Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Jól kamatozik a zöldprogram

A megyében öt intézmény büszkélkedhet a ˝zöldóvoda˝ címmel. Ezek közül a gyirmóti tíz éve országosan egyedülálló programmal szolgálja a környezet- és természetvédelmet.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ˝zöldóvoda˝-pályázatán évente több intézmény is próbálkozik, de a címet a kiírt feltételek alapján kevesen nyerik el. A gyirmóti óvoda az elsők között kapta meg az elismerést, tíz éve országosan egyedülálló program szerint oktatják-nevelik a gyerekeket.

2000-ben kezdődött

– A ˝Jeles napok a környezetvédelemben˝ című sorozatunk 2000-ben kezdődött. Amikor terveztük az intézmény arculatát, magától értetődő volt, hogy természetes környezeti adottságainkat kihasználva, a Holt-Rába partján található vizes élőhelyekre, a környezet- és a természetvédelemre építjük az óvodai és az iskolai programok nagy részét – említette Zilahi Tímea, a közelmúltban Kitaibel Pál-emlékéremmel elismert általános művelődési központ igazgatója. – Idővel rendezvényeink, például a háromnapos madárgyűrűzés és -megfigyelés, annyira ismertek és népszerűek lettek, hogy nemcsak Győrből és környékéről, hanem a megye távolabbi településeiről is érkeztek hozzánk csoportok.


Nyitottak az iskolások felé

Zilahi Tímea elmondta: nemrégiben, a vizes élőhelyek világnapján rendezett vetélkedőjükkel az általános iskolás korosztály felé is megnyitották programjaikat.

– A diákok a vizek, illetve az édesvízkészlet védelméről hallgattak interaktív előadásokat, a vetélkedőn zöldfeladatokat oldottak meg, majd ezután egy kis hószobrászatra, hógolyózásra, rövid madármegfigyelésre is jutott idő a Holt-Rába partján.

A Holt-Rába partján található vizes élőhelyekre, a környezet- és a természetvédelemre építjük az óvodai és az iskolai programok nagy részét - mondta Zilahi Tímea a gyirmóti művelődési központ igazgató
A Holt-Rába partján található vizes élőhelyekre, a környezet- és a természetvédelemre építjük az óvodai és az iskolai programok nagy részét - mondta Zilahi Tímea a gyirmóti művelődési központ igazgatója.


Nem a cím számít

A Gyirmóti Általános Művelődési Központ – a pályázati feltételeknek megfelelően – idén újrapályázta a „zöldóvoda" címet. Konczné Gyánó Andrea óvodavezető örömmel említette, hogy cím ide, cím oda, az igazi eredmény az, hogy – a gyerekek életkori sajátosságaira fordítva – minden foglalkozás gerince a környezet- és a természetvédelem.

– A kicsik számára megszokottá vált a mindennapi – ha az időjárás engedi – séta a Holt-Rábánál, a madarászkodás, a növény- és állatmegfigyelések, a vinyei faültetés, a hajókirándulások, az állatfarm-látogatás. Szeretik, igénylik a verseket, meséket, amelyek állatokról, növényekről, a természetről szólnak. Elmondhatjuk, hogy a zöldprogram jól kamatozik – említette az óvodavezető.

 
Öt intézmény nyerte el a címet

Megyénkben öt intézmény büszkélkedhet az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által adományozható ˝zöldóvoda˝ címmel: a bezenyei, a mosonmagyaróvári Vackor, a sokorópátkai, a szilsárkányi és a gyirmóti óvoda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fesztivál az legyen ünnep

Új igazgatója van a fesztiválközpontnak. Sarkadi Mónikán is múlik, hogy a következő négy-öt évben… Tovább olvasom