdték meg áldásos tevékenységüket a piros orrú „doktorok". Magyarországon bécsi támogatással képezték ki az első jelölteket. Alapfeltétel volt, hogy valamilyen színházi – színész, táncos, bábos vagy pantomimes – múlttal rendelkezzenek a jelentkezők.

Keresztesné Szél Anna, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány koordinátora lapunk érdeklődésére elmondta: a szervezet adományokból tartja fent magát, a kollégák mellékállásban látják el e hálás munkát. A fővárosból költséges volt más városokba leutazni, ezért határozták el, hogy néhány nagyobb kórházban – elsőként Győrött – saját bohóccsoportokat szerveznek.

Tizenketten maradtak a százból

Dr. Salalát civilben Mátyás Zoltánnak hívják és a Vaskakas Bábszínház művésze. A győri fiatalembernek egy idős színészkollégája hívta fel a figyelmét a nevettető gyógyításra. Két évvel ezelőtt rajta kívül még majdnem százan gondolták úgy, hogy megpróbálkoznak ezzel, ám a tanfolyam végére már csak 12-en maradtak. A színészi képességek ellenére ugyanis sokan lelkileg nem bírták a kórházi gyakorlatokat. Dr. Salala továbbra is látogatja a budapesti betegeket, de hétfőnként kettőtől ötig a győri kórházban találkozhatnak vele a kicsik. A bohócdoktornak a rendelésekre Budapestről érkezik társa, de már nem sokáig. Néhány hét múlva, a tanfolyam befejezése után munkába áll ugyanis dr. Naspolya, azaz Pálvölgyi Éva. A kétgyermekes győri édesanya – aki szintén bábszínész – kisebbik lányával többször is járt különböző kórházakban. Ott érezte meg, hogy mennyire sokat jelent a kicsiknek a gondűző nevetés. Persze vannak panelek, de a „rendelések" nem szigorú forgatókönyv alapján zajlanak, minden játék a gyerekekből indul ki. Éva – aki már rendszeresen hospitál gyakorlott kollégái mellett – azt mondja: egy-egy találkozó sokat kivesz lelkileg belőle, de legalább annyit kap is a kis betegektől. Az pedig külön öröm, amikor a műsorba a szülők és a nővérek is bekapcsolódnak.

Évek óta visszajárnak

Mátyás Zoltánnak bőven volt már része megdöbbentő élményekben. Vannak olyan gyerekek, akikhez évek óta visszajárnak a kórházba. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor egy kisfiú haldoklott, s az édesanyja a bohócdoktorokat hívta az ágyához.
Persze vannak, akik nem örülnek maradéktalanul a jövetelüknek, ők pedig leginkább a kamaszok. Közülük azonban a legtöbben néhány héttel később már arra kérik őket, hogy beszélgessenek velük az élet nagy kérdéseiről. S miután kiöntötték a lelküket, játékra biztatják a bohócdoktorokat. Szerencsére a jellemző az, hogy érkezésükkor a gyerekek hangos kacajjal fogadják őket. Pk pedig mindent meg is tesznek azért, hogy a fehér köpennyel szembeni rossz beidegződést örökre száműzzék a gondolataikból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasra nőtt az új víztorony

Tavaly szeptemberben kezdték építeni, azóta már huszonöt méter magasra nőtt Győr legújabb víztornya… Tovább olvasom