Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Jogszerű a beosztás?

Rákérdeztem, hogy miért csak egy műszakba vagyok beosztva. A szerződésem három műszakról szól. Tudomásom szerint ez diszkrimináció s anyagiakban való hátrányos megkülönböztetés.
 Olvasói SMS
Anyagmozgatóként dolgoztam egy cégnél, ahol valami oknál fogva nem műszakozhattam, mint a kollégáim. Rákérdeztem, hogy miért csak egy műszakba vagyok beosztva. A szerződésem három műszakról szól. Tudomásom szerint ez diszkrimináció s anyagiakban való hátrányos megkülönböztetés. Amiért mertem szólni a jogaim végett, megkaptam a felmondási lapot.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ).

Tisztségviselőik magyarázata alapján gyakori, hogy olyan munkahelyeken, ahol egy és több műszakban dolgozók is vannak, a munkaszerződésben a három műszakos beosztás lehetősége azért szerepel, hogy ha egy helyett több műszakba kell beosztani valakit, akkor emiatt ne kelljen a munkaszerződését módosítani. Szakértőink azt is megjegyezték, hogy többen az egy műszakos beosztást tartják kedvezőbbnek, bár a három műszak valóban több pénzzel járhat. Tehát olvasónknak érdemes megnéznie, pontosan hogyan fogalmaz munkaszerződése. Ha abban egyértelműen azt írták, hogy három műszakos munkarendbe veszik fel és ebben a hitben tartották szóban is, akkor már az elején jeleznie kellett volna, hogy nem akar egy műszakban járni. Ha munkaszerződésében egyértelműen három műszakos beosztás szerepel, akkor az ő hozzájárulása is kellett volna az egy műszakos munkavégzéshez. Viszont mivel hosszabb időn át bejárt egy műszakba, ezzel mintegy beleegyezett ebbe.

A felmondást – ha nem próbaidőről vagy határozott idejű szerződésről van szó – a munkáltatónak indokolnia kell. Ha az indok jogszerűségét vitatja a munkavállaló, bírósághoz fordulhat. Olvasónknak a felmondólevelét érdemes ügyvédnek – ha szakszervezeti tag, akkor az érdekvédelem munkaügyi szakértőjének – megmutatnia, mert a tartalmától függhet, hogy jogilag szabályos-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinte csak kenyérért járunk a sarki boltba

Az élelmiszerek többségét hiper- és szupermarketekben szerezzük be, nem csoda, ha népszerűségük… Tovább olvasom