Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Jogi kiskapu a kerékbilincs ellen: alig-alig élnek a telefonos segítséggel

Éves szinten Győrben körülbelül húsz autós regisztrálja telefonszámát az okmányirodában, holott az SMS-ben kapott értesítő megmentheti a szabálytalankodó vezetőt a kerékbilincstől, az elszállítástól. Szavazással.

Mint arról portálunk tavasz elején beszámolt, kerékbilincsre 863, míg autóelszállítatásra 966 alkalommal volt szükség tavaly Győrben.

Noha az idei esztendő első hónapjaiban jelentősen csökkent a korábbi évekhez képest mind a kerékbilinccsel, mind az elszállítással büntetett szabálytalanságok száma a kisalföldi megyeszékhelyen - összesen 134 kerékbilincselésre és 145 elszállításra került sor három hónap alatt -, ettől függetlenül még mindig viszonylag sokan fizetnek drága árat figyelmetlenségükért vagy tudatos szabálytalanságukért.

SMS-figyelmeztetés a szabálytalankodó autósnak

Azzal a jogi kiskapuval ugyanakkor, miszerint mentesülhet a tilosban parkoló autós járműve kerékbilincselésétől vagy elszállításától, ha az okmányirodán bejegyezteti telefonszámát, alig-alig élnek.

A rendelet 2010 év eleje óta életben van, egyelőre mégis rendkívül kevesen ismerik ezt a lehetőséget - legalábbis a statisztikák ezt mutatják.

A gyakorlatban a szóban forgó telefonos segítség úgy működik, hogy tilosban parkolás esetén a közterület-felügyelet SMS-ben értesíti az autó tulajdonosát a szabálytalanságról.

Ha 15 percen belül a helyszínre ér, ez idő alatt nem viszik el a járművet vagy nem tesznek rá kerékbilincset. (A szabálysértési eljárás lefolytatása és a bírság megfizetése alól természetesen nem mentesül az autós telefonszáma regisztrációjával.)

Mindezért nem kell mást tenni a tulajdonosnak vagy üzemben tartónak, mint a területileg illetékes okmányirodán a járműnyilvántartásba bejegyeztetni rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetőségét, telefonszámát vagy elektronikus levélcímét.


Pórul járt autós a győri Apáca utcában: őt nem mentette meg az SMS. Fotó: Kisalföld-archívum (Krizsán Csaba)
Pórul járt autós a győri Apáca utcában: őt nem mentette meg az SMS. Fotó: Kisalföld-archívum (Krizsán Csaba)


Győrben éves szinten körülbelül 20-20 autós regisztráltatja magát


"Az elérhetőségek bejegyzését a hatóság 2300 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetését követően végzi el.

Igaz, ha például az új tulajdonos vagy üzembentartó befizeti a forgalmi átíratás illetékét, akkor ebben az esetben ingyenesen rögzítjük a telefonszámát is" - mondta a kisalfold.hu érdeklődésére Hestenczné Kiss Mária, a győri önkormányzat okmányirodájának osztályvezetője.

"Az elmúlt évek tapasztalatai szerint rendkívül kevesen élnek a rendelet adta lehetőséggel: Győrben tizenkét hónap alatt átlagosan 20 autós regisztráltatja magát.A lelkiismeretes közterületfelügyelő üzent a győri autó tulajdonosának, hogy nyitva maradt a hátsó ajtó
  

Annak ellenére sem, hogy a telefonszám országos rendszerbe kerül, vagyis ha valaki más magyar településen áll meg tilosban, akkor is mentőövként működhet a telefonos értesítés.

Ezen kívül olyan pozitív példát is hallottam már, miszerint a győri közterület felügyelők egyik tagja észrevette, hogy egy kocsi hátsó ajtaja nyitva maradt, mire lelkiismeretesen ellenőrizte a rendszámot.

Szerencséjére az autó tulajdonosa regisztráltatta magát, így SMS-ben figyelmeztetést kapott, s rövid időn belül le tudta zárni autóját" - zárta szavait Hestenczné Kiss Mária.

Drága piros papírok

Még egy érvet tudunk felsorakoztatni telefonszámuk okmányirodai regisztrációja mellett: a kerékbilincs leszerelése jelenleg 11 500, az elszállítás pedig 18 450 forintjába kerül az autósnak Győrben.

Utóbbit a tárolás díja emelheti, az óra pedig már az első perctől ketyeg.


Baj van, itt sem segített az sms - fotó: H.Baranyai Edina.
Baj van, itt sem segített az sms - fotó: H.Baranyai Edina.

Olvasóink írták

 • 14. Valaki 2012. szeptember 27. 10:58
  „Érdekes, szlovák renszámú Mecit, BMW-t, Audit sohasem visznek el! Amúgy az Árpád és Bajcsy utcákban is van olyan tíltó tábla amit benőttek a fák. Lehet, hogy direkt hagyják úgy, hogy ne lehessen látni? :)))”
 • 13. Batistuta 2012. szeptember 27. 10:18
  „A köztereseknek én a Dugonics utcát javasolnám: aranybánya lehetne a sok - szabályokat lesz***ró - autós miatt. Bár önérzetesen megkérdezem: ha szlovák rendszámmal bármit lehet, akkor mégis milyen alapon büntetik az egyéb autósokat?”
 • 12. Mankapunka 2012. szeptember 26. 16:52
  „Nem kerékbilincset kell rá rakni,hanem alátéglázni,és levenni a felniket. Ezt vinni be a telephelyre,ha nem akadályozza a forgalmat.

  Így legalább megtanul kereket is cserélni,és meggondolja,hogy körültekintő lesz-e legközelebb,ha már ő is bosszúságot okozott valakinek,akkor legalább ő is kapja meg belőle a maga részét.”
 • 11. piroskaésabarkasz 2012. szeptember 26. 15:49
  „Nálunk a Bajcsy-Zs. út sem kutya.Járnak is rendesen a kék furgonnal,és mindig van egy-egy páciens!!!A járdára parkolós a kedvencem,mert azt hiszi,hogy a fizető parkolót megússza.Azt meg,de a bilincset azt,nem....”
 • 10. Lókupec 2012. szeptember 26. 15:41
  „Amikor átírattam a verdát az okmányirodában az ügyintéző miért nem ajánlotta fel a lehetőséget 2010 augusztusában?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. tricse 2012. szeptember 26. 12:28
  „Javaslom a közterületeseknek,ha nincs kedvük nagyon sétálgatni akkor reggel fél8-tól 9-ig és délután 3-tól 5-ig jöjjenek az udvarunkba! Egy hét alatt beszedhetik Nádorváros havi büntetésösszegét csak itt!”
 • 8. Contar 2012. szeptember 26. 11:03
  „2. sünci!
  És aki traffipax jelzőt rak az autójára, az alapból tudja, hogy .......”
 • 7. Tapmancs 2012. szeptember 26. 10:14
  „Ügyfélkapun is meg lehet adni a tel.számot? Most 5 percig kerestem de nem találtam, ezért érdeklődöm.”
 • 6. alfon910 2012. szeptember 26. 09:02
  „Naponta látom a kis vadász autót ahogy a kedvenc helyeit szemléli. A legjobb vadászterületük az Árpád út Gárdonyi sarok. Ott mindig találnak eltévedt autóst. Mer olyan a hely hogy nemigen látszik hogy fen vannak tartva a parkolóhelyek valami állai cégnek. Mennek megveszik a jegyet és mire visszaérnek nincs kocsi csak piros matrica. Évek óta ez megy ott de hogy valami módon feltűnőbben figyelmeztessék az autósokat arra senki nem gondol (talán nem véletlen). Számtalan embert láttam már ott értetlenkedni miért vitték el a kocsiját. Egyértelmű hogy nem tudatosan szabálytalankodnak csak hanyag a jelzés. Mindegy is itt nálunk nem a probléma megoldása a fontos "Az nem az én dolgom".
  Még valami. Pár éve elvitték ismerős kocsiját. A telephelyen a "fuvaros" azt kérdezte. "SZÁMLÁVAL VAGY SZÁMLA NÉLKÜL ?" Ez mégis hogy lehetséges ?????”
 • 5. bn 2012. szeptember 26. 09:00
  „Szerintem jó dolog, ha el akarják szállítani a kocsit, de kerékbilincs így értelmét veszti.”
 • 4. Goldmund 2012. szeptember 26. 08:51
  „Annyiból igaza van Mankapunkának, hogy elszállítani onnan szokták az autót, ahol konkrétan forgalmi akadályt képez.
  Pl. Győrben az Aradi vértanúk útjáról a Virágpiachoz kanyarodó, vagy a Baross hídról a Gárdonyi iskola előtt balra kanyarodó buszok rendszeresen elakadnak felelőtlen autósok miatt.
  Kizártnak tartom, hogy jóhiszeműen állnak oda ezek az autósok. Pontosan tudják, hogy útban lesznek, csak magasról tesznek rá.”
 • 3. tati 2012. szeptember 26. 08:13
  „2.Sünci!
  figyelmetlenül olvastad el az írást...
  nem mentesít a büntetés befizetésének kötelezettsége alól az sms.
  ki az a barom,aki 20 rugót akar fizetni?
  szerintem jó ez az sms dolog.
  mert ha nekikoccol valaki a parkoló kocsidnak,akkor azonnal elérhetnek.
  mivel rendőrség,mentők,tűzoltók,és közterületesek egy kommunikációs rendszert használnak.”
 • 2. sünci 2012. szeptember 26. 07:54
  „Aki regisztrál,az akkor alapból tudja,hogy tilosban fog parkolni!!!”
 • 1. Mankapunka 2012. szeptember 26. 00:29
  „Én ilyet nem engednék. Aki alapból tudja,hogy ott áll,az ki kell még a gatyájából is rázni. Utána még a vagyonából is ki kell perelni. Lehet szabálytalan parkolásával másnak több millás kárt okoz. Lásd,mikor a villamosok nem tudnak elmenni,és egy tucat villamos ott vesztegel.

  Nehogy már külön SMS-ben kérjük meg,hogy "vidd már el a pici autód”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz Ikrényben: már nincs veszélyben a biogázüzem - fotók

Az ikrényi tehenészet mellett 1500 kockabála égett egy vasszerkezetű, nyitott tárolóban. Tovább olvasom