Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Jön az iskolakezdési frász a megye útjain - Hétfőtől erre készüljön, aki közlekedik

Korábban startoló buszok, munkagépek a 85-ös főúton, lezárt Baross híd, fokozott rendőri jelenlét. Szeptember 1-jén időben induljanak el és vezessenek figyelmesen!
A tanévkezdés első napján mindig megnövekedett forgalomra számíthatunk az utakon. A helyzetet bonyolítja, hogy Győrben és a városba vezető számos útszakaszon felújítási munkák lassítják, akadályozzák a közlekedést.

Azért, hogy ne késve szállítsa gyermekét az iskolába már rögtön az elején, ne keveredjen torlódásba és ne késsen a munkahelyéről, összegyűjtöttük a legfontosabb útinformációkat és hasznos tanácsokat.


Ez a helyzet Győrben -
November közepéig lezárva a Baross híd

˝A Baross híd felújítása még tart, aki június végén használta a híd környéki utakat, gyakorlatilag ugyanazzal a forgalmi helyzettel találkozik, két helyzetet kivéve:

- A Révai út a Baross híd alatt egyirányú ideiglenesen a Városház tér felé. Ezen kívül szeptember 1-jétől az építők lehetővé teszik a nádorvárosi oldalon, hogy az Eszperantó úton a Baross híd alatt szabad legyen a járdafelület, így hétfőtől a gyalogosok visszatérhetnek a régi gyalogos útvonalra, a Bartók Béla út – munkaügyi központ előtti járda – helyközi pályaudvar útvonalra.

Fotó: Mészáros Mátyás/Kisalföld-archívum
Fotó: Mészáros Mátyás/Kisalföld-archívum

A júniusi tanévzáráshoz képest a tömegközlekedési útvonalak megállóit illetően nem történt változás. A híddal kapcsolatos terelésekre november közepéig kell számítani˝ - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. Továbbá elmondta:

˝Jelenleg van egy jelzőlámpa hiba a Királyszéki út – Decathlon áruház csomópontban. Adatátviteli és hardver hiba történt, így megszűnt az összehangolás. Amíg nem sikerül visszaállítani az összehangolást, sárga villogóra állítjuk a jelzőlámpát. Ez akár a tanévkezdési napokat is érintheti.

Nem a mi jelzőlámpánk, de a mi utunkat érinti: vízcsőtörés van a 821-es főút – Mónus Illés út – Orgona utca kereszteződésében a közvilágítási oszlop és a jelzőlámpát tartó oszlop alatt. A vezeték javítását úgy tudja elvégezni a Pannonvíz, ha áramtalanítják a jelzőlámpát, így mellékirányból nehezebb lesz a kihajtás. Ez is érintheti a tanévkezdési napokat.

Június óta tart a Kossuth utca felújítása az Erkel Ferenc utca és Jakobinus köz között, még a közművezetékeket cserélik, rövidesen az útépítés kezdődhet. A szakaszon megállási tilalom van, a szakképző iskola előtti szakaszra most még csak a buszok hajthatnak be! Az útépítés november végéig tart.

Átépítjük a Schwarzenberg u. – Tarcsay Vilmos utca kereszteződésében lévő jelzőlámpát: az átépítéssel egy, a jelzőlámpát kikerülő sávot alakítunk ki a meglévő útkeresztmetszet átépítésével. Az építés alatt a Schwarzenberg utcában a meglévő sávokat le kell szűkíteni, a Tarcsay úti jelzőlámpát ki kell kapcsolni. Aki a belvárosba igyekszik a 14-es sz. főút felől és óvodába, iskolába viszi gyermekét a Tarcsay Vilmos, vagy az Újkapu utcába, számítson arra, hogy – rövid szakaszon ugyan – de munkagépek között, szűkített sávokon kell keresztül hajtania. Szerettük volna a nyári tanszünetben elvégezni az átépítést, de az átalakítással járó kisebb telekrész-vásárlás elhúzódott, átépítést nem lehetett végezni. Az akadályok augusztusra hárultak el.

Átépítik a Radnóti út meghosszabbításában lévő Szalay utcát a Liget utcai buszfordulónál. Az Liget utca – Szalay utca csomópontban egy sávra szűkül az út a Szalay utcai ágon, csak egyirányban lehet közlekedni: a Liget utca felé˝- foglalta össze a helyzetet Máthé-Tóth Péter.

Öt nappal hosszabbodik a szeptemberi helyközi tanuló bérletek érvényességi ideje

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése értelmében a szeptemberre szóló vasúti tanuló havibérletek már 2014. augusztus 27-én 0:00 órától érvényesek a GYSEV, a MÁV-START járatain.

A Kisalföld Volán Zrt.  is elfogadja a 2014. szeptember hónapra megváltott 90 %-os tanuló bérletek érvényességének kezdetét augusztus 27-én 0:00 órától, a regionális és távolsági – helyközi - autóbuszjáratokon.

Az engedély a Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár városokban közlekedő helyi járatokra nem vonatkozik.

A szeptember eleji iskolakezdés az utazási igények ugrásszerű megnövekedésével is jár. Az érvényesség kiterjesztésével a pénztári várakozási idők csökkentését, az utasok színvonalasabb kiszolgálását kívánja elősegíteni a szaktárca. A közlekedési közszolgáltató társaságok természetesen változatlanul biztosítják a bérletek, menetjegyek elővételi megvásárlási lehetőségét is.

Szeptember elsejétől ismét a megszokott vasúti közlekedési rend váltja fel a nyári menetrendet. Részletek: elvira.hu

Munkálatok, építések a megye főútjainA Magyar Közút Zrt. munkatársainak tapasztalatai azt mutatják, hogy a lakosok jól alkalmazkodtak a Baross híd felújítása miatt bevezetett korlátozásokhoz, de a szeptember 1-től várható nagyobb forgalom a csúcsidőszakokban okozhat időszakos torlódásokat.

˝Cégünk folyamatosan végez karbantartási és lokális javítási munkákat, de ezek csak rövid időszakos lezárásokkal járnak. Megyeszerte zajlanak még korlátcserék, például az 1-es főúton Abda térségében, ez azonban inkább útszűkülettel jár. A legnagyobb forgalmat természetesen a főútjaink bonyolítják le, azokon több szakaszon is nagyobb volumenű munkálatok, építések zajlanak.

Amit tudunk tanácsolni a közlekedőknek, hogy utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hasznos információk megtalálhatóak a www.utinform.hu  weboldalunkon és a hivatalos Facebook oldalunkon is (www.facebook.com/MagyarKozut ), ezen kívül érdemes elmenteni megyei diszpécsereink elérhetőségeit is, ezek szintén elérhetőek az előbb említett felületeken˝ - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.


A legnagyobb volumenű munkálat az

M85 Győr-Csorna közötti szakaszának építése


˝Az M85 Győr–Csorna között újabb forgalomkorlátozás nem fog érvénybe lépni, hiszen továbbra is a kiépített szállító utakon, illetve, ahogy az elmúlt egy évben is tapasztalhatták, egyes esetekben a 85. sz. főúton fog a beszállítás zajlani.

Kérjük, hogy a közlekedők a szakaszon a kihelyezett táblákat, sebességkorlátozásokat, valamint a követési távolságot betartani szíveskedjenek. A 85. sz. főút M1 autópálya csomópontjában a két körforgalom kiépítése novemberig megtörténik, ott az építési ütemek alapján fog változni a forgalomkorlátozás, melyre kérjük szintén figyeljenek, ne vezessenek rutinból˝ - tudatta a kisalfold.hu kérdésére Loppert Dániel, a a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.


A rendőrség is készül az iskolakezdésre - megnövekedett jelenlét az utakon


˝Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tanévkezdet időszakában a
gyermekek védelme, közúti közlekedésük fokozott biztosítása idén
szeptemberben is a rendőrség kiemelt feladatát képezi. Ennek oka, hogy a gyermekek – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői – a
nyári vakációt követően az általános iskolák környékén fokozott
balesetveszélynek vannak kitéve˝ - mondta Takács József, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az iskolakezdés alkalmából szeptember első napjaiban a balesetek
megelőzése és a tanulók biztonsága érdekében Győr-Moson-Sopron megye valamennyi rendőrkapitánysága fokozott rendőri jelenlétet biztosít a forgalmasabb helyeken található oktatási intézmények környékén. A közlekedők a reggeli és a délutáni időszakban számíthatnak az egyenruhások jelenlétére, akiknek munkáját polgárőrök is segíteni fogják.

A rendőrség az iskola első hetében a nagyobb győri oktatási
intézményeknél jelentős forgalomra számít, ezért célszerű a
megszokottnál körülbelül tíz perccel korábban elindulni.


A rendőrség kéri a szülőket, hogy a tanintézmények környékén csak a lehető legszükségesebb ideig álljanak meg ezzel is elősegítve a forgalom folyamatosságát. A rendőrség felhívja a gépjárművezetőket, hogy az oktatási intézmények közelében vezessenek még körültekintőbben, és számítsanak az úttesten figyelmetlenül áthaladó diákokra. Közlekedésbiztonsági szempontból különösen veszélyes ez az időszak. Különösen a kisiskolásoknál nagyon fontos, hogy a tanévkezdés
időszakában a pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is
felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen
átvéve a legfontosabb szabályokat. Az egyedül (is) közlekedő első
osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, melyeket a lehetséges veszélyforrásokat megbeszélve még az iskolakezdés előtt többször is érdemes közösen végigjárni.

Korlátozott látási viszonyok esetén, illetve sötétedés után a gyermek jobb láthatósága érdekében jó szolgálatot tesznek a különböző módon viselhető fényvisszaverő kiegészítők, érdemes ezeket beszerezni, előkeresni. Ha a gyerek kerékpárral közlekedik, rendszeresen ellenőrizni kell a jármű műszaki állapotát, a kötelező biztonsági felszerelések (elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros
fényvisszaverő, az első keréken sárga küllőprizma, első és hátsó fék,
csengő) meglétét.

A rendőrség kéri a szülőket, hogy a lopások elkerülése érdekében hívják
fel a gyerekek figyelmét arra, hogy értékes tárgyat ne vigyenek magukkal az iskolába, vagy ne hagyják azokat őrizetlenül. Utcán, tömegközlekedési eszközökön figyeljenek a táskájukra: zsebbe vagy hátizsák külső rekeszébe ne tegyenek telefont, pénzt, igazolványt. Azokat
biztonságos helyen (például a táska akár külön is zárható belső rekeszében) tartsák. Az iskolai öltözőben, nyitott szekrényben, fogason ne hagyjanak értéktárgyakat, mert ezeket könnyen ellophatják.

Fontos, hogy a diákok ismerjék azokat a telefonszámokat is, amelyeken keresztül segítséget kérhetnek: a rendőrség a 107-es, a központi segélyhívó a 112-es számon érhető el.

Kisalföld Volán Zrt. - Helyközi változások szeptembertől

Szeptember elsejétől az "Iskolás munkanapokon" rovatot nézzék a menetrendben. Ezentúl a helyközi változások:

 

7208 Sopron – Fertőhomok – Petőháza regionális autóbuszvonal

 • 14 sz. járata, amely tanítási napokon 7.24 órakor indul Fertődről Fertőszpélakra, 10 perccel korábban közlekedik
 • 16 sz. járata, amely tanszünetben munkanapokon 7.24 órakor indul Fertődről, 10 perccel korábban közlekedik
 • 15 sz. járata, amely munkanapokon 14.55 órakor indul Sopronból Fertődre, 10 perccel később közlekedik

7210 Sopron – Fertőd – Kapuvár regionális autóbuszvonal

 • 5 sz. járata, amely munkanapokon 6.05 órakor indul Sopronból Tőzeggyármajorba, 10 perccel korábban közlekedik
 • 20 sz. járata, amely munkanapokon 7.05 órakor indul Tőzeggyármajorból Fertődre, 10 perccel korábban közlekedik

7225 Sopron – Pereszteg – Nagylózs regionális autóbuszvonal Lövőig meghosszabbodik

 • 7 sz. járata, ezután csak tanítási napok kivételével naponta közlekedik
 • új, 47 sz. járat indul tanítási napokon 6.45 órakor Sopronból Nagylózson, Sopronkövesden át Lövőig
 • 19 sz. járata ezután csak tanítási napok kivételével naponta közlekedik
 • új 49 sz. járat indul tanítási napokon 14.40 órakor Sopronból Nagylózson, Sopronkövesden át Lövőig
 • 44 sz. járata, ezután csak tanítási napok kivételével naponta közlekedik
 • új, 54. sz. járat indul 7.48 órakor tanítási napokon Lövő, Sopronkövesd, Nagylózs Sopron útirányon
 • 20 sz. járata ezután csak tanítási napok kivételével naponta közlekedik
 • új, 50. sz. járat indul 16.03 órakor tanítási napokon Lövő, Sopronkövesd, Nagylózs Sopron útirányon

Új regionális autóbuszvonal nyílik

7229 Nagylózs - Sopronkövesd – Lövő – Egyházasfalu – Sopronhorpács- Simaság  útiránnyal

 • új, 2 sz. járat indul 15.40 órakor tanítási napokon Egyházasfaluról Sopronkövesden át Nagylózsra
 • új, 1 sz. járat indul tanítási napokon 16.00 órakor Nagylózsról Simaságra
 • új, 4 sz. járat indul tanítási napokon 16.38 órakor Simaságról Egyházasfaluba

7230 Sopron – Lövő – Újkér – Iván regionális autóbuszvonal

 • 67 sz. járata, amely munknapokon 12.05 órakor indul Sopronból Egyházasfaluba, Sopronhorpácsig meghosszabbításra kerül
 • 54 sz. járata , amely munkanapokon 13.10 órakor indul Egyházasfaluból, ezután Sopronhorpácsról indul 13.30 órakor

7235 Sopron – Lövő – Sopronhorpács – Szakony regionális autóbuszvonal

 • 16 sz. járata, amely munaknapokon 7.15 órakor indul Szakonyból 10 perccel korábban közlekedik

7273 Mosonmagyaróvár – Máriakálnok – Darnózseli – Ásványráró regionális autóbuszvonal

 • 19 sz. járata tanítási napokon 7.21 órakor megáll Mosonmagyaróvár, Rév utca megállóhelyen

2014. szeptember 1-től (hétfőtől) kezdődően kisebb menetrendi korrekciókat vezetnek be Győr helyi autóbusz-közlekedésében. Erről részletek itt >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserepet dobott az útra, eltalálta a BMW-t Győrben

A rendőrség szemtanúk jelentkezését várja az esettel kapcsolatban. Tovább olvasom