Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Jön a DIO: elkészült a megyei területfejlesztési koncepció javaslattevő fázisának munkaanyaga - videó

A megyei területfejlesztési koncepció a "Győr-Moson-Sopron - a dinamikus, innovatív és otthon megye" (DIO) szlogen köré épül.

Csütörtökön délelőtt Győrött, a Megyeházán dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és prof. dr. Rechnitzer János, a megyei területfejlesztési koncepció kidolgozását végző tervező csapat (Széchenyi István Egyetem) vezetője sajtótájékoztató keretében ismertette a koncepció készítésével kapcsolatos legfrissebb, aktuális információkat.

Többek között elhangzott, hogy a 2014-2020. közötti időszakot alapvetően meghatározó dokumentum a javaslattevő fázisához érkezett, a következő két hétben kerül sor ennek társadalmi egyeztetésére. A megyei területfejlesztési koncepció a "Győr-Moson-Sopron - a dinamikus, innovatív és otthon megye" (röviden DIO) szlogen köré épül.Videó: Oxygen
Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke rövid áttekintést adott a koncepciókészítés eddigi munkálatairól, így emlékeztetett arra, hogy 2012. január 1-től a megyei önkormányzatok feladata a megye területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs tevékenységek ellátása.

"Hétköznapi nyelvre lefordítva: az állam a veszteséges "üzletágat", az intézményfenntartást elvitte a megyei önkormányzatoktól, helyette egy más, de nagy potenciállal bíró terület ellátásával bízta meg a megyéket" - fogalmazott a politikus.

Elmondta tovább, hogy 2012 tavaszán kezdődött el a Győr-Moson-Sopron megyei területfejlesztési koncepció tervezési folyamata, azon belül a megyei helyzetelemzés elkészítése. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a tervezést egy partnerségi rendszer kialakításával és szakértő szervezet bevonásával indította el, illetve végzi jelenleg is.

A helyzetfeltárás közgyűlési megvitatása előtt szeptemberben, majd novemberben térségi tervismertető és vitafórumokat, konzultációkat szerveztünk a megye több városában, így a megjelentek élőszóban is véleményt nyilváníthattak, illetve javaslataikkal hozzájárulhattak a készülő dokumentumhoz.A fő cél egy jó helyzetfeltárás elkészítése volt, ugyanis az a további munka szempontjából döntő, hiszen erre épül a megyei területfejlesztési koncepció kidolgozása. A megyei koncepció helyzetelemzés munkaszakasza 2012 őszére elkészült, a szakmai anyagot a megyei közgyűlés 2012. novemberi ülésén határozattal elfogadta.

A közgyűlés elnöke arról is beszélt, hogy az eltelt hónapokban is komoly, folyamatos szakmai munka folyt, ennek eredményeként - a helyzetelemzésben foglaltakat alapul véve - készült el és a közeljövőben újabb tervismertető és vitafórumokon kerül sor a Győr-Moson-Sopron megyei területfejlesztési koncepció javaslattévő fázisa bemutatására.

Ennek okán hívták össze a sajtó képviselőit a sajtótájékoztatóra, kérve a segítségüket, együttműködésüket abban, hogy a témáról a megye lakossága minél nagyobb körben értesülhessen.

Szakács Imre ismételten kihangsúlyozta a készítés folyamatába való bekapcsolódás fontosságát, hiszen ami most bekerül a megyei koncepcióba, az válhat a következő uniós költségvetési ciklusban nagyon jó eséllyel támogatott programmá. A megyei és helyi fejlesztéseknek kiemelten a fenntartható és a foglalkoztatottság bővítésére irányuló gazdasági növekedéshez kell hozzájárulniuk. Különösen fontos, hogy a gazdálkodó szervezetek éljenek a lehetőséggel, mert összességében a források 60%-át lehet gazdaságfejlesztésre fordítani.

Azon fejlesztési elképzelések pedig, amelyek a megyei fejlesztési koncepcióba nem kerülnek rögzítésre, sokkal nehezebben fognak támogatáshoz jutni. A közgyűlés elnöke kitért arra, miszerint a közelmúltban megjelentek azok a kormányrendeletek is, amelyek mintegy betagosítják, beintegrálják a megyei önkormányzatokat a nemzeti fejlesztési terv készítésének folyamatába, fontos szerepet szánva és biztosítva nekik a 2014-2020 közötti időszakban megvalósuló fejlesztések alapos előkészítésében.

"A megyei koncepciót a közgyűlés terv szerint júniusi ülésén fogadja el, bízunk abban, hogy ez a dokumentum minden olyan fontos fejlesztési elképzelést rögzít majd, amelyek jobbá tehetik megyénket. Ehhez azonban arra van szükség, hogy minél több érintetthez, gazdasági szakemberhez, vezetőhöz eljusson a lehetőség híre. Így, közös munkával megyénk még dinamikusabb, még innovatívabb és még otthonosabb lesz" - mondta Szakács Imre.

A megyei területfejlesztési koncepció javaslattevő fázisáról prof. dr. Rechnitzer János, a koncepció kidolgozását végző, tervező csapat szakmai vezetője tartott ismertetőt. A szakember elmondta, hogy a megyei koncepció szlogenjeként a "Győr-Moson-Sopron - a dinamikus, innovatív és otthonos megye" kifejezést - röviden "DIO" - választották a készítők.

"Ez egy rendkívül fontos időszak, ennek ellenére a lakosság nem túl sokat tud róla. Pedig a tervezés zajlik, megyei és országos szinten is, készülünk a 2014-2020-as időszakra" - fogalmazott Rechnitzer János.

Az elképzelés az, hogy már 2014 elejétől konkrét fejlesztések induljanak be az országban, illetve a megyékben is. Fel kell készülnünk a 2014-2020 közötti időszakra, hogy a megyénkben meglévő forrásokat hasznosítani tudjuk. A megye jövőképe a szakemberek szerint a megye dinamikus és innovatív gazdaságára, a magasan képzett humán erőforrásra, a határon átnyúló kapcsolatok meglétére és a természeti, táji és települési értékekre épül.

Beszélt a 2020-ig tartó időszak átfogó céljairól, így kiemelte a gazdasági szerkezet folyamatos megújítását szolgáló humánerőforrás fejlesztésének fontosságát, de a településhálózat és az infrastrukturális rendszerek adottságainak bővítését, valamint a megye belső kohéziójának és interregionális kapcsolatainak erősítését is fontosnak nevezte. A szakember a"dinamikus, innovatív és otthonos megye" elérése érdekében a fejlesztési koncepcióban megfogalmazott hat prioritásról is beszélt, illetve kitért a megyei fejlesztési tervnek a nemzeti fejlesztési tervbe való illeszkedésére is.

Egy érdekes és "beszédes" ábra segítségével áttekinthették a résztvevők Győr-Moson-Sopron megye térszerkezeti modelljét és az együttműködési zónákat is. Rechnitezr János is megemlítette a közeljövőben megtartandó ismertető és vitafórumokat, amelyek - többek mellett - a fejlesztés eszköz- és intézményrendszerét is képezik.

Végül pedig a koncepció legfontosabb üzeneteit emelte ki: az innovatív gazdaság a fejlődés motorja, a humanerőforrások kreatív megújítása csak innovációs bázison lehetséges, a térségfejlesztést a dinamikus nagyközpontok hálózata generálja, a természeti és környezeti erőforrások hasznosításának újszerű megoldásai térségfejlesztő hatással bírnak.

Olvasóink írták

  • 2. Batistuta 2013. április 08. 13:15
    „Nem kekeckedés, de ennek mi az értelme: "a dinamikus, innovatív és otthon megye"?”
  • 1. Hyppolit 2013. április 04. 22:27
    „A főcím azonnal Ronnie James Diot juttatta eszembe, sajnos ő már lassan 3 éve elhunyt Houstonban. Nem kis nevű zenekarok frontembere (Rainbow, Black Sabbath, stb.) volt. Remélem, a cikkben jelzett DIO projekt is sikeres lesz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online interjú Ujhelyi Istvánnal: `álságosnak tartom a mostani rezsicsökkentési kampányt´

"Az élelmiszer-áfa csökkentése 5 százalékra a magyar élelmiszeripar és a fogyasztók feltétlen érdeke lenne" - mondta az Országgyűlés alelnöke online interjúnk során. Tovább olvasom