Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Jön az árhullám a megyei vizeken

Védekezési készültségi szintet meghaladó árhullámra lehet számítani a Rábán, a Lajtán és kisebb vízfolyásokon.

Jelentős csapadék várható a Marcal és a bakonyi vízfolyások vízgyűjtő területén (60-80 mm), a Sopron környéki vízfolyások területén (70-90 mm), valamint a Tatai Öreg-tó (60-80 mm) és a Fertő-tó (70-90 mm) térségében - tájékoztatott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az elmúlt hónapok átlagosnál lényegesen csapadékosabb időjárása miatt a talaj mindenütt telített állapotban van, a vízfolyások medrei közepes, vagy magas teltségűek. Mindezek kedveznek a magas vízállások, helyi elöntések kialakulásának.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján jelentős árhullámok kialakulása valószínű több folyónkon és kisvízfolyásunkon is.

A Dunán Nagybajcs térségében I. fokú készültségi szint feletti vízállás lehet a hétvégén.

A Rábán Ragyogónál a II. fokú készültségi szintet megközelítő, Árpásnál az I. fokot meghaladó vízállások valószínűek a jövő hét elejére. Győr térségében is magas, I. fok közeli vízállás valószínű a jövő hét első napjaiban.

Répcén és a Marcalon is jelentős árhullám kialakulására lehet számítani.

A Lajta vízgyűjtőjére előre jelzett csapadék hatására Mosonmagyaróvárnál is I. fokú készültséget meghaladó vízállás alakulhat ki a hét legvégére. Itt kedvezőtlen esetben akár magasabb fokú készültségi szint elérése is lehetséges a jövő hét első felében.

A dombvidéki kisvízfolyásokon is áradás indul meg. A csapadékhullás intenzitásának függvényében itt is számítani lehet akár jelentősebb árhullámokra is.

A Fertő tavon a várható csapadék hatására bekövetkező vízszintemelkedés miatt már a következő napokban megkezdődhet a tó vizének eresztése, amennyiben azt a hidrológiai feltételek lehetővé teszik.

A Tatai Öreg-tó előürítése megkezdődött, a ma reggeli vízállás 180 cm volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 7. emeleti teraszajtón át mentek a győri rendőrök a néniért

A 80 éves néni szerda este ájult el és azóta feküdt az ágya mellett magatehetetlenül. Tovább olvasom