Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Jogi asszisztenseket képeznek a Mórában

Szeptember óta jogi asszisztenseket képez a Széchenyi István Egyetem szakintézetének integrálásával a győri Móra Ferenc Középiskola. A döntés hátteréről dr. Révész T. Mihály egyetemi docenst, az ELTE–SZIE Állam- és Jogtudományi Intézetének igazgatóját kérdeztük.
– Verseny van, ez a tény, a Széchenyi-egyetem esetében öt-hat megyés terepen zajlik – jelentette ki dr. Révész T. Mihály tanszékvezető. – Nemcsak a működő karokkal konkurálunk, hanem a hallgatókért is küzdünk, akiket felsőfokú képzésük során jogi asszisztensként bocsátunk ki a kihelyezett tagozaton.

– Mire képesíti a hallgatókat, ha jogiasszisztens-diplomát szereznek?

– Ez olyan felsőfokú képesítést nyújt, amely alkalmassá teszi a leendő végzősöket arra, hogy önkormányzatoknál, magánvállala-

toknál, az államigazgatásban jogi jellegű adminisztrációs feladatokat oldjanak meg. E képzésnek kettős a küldetése: pozicionálja a munkaerőpiacot, hogy akinek e piacon az adminisztráció iránt van érzéke, az választhatja ezt. Nem érdemi, jogi munkát persze, hanem kisegítő, szervező feladatot vállal egy asszisztens. Az sem feledhető, hogy két év eredménnyel az asszisztensek a jogászképzésnek is utánpótlást jelentenek.

– Ez a négy félév mennyire minősíthető hasznosnak?

– Nem elfecsérelt, kidobott idő, mert képesítést ad. A munkaerőpiac változó módon, de igazolja ezt. A mai, „papírt igénylő" világban szüksége van a fiatalnak erre az okmányra, másrészt fogalmat kap kapcsolati rendszerekről, tanul a jogról, igaz, kicsit úgy, mintha tíz másodperc várakozásra ítéltetne a Forma–1-ben.

– És aki kihagyja ezt a lehetőséget, azzal mi történik?

– Váltakozó karakterű ügyekkel múlatja az idejét, itt viszont közpénzen képzéshez jut és esélye nyílik nemcsak a munkára, hanem a továbbképzésre is. Az intézmények, az egyetemek, Győr, Pécs, Miskolc azért vállalkoznak erre, mert remélik, hogy így is jelzik jelenlétüket azokon a helyeken, ahol a képzés iránt érdeklődés mutatkozik. A hallgatói létszám amikor demográfiai vagy konjunkturális okból apadni kezd, akkor e 100–200 hallgató elitje mégiscsak utánpótlást jelent a jogi karon.

– Tapasztalata Pécsnek és Miskolcnak van. Működése népszerű és sikeres, a hallgatók érdeklődése övezi. E mammonos világban mégsem a pénzért csináljuk. Ám ha jelezzük, hogy a „pályán vagyunk", akkor lehetnek reményeink, mert aki egyébként elmegy a pályáról, annak a helyére más lép.

„ A Móra-iskola kezdeményezője volt annak, hogy kihelyezett tagozatként részt vállalhasson ebben. Az idei ősztől részt is vesz a képzésben."

– Az intézmény nyilván önkormányzati forráshoz jut ezáltal. Az is elképzelhető, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a húsz legjobb hallgató Pécsett folytatja és nem nálunk. A középfokú intézménynek ez előremenekülés. Az integrációnak, a két intézmény együttműködésének ez a lényege.

Minden egyes miniszteri megszólalásnál elhangzik: miért kell nyolc intézmény egy képzéshez, de nekünk agilitással, mobilitással bizonyítanunk kell. Némi iróniával azt mondom, hogy a Harvardra nehéz bejutni, de Győrbe nehezebb. 119 ponttal vettünk fel 109 hallgatót. Ha ez a tendencia marad, akkor azt jelenti: a győri kar iránt van kereslet.

– Van-e személyes oka annak, hogy Győrbe jött?

– Két oka van: szentimentális „vénember" lettem. Gyerekkorom legszebb nyarai e városhoz kötnek. Édesapám legjobb barátja Udvaros István néhai polgármester volt. Nyaranként náluk töltöttem két hetet cseregyerekként. A másik ok: volt itt egy ember az intézményben, aki közel került hozzám. P Szekeres Tamás. Azt mondta: Győr perspektivikus város. Hosszú idő múltán, a belváros utcáit látva igazat adtam neki és jöttem. „Stadt licht machtfrei", mondja a német.

(A városi levegő – fény – szabaddá tesz.) Valóban szabadnak érzem magam, ha nem lennék „vén", még nagy távlatokat ígérhetnék magamnak ezen a helyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A róka ismét ravaszabb volt

Romándon már megszületett a határozat az iskola mellett ólálkodó rókák kilövéséről. Az engedélyezési… Tovább olvasom