Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jön a hideg – fagy a víz

A téli időszak beállta előtt vízvezetékeinken számos óvintézkedést kell tennünk.

A vízaknában lévő vízmérőt még akkor is célszerű ˝felöltöztetni˝, beburkolni valamilyen nedvtaszító szigetelőanyaggal, ha úgy gondoljuk, hogy elég mélyen helyezkedik el.

A vízmérők és vízvezetékek fagyvédelméről Felker Szabolcs, a Pannon-Víz zrt. diszpécsere tájékoztatja olvasóinkat. Érdemes mindenkinek felkészülni még a tél beállta előtt – ajánlja a vízmű diszpécsere, hangsúlyozva, hogy a közműves ivóvízellátásról szóló 38/1995. (IV. 5.) kormányrendelet a fogyasztót teszi felelőssé a vízmérő megfelelő fagyvédelméért.

˝Minden vízmérőaknánál célszerű a vízmérőt letakarni. Legegyszerűbb megoldás egy többrétegűre hajtogatott építési fólia, de használható bármi más szigetelőanyag is, lényeg, hogy ne nedvesedjen át. Szeles, hideg időben még a kerti csap fémcsöve is levezetheti a hideget a vízakna aljára. Leürítés után érdemes ezt is szintén nedvességnek ellenálló anyaggal beborítani, szigetelni – javasolja Felker Szabolcs, majd hozzáteszi, hogy mindezek mellett célszerű a vízaknát felül is szigetelni.

˝Legjobb, ha egy 4–5 cm vastag, méretre vágott hungarocell lappal az akna nyílását gondosan lezárjuk, majd így helyezzük vissza a fedőlapot.˝

A diszpécser szerint a fagykárok leginkább a téli időszakra magukra hagyott házakat érinthetik. Itt számos óvintézkedést kell tenni a tulajdonosnak. Legfontosabb a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, a vízmérőakna felkészítése a fagyokra. A víztelenítést még mindig nem késő elvégezni. ˝Először az aknában zárjuk el a mérőt megelőző főcsapot. A legtöbb elzárónál kék fogantyút kell elfordítani a vezetékre merőleges irányba. A zárás után a víztelenítőcsonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítőcsonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon kell lennie. Előfordulhat az is, hogy háromállású szelep van beépítve: nyitás, zárás és víztelenítés. Ha nincs víztelenítési lehetőségünk, feltétlenül alakíttassuk ki˝ – ajánlja a diszpécser. Odabent a házban ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érintheti a bűzelzárókat is a megrekedt víz miatt. Kipumpálhatjuk a bent maradt vizet, vagy felületkímélő, fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot tölthetünk a bűzelzárókba.

Ha esetleg elfagyna a vízmérő vagy a vízvezeték, nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a szétroppant vezetékekből elfolyt víz díja is minket terhel. ˝Javaslom tehát, mindenki gondosan készítse fel a télre a vízvezetéket, szeretnénk elérni, hogy hibaelhárítóinknak minél kevesebb fagyott vízmérővel legyen dolguk és az elfolyt víz miatt senkit se érjen meglepetés tavasszal˝ – zárta a vízmű diszpécsere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boszorkányok szellő hátán bábszínházban a szivárvány

A Vaskakas Bábszínház legújabb bemutatója színes formavilágával, hihetetlen játékosságával, a… Tovább olvasom