Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Jól vizsgáztak a szökőkutak

Győr - A győri belvárosban sétálók csütörtökön ízelítőt kaphattak abból az élményből, amelyet az elkészült Széchenyi tér szökőkútjai, csobogói teljes pompájukban nyújtanak néhány hét múlva. A vízi elemeket tesztelték a szakemberek.

Az épülő, szépülő Széchenyi téren két vizes látványosság lesz: egy rejtett burkolatú szökőkút, ami azt jelenti, hogy rögtön a járófelületből bukkan elő a harmincegy darab fél és három méter közötti magasságú, éjszaka megvilágított vízsugár. A végleges program szerint ezek egyenként vezérelhetők, akár zenére is. A hangfalakat a kandelábereken helyezik el a szakemberek. Időnként a vízsugarak helyett ködpára száll fel, amely felfrissít, ha nagy melegben keresztülsétálunk a téren.

A másik látványelem a Magyarországon példa nélküli, úgynevezett vízfilm. A feszített víztükör gyakorlatilag egy nedves kőfelület, amelyen közel száz befúvószemből bugyog a víz. Kialakítása valóságos műszaki bravúr, mert lejtésben kellett létrehozni, miután a tér talajszintjét az átalakításkor nem lehetett maximálisan kompenzálni. Így a befúvókat kell úgy beállítani, hogy egységes vízfelületet hozzanak létre. Ebben a rendszerben is található egy párásítóberendezés: ha leáll a vízfilm, ködöt bocsát ki, amely éjszaka szintén megvilágítható.

A vízfilm esetében résfolyókákba tűnik el a víz, aztán csöveken keresztül a gépház melletti víztározóba folyik, ahonnan a szivattyúk újra visszanyomják. A szökőkút vizét a térszín alatt egy medencében tárolják.

Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb szökőkutas beruházása jól vizsgázott a csütörtöki teszten. Fotó: Krizsán Csaba
Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb szökőkutas beruházása jól vizsgázott a csütörtöki teszten. Fotó: Krizsán Csaba

Mindkét rendszer rendelkezik az uszodatechnikában is használatos homokszűrővel és tisztítóvegyszer-adagolóval. A vízfilm esetében kivédik a szakemberek az algásodást is, amely a sekély, gyorsan átmelegedő felületen óhatatlanul előfordulhat.

A szökőkút vízsugarainak magasságát és a párásítás ki-be kapcsolását különleges, szélérzékelő berendezések által mért értékek is befolyásolják, ezek szintén a kandelábereken kapnak helyet.

Németh Zoltán alpolgármester, aki figyelemmel kísérte a tegnapi tesztet, a Kisalföldnek elmondta: minden az eredeti terveknek megfelelően valósult meg. A cél az volt, hogy olyan egybefüggő felület maradjon a tér, amelyen a vizes látványelemek percek alatt átadhatják a helyüket egy-egy rendezvénynek és közönségének, s amelyen nincsenek olyan műszaki berendezések, amelyeket telente be kellene csomagolni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. DeutchLink 2009. július 13. 21:53
  „Sajnos csak egy teret létesítettek (választási ígéret), amely nem illik egy barokk környezetbe.
  A tér ötlettelen, jellegtelen. Melyik turista fog emlékezni arra fél év múlva, ha elébe teszik a tér fényképét, hogy hol is van ez? Ilyen jellegű vizes megjelenés már nem újdonság egy külföldinek.
  Ennyi pénzért már ,,valamit" is lehetett volna alkotni. És az alkotáson van hangsúly, nem a megcsináláson.
  Csak remélni tudom, hogy egyszer lesz Győrnek olyan vezetése, amely, ha külföldön jár, nem csak néz (mint borjú az újkapura), henem lát is. És a látottak alapján színvonalas ötletekkel teszik Győrt szép, turistákat vonzó, kultúrált várossá.”
 • 22. ti-a-bi 2009. július 13. 14:44
  „Nekem nem tetszik, közép-európa legszebb barok tere, silány lett!
  Nagyon sok emberrel beszélgettem, egyöntetű a vélemény tönkretették, lebetonozták őseink ránk hagyott értékeit! Úgy bántak vele, ahogy a nemtörődöm, sedrihány egyedekre jellemző.
  Kíváncsi leszek, mikor jön a tél, még mennyi milliót kell rákölteni.
  Csináltak egy biliárd asztalt, csak több lyukkal. Mint a vörös-tér .
  A szökőkút megoldás, máshol biztos látványos lenne, de itt semmitmondó.
  A "városvezetés" többségében olyan dolgokkal áll elő, amit a választások előtt felhánytorgatott elődeinek.
  A pazarlást!
  Bizony jó lenne valami értelmeset is tenni kedves "választott urak".
  Az emberek lassan nem tudják, hogyan éljenek meg, de komoly munkahelyteremtő megoldás helyett csak a pazarlásban tűnnek ki!”
 • 21. kisem 2009. július 13. 11:31
  „Igen, a jövő új nemzedéke birtokba vette a teret. Vendégcsalogató módon.”
 • 20. mir 2009. július 12. 21:47
  „Na gratula a városvezetésnek. Csináltak egy új közfürdőt a kisebbség számára :)”
 • 19. bugriskin 2009. július 12. 09:51
  „No, m,eddig pazarolják még a vizet? Remélem a víz és csatorna művek vezetői dörzsölik a tenyerüket a bevétel miatt!”
 • 18. Filtec 2009. július 11. 21:54
  „Ez sem semmi:


  http://utazas-nyaralas.info/cache/spanyolorszag/barcelona-szokokut.jpg”
 • 17. Filtec 2009. július 11. 21:49
  „Én Berlinben láttam ilyet az új kancellária mellett.

  Reichstagtól 150 méterre. Innét koppintották.”
 • 16. nmt 2009. július 11. 18:18
  „én már alig várom, hogy hétfő este 9 óra legyen. Egyszerűen gyönyörű a tér. Annak külön örülök, hogy olyan dolgokat oldottak meg, amit - általában idő szűke miatt - mindig halogatnak (pl. médiaakna). Remélem, a fák is szépen fognak nőni és jó lesz egy kis időt eltölteni a téren, ami eddig csak arra volt jó, hogy az ember keresztülmenjen rajta, és akkor is a lába elé kellett néznie, mert ... belelépett egy lyukba és kiment a bokája ...

  Gyertek el hétfőn minél többen ! 21:00”
 • 15. patriot 2009. július 10. 11:21
  „moderálva off”
 • 14. maraton 2009. július 09. 22:56
  „Győnyőrű a tér , sajos még jobban kihangsúlyozza azt a MOCSKOT amit LLOYD-nak hívnak. És van pofája valakinek az épületen lévő drapérián "Lloyd - a Széchenyi tér ékköve" címmel illetni ezt az undormányt, De a tér igazán gyönyörű!!!!”
 • 13. NemeszteleN 2009. július 09. 20:31
  „Kaposváron van a főtéren olyan szökőkút rendszer, ami hasonló ehhez, hihetetlen hangulatos!
  A győri modernebb lesz az információk szerint, örüljünk ennek a beruházásnak!”
 • 12. patriot 2009. július 09. 20:06
  „moderálva”
 • 11. Elefánt 2009. július 09. 17:51
  „Kedves kisem!

  Érdekes, hogy két év alatt mennyi mindent el lehet felejteni a Városházán. Például az értékes régészeti leleteket. Úgy látszik Győrben 2009-ben más szél fúj, mint 2007-ben volt!”
 • 10. bugriskin 2009. július 07. 08:23
  „Lehet, hogy idevezetik a Gangeszt is Indiából?”
 • 9. kisem 2009. július 06. 21:33
  „Álljon itt egy idézet 2007-ből:

  Széchenyi tér: gyorsított ´´eljárás´´

  2007.04.24. 14:19

  Két hónap múlva talán már konkrét tervek is lesznek, milyen legyen a győri Széchenyi tér - mondta egy tegnapi konzultáció után Ottófi Rudolf alpolgármester.

  Változatlanul téma, hogy milyen legyen a felújítás után a győri Széchenyi tér. Számos ötlet, javaslat érkezett már ez ügyben, de nem csak a város polgárai beszélnek ezekről. Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta: tegnap igen hasznos, konstruktív konzultációt tartottak szakemberekkel a Széchenyi tér jövőjéről. A tanácskozáson ott voltak az örökségvédelmi hivatal, a múzeum, a levéltár, a városépítési osztály, a kulturális csoport illetékesei, a jegyző és természetesen a város főépítésze is.

  Gyorsított ütemű konzultáció indult el, s remélhetően két hónapon belül már a konkrét tervekről lehet tárgyalni, mondta az alpolgármester.

  A Széchenyi térre ugyan 2000 óta van kész felújítási terv, de ezt nem alkalmazzák ,,egy az egyben". A gránitburkolat például nyáron túl forró lenne...

  A Széchenyi teret élővé kívánják tenni. Egyelőre ugyan nem lehet a föld alá menni, ám a térnek az a része, amely értékes régészeti leleteket rejt, olyan burkolatot kap, hogy később rombolás nélkül megvalósítható legyen a feltárás és az állandó bemutató kialakítása. Föld alatti munkák - közműcserék - a tér déli oldalán lesznek.

  Ottófi Rudolf azt is elmondta, a tegnapi megbeszélésen a Lloyd épületéről nem volt szó, ám a tér rengeteg további lehetőséget ad a későbbiekben is, nem lesz úgymond ,,száz évre bebetonozva".

  Jutasi Ferenc

  Szóval, ebből mi valósult meg?
  A nyári "túl forró" gránitburkolat. (Tapasztaltam most szombat délután.)
  Ezzel szemben a "rombolás nélküli feltárás" nélkül kialakítandó " állandó bemutató" lehetősége elveszett, mi több az egész tér -szinte teljes egészében- "száz évre be van betonozva", úgy 25 cm vastagságban.

  Avagy, nem lett volna célravezetőbb két éve nem mondani semmit?”
 • 8. ttt111 2009. július 05. 13:48
  „nekem nagyon tetszik a megújult tér de egyetértek "urbaniastapista"-val mert tényleg napsütésben elég vakító”
 • 7. Truder 2009. július 03. 21:25
  „Ez így szépen és jól hangzik...és egész idényben működni is fog,vagy csak tátonganak a lyukak?”
 • 6. tricse 2009. július 03. 20:37
  „Elég szomorú és gusztustalan lesz ha átmegy az egész nyilvánosfürdőbe:(”
 • 5. tricse 2009. július 03. 17:47
  „Nem jártam arra még,de a képet nézve elképzeltem ahogy gyanútlanul sétálgat valaki aki nem tudja mi az a luk a földön és alávág hirtelen a vízsugár!:))))
  Amúgy én imádom a szökőkutakat!”
 • 4. átlagember 2009. július 03. 15:50
  „pmfc igen, erre jutott pénz, de a Médiawave-et meg nem akarja támogatni a "tisztelt" polgármester úr. Arról nem is beszélve, hogy a mostani vezetőségnek köszönhető, a sokak által bírált multik ideköltözése.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tele a koraszülöttrészleg

Győr-Moson-Sopron - Tele van a győri megyei kórház koraszülöttrészlege. A 18 férőhelyen tegnap is 17… Tovább olvasom