Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Jön a víz - Hat helyen szivattyúznak a megyében

Győr-Moson-Sopron megye - Az áradó folyók és a megemelkedett belvízszintek miatt másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábca menti és a Mosoni-Duna menti szakaszon – tájékoztatta a Kisalföldet Janák Emil, az Édukövízig vezetője.

Hat szivattyútelep – a bácsai, a győrzámolyi, a lesvári, a börcsi, a mosonszentmiklósi és a győrsövényházi – éjjel-nappal dolgozik. A Fertő zsilipje a magas vízszint miatt nyitva van.

A megyében meghaladja kétezer hektárt a belvízzel elöntött terület nagysága, ami hozzávetőlegesen ötöde a három-négy héttel ezelőttinek. Emlékezetes, hogy korábban március 6 és 20. között volt belvízvédelmi készültség Győr-Moson-Sopronban.

Janák Emil azt is közölte: az elmúlt napokban a Lajta vízgyűjtőjén is megindult a hóolvadás. Ennek hatására a Schwarza folyón kisebb árhullámok alakultak ki, ami a Lajta teljes szakaszán, fokozatos és lassú emelkedést idézett elő. Emiatt szombaton elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A Duna és a Mosoni-Duna ugyancsak áradt az elmúlt napokban, de a készültség elrendelésére nem volt szükség. A szakember hosszú ideig magas vízállást vár, de a következő egy hétben jelentős árhullámra nem számít.

Korábban (04.04.)

A magyarországi folyószakaszon is áradó tendencia jelentkezik, aminek hatására Győr térségében a Mosoni-Dunán is emelkedett a vízszint.

Az elmúlt napokban a Lajta vízgyűjtőjén is megindult a hóolvadás. Ennek hatására a Schwarza folyón kisebb árhullámok alakultak ki, ami a Lajta teljes szakaszán, fokozatos és lassú emelkedést idézett elő - tudta meg a kisalfold.hu az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársától.

Árvízvédekezés
A Lajta folyón kialakult árhullám miatt a Központi Védelemvezető I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el 2009. április 4.-én 10,00 órától a Lajta menti árvízvédelmi szakaszra.

Belvízvédekezés
Az áradó külvízállások és megemelkedett belvízszintek miatt a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon a Központi Védelemvezető I. fokú belvízvédelmi készültséget II. fokúra emelte, míg a Mosoni-Duna balparti belvízvédelmi szakaszon továbbra is az I. fokú készültség van érvényben.

A mai nap folyamán a Bácsai, a Győrzámolyi, a Lesvári, a Börcsi, a Mosonszentmiklósi és Győrsövényházi a szivattyútelepek üzemelnek.

Olvasóink írták

  • 1. ombi 2009. április 05. 19:00
    „Első bekezdés: "Hat szivattyútelep - a bácsai, a győrzámolyi, a lesvári, a börcsi, a mosonszentmiklósi és a győrsövényházi - éjjel-nappal dolgozik"
    Utolsó bekezdés: "A mai nap folyamán a Bácsai, a Győrzámolyi, a Lesvári, a Börcsi, a Mosonszentmiklósi és Győrsövényházi a szivattyútelepek üzemelnek."

    A biztonság kedvéért kis- és nagy kezdőbetűkkel is leírta a szerző, így mindenképpen lesz egy találata.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párnacsata a győri Városháza előtt: üsd, vágd, nem apád!

Győr - Idén is megrendezték a nagy párnacsatát a megyeszékhelyen. A szabályok egyszerűek voltak:… Tovább olvasom