Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Jól állnak a kiemelt projektek

Győr-Moson-Sopron - A kormány tavaly nyáron és ősszel több mint egytucatnyi Győr-Moson-Sopron megyét érintő, európai uniós pénzből megvalósuló kiemelt – azaz külön pályáztatás nélkül megvalósítandó – projektről hozott döntést.

Ezek nagy része közlekedési beruházás: számos alsóbbrendű útszakasz felújítása, a 85-ös és a 86-os főutak fejlesztése, a Sopron–Szombathely vasútvonal korszerűsítése, valamint Sokorópátka és Kajárpéc között új út építése. Emellett négy más típusú beruházás is szerepel a listán. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén elfogadott tájékoztató szerint ezek közül három már sínen van, azaz a támogatási szerződés megkötésének várható időpontja is ismert.

Tavalyelőtt 345 millió forint jutott arra, hogy a Pannonhalmi Főapátság vonzóbb legyen a turisták számára. Most ennek a négyszeresét költhetik a monostorra. Fotó: Bertleff András
Tavalyelőtt 345 millió forint jutott arra, hogy a Pannonhalmi Főapátság vonzóbb legyen a turisták számára. Most ennek a négyszeresét költhetik a monostorra. Fotó: Bertleff András


A legkorábban a Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztésének folytatása kezdődhet el, miután egy hónap múlva már szignók kerülhetnek a több mint egymilliárd forintos támogatásról szóló megállapodásra. A befejezés határideje 2010 első féléve lesz. A Magyar Bencés Kongregáció már az I. Nemzeti Fejlesztési Tervből is nyert uniós pénzt – 345 millió forintot – ilyen célra. Így újulhatott meg 2006 végére a főbejárat előtti tér, a monostort övező vársétány, az úgynevezett Várkör. A belső udvar bazaltkő burkolatot kapott. A környezetrendezési munkálatok eredményeként 16 parkolóhellyel és 4 ezer növénnyel gazdagodott a főapátság, valamint kiépítették a csatornázási és csapadékvíz-elvezetési rendszert is. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az újabb ütemekben a Kosaras-dombon parkolót és turistaellátó központot hoznak létre, fejlesztik a Hospodár-kertet és az arborétumot, a Csejder-völgyben pedig zarándok- és ifjúsági szállást építenek.

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház kórház-rendelőintézetben angiológiai rehabilitációs központot alakítanak ki, mintegy egymilliárd forintból, 2010 végéig. Az uniós támogatásról szóló kontraktust várhatóan még idén júniusban megkötik.

Ugyanezt az aktust december végéig tervezik megtenni a Nagy-Pándzsa „újjáélesztése" esetében. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az ugyancsak hozzávetőlegesen egymilliárd forintos beruházás részeként a Győrnél a Rábába torkolló vízfolyás eliszaposodott, növényzet által benőtt medrét megfelelő állapotba hozza, hogy képes legyen elvezetni a sokorói települések felől – például Ravazd, Écs, Nyúl térségéből – érkező nagy csapadékvizeket. A célok között szerepel a környékbeli halastórendszerek, valamint a Holt-Marcal és a rab-kerti tó biztonságos működtetésének biztosítása is.

A kiemelt projektek közé tartozik a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának folytatása, ami magában foglalja többek között a homlokzat és a díszterek felújításának befejezését is. Ennél még nem tudni, mikor kerülhet sor a szerződés aláírására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi íjászat: a lélek és a test harmóniájában

A győri Bercsényi Miklós középiskolában a történelmi diák-teremíjászversenyen eredményesen… Tovább olvasom